Kayseri Ekspres Haber
HV
27 NİSAN Cumartesi 18:21
Advert Advert Advert

MADENLER DAHA ETKİN ELE ALINMALI!

Ahmet ŞAN
Ahmet ŞAN
Giriş Tarihi : 21-02-2024 13:21

Ülkemizde yaşanan ve faciaya dönüşen maden kazalarını önlemek adına bir türlü ciddi ve etkin çalışma yapılamıyor. Ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla yapılması bir anlamda elzem olan maden çalışmaları maalesef profesyonel yönetimin dışına çıkıp, hissi ve fevri davranışlara dönüşünce faciada kaçınılmaz oluyor. Erzincan’da yaşanan felaketin ardından çatlakların görüldüğü ve solüsyon ile doldurulmaya çalışıldığı iddiası çok vahim durumdur.

 

Taşı toprağı altın olan ülkemizde madenlerin önemini ve gerekliliğini hiç kimse inkar edemez; ancak Dünya’da yaşanan maden kazalarına baktığımızda sonuçların ne kadar vahim ve sıkıntılı olduğunu net bir şekilde görebiliriz. 2009 ve 2015 yıllarından Kanada’da yaşanan maden facialarında toprağa sızan ölümcül madde siyanür ciddi bir tehdit oluşturmuştu.

Tüm dünya özellikle altın madeninde siyanür kullanmakta ama her söylemde bu durum inkar edilmektedir.

Gelinen noktada ülkemizdeki altın madenlerini de Kanadalı şirketler yönetmektedir.

Baktığımızda yaşanan sorunların temeli aslında yeterince denetimle birlikte işi bilen profesyonel yöneticilerin olmaması gibi görünüyor.

Erzincan’da yaşanan maden faciasına baktığınızda milyonlarca ton toprağın nasıl heyelanla faciaya dönüştüğü konusu hala netlik kazanamamış, herkes işin bir tarafından tutup, yargılama ve sorgulamalara kafa karıştırır şekilde müdahil olmuştur.

Sözlü eylemlerle saldırılan madenlerin yöneticilerinin ne kadar işin ehli olduğunu denetleyen, bu durumun çevresel etkilerini ön gören bir denetim mekanizması varmı dır? açıkçası bunu çok merak ediyoruz.

Sadece altın madeni değil, tüm madenlerde benzer sorunların yaşandığına zaman zaman şahitlik ediyoruz.

Çevrecilerin bile ortadan kaybolduğu bir iki cümle bile edemediği madenler konusu ülkemizde entrasan bir hal almıştır…

Toprağa ve suya siyanür karıştı mı?, Atık ve ağır metaller çevreye yayıldımı? sorusuna bir tek net cevabı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki verdi.

Bölgeye gelen giden, bölgede bulunanlar kamuoyunu aydınlatan, daha doğrusu beklentileri karşılayan, kamuoyunu doyurucu iki cümle açıklama yapamıyor.

Hep kulaktan dolma bilgiler ile gün üzerine gün kaybediyoruz.

9 Vatan evladının durumundan hala net bir cevap alınamadı.

Artık ülkemizde bu durumların yaşanmaması için yeni bir maden yasası çıkarılması, şartların daha etkin hale getirilmesi gerekmektedir.

Bir bölgede insanlar madenlere karşı çıkıyor ise bunun alt nedenleri araştırma komisyonlarında enine boyuna incelenmeli ve kararlar ona göre verilmelidir.

Vatandaşın, diğer adıyla bölge insanının tepkisine rağmen inşaa edilen ve profesyonel bir yapıya ulaşamayan madenlerin hepsini yeniden ele almak mümkünmüdür?

Çevre ve canlılar için alınan önlemlerin ne kadar yeterli olup olmadığı kimler tarafından nasıl denetleniyor açıkçası tüm bu sorulara yanıt bulunmalıdır.

Gelinen noktada çok geç olmadan, madenler konusuna bir açıklık getirmeli, çevreye ve canlılara zarar verecek ihtimallerden kaçınılmalıdır.

Yapılacak tek iş var…

Samimiyetle olaya yaklaşmalı.

Birilerini suçlamak yerine hep birlikte gereğini yapmalıyız.

Madenlerimiz maalesef sorunlu…

Acil önlem alınmalı!

Çok geç olmadan…

 

 

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI ZAM YAPABİLEN RAHAT! Oy kaybı ve nedenleri BU KEZ CİDDİ! BAYRAMINIZ BAYRAM OLA! SEÇİM BİTTİ, SIRA SORUNLARDA! İNŞALLAH DERS ÇIKARIRSINIZ! SEÇİMDE İKİ ÖNEMLİ FAKTÖR! ORUÇ BİZİ TUTMALI! SEÇİMLER YEREL, PROJELER GENEL… TUT BENİ ORUÇ! VİCDAN VE MUHASEBE! HANGİSİ DOĞRU! SORUN MUHALEFETTE! ESNAFTA 40, MARKETTE 120 LİRA… SEÇİM ŞİMDİ BAŞLADI! 31 MART’TA NE OLACAK? VEREYİMMİ, VERMEYİMMİ ARASI! AMERİKA’NIN DEDİĞİ OLDU ABANDONE OLDUK! SİYASET İLE VATANDAŞ… BAŞARININ SIRRI! BÜYÜKKILIÇ VE ADAYLIK SÜRECİ! EMEKLİ ve ENFLASYON! BEN KARIŞMAM! 10 OCAK VE BİZ! BÜYÜKKILIÇ AĞIR BASIYOR! AK PARTİ KAYSERİ'Yİ NEDEN AÇIKLAMADI? MESAFE YAKIN, ÖDÜL BÜYÜKSE! YENİ YIL VE YENİ BİR DÜŞÜNCE! YENİ YILA DUA İLE GİRİN! MESELE BAKIŞ AÇISINDA! BİTSİN BU ZULÜM, SÖNSÜN BU ATEŞ… BİR PARTİ VE BAŞKANIN ÇÖKÜŞÜ! DURDURUN BU KÖPEK ZULMÜNÜ! HEM EMEKLİ HEMDE TÜKETİCİ SEVİNMELİ! İLKLER VE VALİ ÇİÇEK… ESAS SAVAŞ ŞİMDİ BAŞLIYOR! CEZAYI GEÇTİK, YA HARAM DEĞİL Mİ? CEZALAR 10 KAT ARTACAK! İŞSİZ İŞ ARIYOR, İŞVEREN İŞÇİ BULAMIYOR! KILIÇDAROĞLU’NDAN SONRA SIRA AKŞENER DE Mİ…? ÖĞRETMEN VE VEBAL! GAZETİCİYİM DEMEKLE OLUNMUYOR! BU BİR BULUŞ DEĞİL DEVRİM! CEHALETLE MÜCADELE SAVAŞTAN ÖNEMLİ! TEŞVİKLER YENİ SORUNLAR OLUŞTURUYOR…! DÜNYA’NIN KÜRESEL DİNİ İNSANLIKTIR! MİLLET BAHÇESİ GÜZEL OLMUŞ AMA…! FAHİŞ FİYAT ENGELLENMELİ! İNSANLAR KENDİ TOPRAKLARINDA NASIL MÜLTECİ OLURLAR? HAK VE BATIL'IN MÜCADELESİ! CHP’DE “ÖZEL” DEĞİŞİM! ERCİYES ANADOLU HOLDİNG VE İŞSİZLİK! BU NEYİN SAVAŞI! KAYSERİ GASTRONOMİ GÜNLERİ VE MİLLET…! CUMHURİYET, 100 NCÜ YIL VE BİZE ANLATTIKLARI… ERBAKAN VE KAYSERİ CENAHI…! GAZZE EVRENSELLEŞTİ! YENİDEN REFAH YENİ BAŞKAN! AMERİKA, BÖLGE HALKININ GÖZÜNDEN DÜŞTÜ DÜNYA YASAKLADI, İSRAİL TANIMADI: FOSFOR BOMBASI ELİTAŞ'IN YENİ GÖREVİ BAŞKANI RAHATLATTI BETON ÇAĞI BİTİYOR… SORUMLULUKTAN KAÇMAYIN! KÖPEK SALDIRILARI VE ZAMLAR NEDEN DURDURULAMIYOR! ULAŞIMA ZAM ÜZDÜ.... KONYA'DA OLMAZKEN, KAYSERİ'DE NEDEN ZAM YAPILDI!