Kayseri Ekspres Haber
HV
27 NİSAN Cumartesi 13:14
Advert Advert Advert

ORUÇ BİZİ TUTMALI!

Ahmet ŞAN
Ahmet ŞAN
Giriş Tarihi : 21-03-2024 16:34

Ramazan-ı şerefimiz hayırlı olsun. Herkesin üzerine rahmet yağdığı bu ayın kıymetini bilmek inanın çok çok önemli… Öncelikle orucun bir ibadet olduğunu bilmek, bunun insana kazandırdığı özellikleri de iyi anlamak ve algılamak lazım. Aslında biz oruç tutarken, insan olma konusunda da “Oruç bizi tutmalı!”

 

 

Dünya’da semai dinlere baktığınızda hemen hemen hepsinde oruç var. 
Aslında oruç Dünya’nın kuruluşuyla birlikte var. Orucun amacı ise açlık veya aç kalmak değil… Manevi dünyada gelişen olaylardan kısmetine düşeni almak. 
Ne demek bu? Oruç hem ibadet ederken, hem de bedenen ruhen terbiye olmak demektir.
Tüm dinlerin temeli “İnsanlık” noktasıdır. 
Yani insan olabilmektir oruç. 


Oruç, aynı zamanda insan olabilme özelliğimizin daha da gelişmesi ve bilakis merhamet damarımızın aktifleşip, kötülüklerden arınmak anlamı da taşır.
Bu nedenle insan oruç tutarken, oruçta manevi olarak insanı tutmalı…
Oruç bir anlamda manevi temizlik…

Bu nedenle Ramazan’da hepimizin yapacağı en önemli görevlerden birisi öncelikle ve öncelikle “Kul Hakkıdır”.
Ramazan’da fahiş fiyat uygulayanlar, vatandaşın üç kuruşuna göz dikenlere, oruç tutuyoruz diye sağa sola saldıranlara, insanların bu mübarek günde kalbini kıranların bu ramazanın feyzinden uzak olacağını bilmeleri önemlidir.
Oruç bir anlamda, hak hukuka dikkak etmek, diğer anlamda Sabır ( Tahammül edebilmek) demektir.
Bu mubarek günde insanlara yardımcı olmak, açta açıkta bulunanlara destek olmak ve dertlilerin dertleriyle dertlenmek orucun anlam ve ifadesi için önemlidir.
Birlik ve beraberlik içinde oruç büyük önem ifade eder.
Eğer birlik ve beraberlik teriminin içerisindeki oluşumları karşılayamıyorsak, bu anlamda da oruç bizi tutamıyor demektir.

Dedelerimiz ninelerimiz bizlere anlatırlardı…
Çok çok eskiden Kayseri’de ecnebi milletler yaşarmış…
Sonra mübadele döneminde gözyaşlarıyla gönderilmişler…
Bizden önceki nesilde bunu genellikle anlatır…
Kayseri eşrafı iyi bilir.
Ramazan geldiğinde bu ecnebi millet mensupları açıkta yemek yemez ve sattıkları ürünlere zam yapmak yerine indirime giderlermiş… Hatta indirim günleri ramazan gelmeden bir ay önce başlarmış…
Bu belki şehir efsanesi ama bu bir anlamda onlar oruç  tutmasa da, bu güzel adımlarıyla orucun onları tuttuğunu göstermektedir.


Oruç tam anlamıyla güzel ahlaktır.
Güzel ahlakın din, renk, ırk ve mezhep ayırmadığını, iyi anlamak ve orucun kıymetini bilmek için öncelikle aç kalmaktan ziyade daha fazla insancıl olabilmek anlamı taşıdığını görmeliyiz.


Bakın o zaman Ramazan ve oruç nasıl keyifli ve bereketli geçiyor.
Bir gazeteci olarak bunları yazmak istedim, çünkü bazen görevliler bunu bu kadar açık ve net anlatamıyor.


Din ve bu insanlar hepimizin…
Güzelleşmek için bizde katkı sağlamak adına ramazanda “ Tut Beni Oruç” demeliyiz.


Rabbim hepimizin ibadetlerini ve iyi niyetlerini kabul eylesin…
“Tut beni oruç…”


“Ben bu ramazanda farz ibadetimi yaparken insancıl olmak ve ömrümü insan gibi geçirmek istiyorum…”
Hepimizin duası ve yolu bu olsun İnşallah…


Kalın Sağlıcakla…

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI ZAM YAPABİLEN RAHAT! Oy kaybı ve nedenleri BU KEZ CİDDİ! BAYRAMINIZ BAYRAM OLA! SEÇİM BİTTİ, SIRA SORUNLARDA! İNŞALLAH DERS ÇIKARIRSINIZ! SEÇİMDE İKİ ÖNEMLİ FAKTÖR! SEÇİMLER YEREL, PROJELER GENEL… TUT BENİ ORUÇ! VİCDAN VE MUHASEBE! HANGİSİ DOĞRU! SORUN MUHALEFETTE! MADENLER DAHA ETKİN ELE ALINMALI! ESNAFTA 40, MARKETTE 120 LİRA… SEÇİM ŞİMDİ BAŞLADI! 31 MART’TA NE OLACAK? VEREYİMMİ, VERMEYİMMİ ARASI! AMERİKA’NIN DEDİĞİ OLDU ABANDONE OLDUK! SİYASET İLE VATANDAŞ… BAŞARININ SIRRI! BÜYÜKKILIÇ VE ADAYLIK SÜRECİ! EMEKLİ ve ENFLASYON! BEN KARIŞMAM! 10 OCAK VE BİZ! BÜYÜKKILIÇ AĞIR BASIYOR! AK PARTİ KAYSERİ'Yİ NEDEN AÇIKLAMADI? MESAFE YAKIN, ÖDÜL BÜYÜKSE! YENİ YIL VE YENİ BİR DÜŞÜNCE! YENİ YILA DUA İLE GİRİN! MESELE BAKIŞ AÇISINDA! BİTSİN BU ZULÜM, SÖNSÜN BU ATEŞ… BİR PARTİ VE BAŞKANIN ÇÖKÜŞÜ! DURDURUN BU KÖPEK ZULMÜNÜ! HEM EMEKLİ HEMDE TÜKETİCİ SEVİNMELİ! İLKLER VE VALİ ÇİÇEK… ESAS SAVAŞ ŞİMDİ BAŞLIYOR! CEZAYI GEÇTİK, YA HARAM DEĞİL Mİ? CEZALAR 10 KAT ARTACAK! İŞSİZ İŞ ARIYOR, İŞVEREN İŞÇİ BULAMIYOR! KILIÇDAROĞLU’NDAN SONRA SIRA AKŞENER DE Mİ…? ÖĞRETMEN VE VEBAL! GAZETİCİYİM DEMEKLE OLUNMUYOR! BU BİR BULUŞ DEĞİL DEVRİM! CEHALETLE MÜCADELE SAVAŞTAN ÖNEMLİ! TEŞVİKLER YENİ SORUNLAR OLUŞTURUYOR…! DÜNYA’NIN KÜRESEL DİNİ İNSANLIKTIR! MİLLET BAHÇESİ GÜZEL OLMUŞ AMA…! FAHİŞ FİYAT ENGELLENMELİ! İNSANLAR KENDİ TOPRAKLARINDA NASIL MÜLTECİ OLURLAR? HAK VE BATIL'IN MÜCADELESİ! CHP’DE “ÖZEL” DEĞİŞİM! ERCİYES ANADOLU HOLDİNG VE İŞSİZLİK! BU NEYİN SAVAŞI! KAYSERİ GASTRONOMİ GÜNLERİ VE MİLLET…! CUMHURİYET, 100 NCÜ YIL VE BİZE ANLATTIKLARI… ERBAKAN VE KAYSERİ CENAHI…! GAZZE EVRENSELLEŞTİ! YENİDEN REFAH YENİ BAŞKAN! AMERİKA, BÖLGE HALKININ GÖZÜNDEN DÜŞTÜ DÜNYA YASAKLADI, İSRAİL TANIMADI: FOSFOR BOMBASI ELİTAŞ'IN YENİ GÖREVİ BAŞKANI RAHATLATTI BETON ÇAĞI BİTİYOR… SORUMLULUKTAN KAÇMAYIN! KÖPEK SALDIRILARI VE ZAMLAR NEDEN DURDURULAMIYOR! ULAŞIMA ZAM ÜZDÜ.... KONYA'DA OLMAZKEN, KAYSERİ'DE NEDEN ZAM YAPILDI!