Kayseri Ekspres Haber
HV
28 NİSAN Pazar 21:06
Advert Advert Advert

ESNAFTA 40, MARKETTE 120 LİRA…

Ahmet ŞAN
Ahmet ŞAN
Giriş Tarihi : 11-02-2024 14:18

 

 

 

Son günlerde en çok tartışılan konuların başında bakliyat geldi. Et’te fiyat düşüşü sağlamak için yapılan adımlar işe yaramayınca, et alamayan vatandaş bakliyata yönlendi. Bunu fırsat bilen marketlerde ise pirincin kilo fiyatı 120 liraya kadar çıktı. Fahiş fiyatla mücadele beklenen oranda etkili olmadı. Gelinen noktada bu sorumluluğu sadece hükümete yüklemek doğru değil! Biz toplum olarak biraz erdemli olamazsak fahiş fiyat konusu asla çözüme kavuşmayacak!

 

Bir gün soğan, bir gün patates, diğer gün et, öteki gün bakliyat fiyatlarında fahiş artış veya pahalılık vatandaşın en çok senzenişte bulunduğu konuların başında geldi.

Enflasyonu düşürmek adına adımlar atan hükümetin iyi niyetli gayretlerine rağmen durdurulamayan fahiş fiyatlar, ciddi derecede sorun oluşturmaya başladı.

Sakadat fiyatlarının bile yanına yaklaşılamadığı bu dönemin birkaç ay daha süreceğini açıklayan yetkililer mayıs ayı itibariyle düşüşün yaşanacağını ve haksız fiyat uygulamalarına bir son verileceğini açıkladı. Ancak marketlerin oyunu bir türlü sona ermiyor.

Dünya’da yaşanan ekonomik krizin etkilerini bizde ülkemizde görüyoruz. Merkez Bankası’nın başına getirilen yeni isimlerin söylemlerini olumlu buluyorum. Hafize Gaye Erkan’dan sonra yeni bir nefesle tanışan Merkez Bankası bu kez mantıklı adımlar atmaya başladı. Mehmet Şimşek’in ekonomi yönetiminin öyle ya da böyle olumlu etkilerinin vatandaşın cebine yansıyacağına inanıyorum. Ancak fahiş fiyat konusunda hangi deliği kapatsalar bir başka yerden kaçak devam ediyor.

ET fiyatlarındaki pahalılık karşısında kasaba uğramayan vatandaş bu kez bakliyata yüklendi.

Protein eksiğini bakliyatla sürdürmek isteyen vatandaşın yine dostu esnaf oldu.

Esnafta pirinç fiyatları 40 liradan alıcı bulurken, marketlerde ise 120 liraya kadar ulaştı.

Toprak Mahsulleri Ofisinde ise 5 kiloluk pirinç 220 lira civarında satılıyor.

Hal böyle iken alternatifleri iyi takip etmeli ve özellikle bu dönemde kredi kartlarından uzaklaşılabildiği kadar uzaklaşılmalı diye düşünüyoruz.

Markette kredi kartıyla yapılan alış verişlerin ülke ekonomimize nasıl zarar verdiğini gören Merkez Bankası yönetimi kredi kartlarıyla ilgili yeni bir düzenleme yapmayı planlıyor.

Şunu söylemek istiyorum.

Birilerinin rast gele, bilinçsiz alış veriş yapması enflasyonu tetikliyor.

Mümkün olduğu kadar az alış veriş yapmalıyız.

Dönem o bildiğiniz dönem değil…

Mazot fiyatlarına çok yüksek zam geldi diye yakınan bir toplum iken

Sokağa bakıyoruz, her yer araç dolu…

Market fiyatlarına AVM’lere fahiş fiyat uyguluyorlar diye bas bas bağırıyoruz market ve AVM’ler de adım atacak yer yok…

 

Şimdi bir kesim geçim için mali durumu sonuna kadar sıkarken, bir kesim ise sanki hiçbir şey olmamış gibi fahiş şekilde alış veriş yapıyor.

Bu nedenle de doğru algıyı iyi oluşturamıyoruz.

Ve bu durumda fiyatlara olumlu yansıyamıyor.

 

Öncelikle bilinçli toplum olmak zorundayız.

Nerede ucuz oradan ihtiyacımız kadar alış veriş yapmalıyız.

Alış verişe giderken mümkün olduğu kadar nakit kullanmaya özen göstermeliyiz.

Ve en önemlisi ben bu alış verişi yaparsam ülke ekonomisine, bu ülkemizin güzel insanlarına zarar veriyor muyum diye düşünmeli ve ona göre bir tavır içerisine girmeliyiz…

Sözün özü:

Birilerinden bir şeyler beklemek kolay, ama sizden bekleneni yapamıyorsanız doğru algıyı oluşturamazsınız…

Cumhurbaşkanımız tasarruf tedbirleri için yatırımları şimdilik askıya aldı…

Hükümette artık tasarruf konusunda ciddi adımlar atıyor.

Vatandaşında artık adam gibi alış verişini yapması, abartmadan topluma zarar verecek hareketlere girmeden hakkı olan kadar alış verişini yapmasını bekliyor ve umuyoruz.

Bir dönem hatırlarsınız yağ kuyruğuna giriyorlardı.

Koca koca teyzelerimiz birbirlerini itip kakıp, 4-5 bidon birden yağ almaya çalışıyordu.

Ne oldu.

Yanlış algıyı kırmak için bir hamle yapıldı.

Şu an yağ fiyatları nasıl dengeye oturdu…

Bu nedenle bilinçli toplum olmaz isek, hükümetin yapmak istediği hiçbir hamlede işe yaramaz…

Öncelikle bilinçli olmalıyız…

Mazota zam geldiyse daha az araca binmeliyiz, pirince zam geldiyse, fasulyeye yönelmeliyiz.

Ayçiçek yağına zam geldiyse, alternatif yağlara yönelmeliyiz Aspir gibi…

Bu ülkede kimse açlıktan ölmez…

Ölmedi de…

Ama biraz erdemli olmayı öğrenmeliyiz…

Fahiş fiyata hepimiz tepki gösteriyoruz.

Ancak yine söylüyorum, bir kesim marketleri ve AVM’leri doldurup taşırıyor.

Şöyle dışarıdan baktığımızda “Yahu adamlarda ne para varmış” görüntüsü veriyoruz.

 

Bir kesim ise hala lüks peşinde bakkala bile özel aracıyla gidiyor.

Arac yoğunluğundan sokakta, kaldırımda yürüyecek yer yok…

Bunun yanlış olduğunu anlamadığımız takdirde hükümet emekliye, işçiye, memura ne kadar zam yaparsa yapsın, bu toplumda refahtan bahsedemeyiz…

 

Ne diyelim…

Biraz erdemli olmalıyız.

Bilinçli toplum olabilirsek, ekonomimizde düzelecektir.

Ben inanıyorum, lütfen sizde inanın…

Kalın Sağlıçakla…

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI İRAN VE İSRAİL NEDEN KONUŞULUYOR! ZAM YAPABİLEN RAHAT! Oy kaybı ve nedenleri BU KEZ CİDDİ! BAYRAMINIZ BAYRAM OLA! SEÇİM BİTTİ, SIRA SORUNLARDA! İNŞALLAH DERS ÇIKARIRSINIZ! SEÇİMDE İKİ ÖNEMLİ FAKTÖR! ORUÇ BİZİ TUTMALI! SEÇİMLER YEREL, PROJELER GENEL… TUT BENİ ORUÇ! VİCDAN VE MUHASEBE! HANGİSİ DOĞRU! SORUN MUHALEFETTE! MADENLER DAHA ETKİN ELE ALINMALI! SEÇİM ŞİMDİ BAŞLADI! 31 MART’TA NE OLACAK? VEREYİMMİ, VERMEYİMMİ ARASI! AMERİKA’NIN DEDİĞİ OLDU ABANDONE OLDUK! SİYASET İLE VATANDAŞ… BAŞARININ SIRRI! BÜYÜKKILIÇ VE ADAYLIK SÜRECİ! EMEKLİ ve ENFLASYON! BEN KARIŞMAM! 10 OCAK VE BİZ! BÜYÜKKILIÇ AĞIR BASIYOR! AK PARTİ KAYSERİ'Yİ NEDEN AÇIKLAMADI? MESAFE YAKIN, ÖDÜL BÜYÜKSE! YENİ YIL VE YENİ BİR DÜŞÜNCE! YENİ YILA DUA İLE GİRİN! MESELE BAKIŞ AÇISINDA! BİTSİN BU ZULÜM, SÖNSÜN BU ATEŞ… BİR PARTİ VE BAŞKANIN ÇÖKÜŞÜ! DURDURUN BU KÖPEK ZULMÜNÜ! HEM EMEKLİ HEMDE TÜKETİCİ SEVİNMELİ! İLKLER VE VALİ ÇİÇEK… ESAS SAVAŞ ŞİMDİ BAŞLIYOR! CEZAYI GEÇTİK, YA HARAM DEĞİL Mİ? CEZALAR 10 KAT ARTACAK! İŞSİZ İŞ ARIYOR, İŞVEREN İŞÇİ BULAMIYOR! KILIÇDAROĞLU’NDAN SONRA SIRA AKŞENER DE Mİ…? ÖĞRETMEN VE VEBAL! GAZETİCİYİM DEMEKLE OLUNMUYOR! BU BİR BULUŞ DEĞİL DEVRİM! CEHALETLE MÜCADELE SAVAŞTAN ÖNEMLİ! TEŞVİKLER YENİ SORUNLAR OLUŞTURUYOR…! DÜNYA’NIN KÜRESEL DİNİ İNSANLIKTIR! MİLLET BAHÇESİ GÜZEL OLMUŞ AMA…! FAHİŞ FİYAT ENGELLENMELİ! İNSANLAR KENDİ TOPRAKLARINDA NASIL MÜLTECİ OLURLAR? HAK VE BATIL'IN MÜCADELESİ! CHP’DE “ÖZEL” DEĞİŞİM! ERCİYES ANADOLU HOLDİNG VE İŞSİZLİK! BU NEYİN SAVAŞI! KAYSERİ GASTRONOMİ GÜNLERİ VE MİLLET…! CUMHURİYET, 100 NCÜ YIL VE BİZE ANLATTIKLARI… ERBAKAN VE KAYSERİ CENAHI…! GAZZE EVRENSELLEŞTİ! YENİDEN REFAH YENİ BAŞKAN! AMERİKA, BÖLGE HALKININ GÖZÜNDEN DÜŞTÜ DÜNYA YASAKLADI, İSRAİL TANIMADI: FOSFOR BOMBASI ELİTAŞ'IN YENİ GÖREVİ BAŞKANI RAHATLATTI BETON ÇAĞI BİTİYOR… SORUMLULUKTAN KAÇMAYIN! KÖPEK SALDIRILARI VE ZAMLAR NEDEN DURDURULAMIYOR! ULAŞIMA ZAM ÜZDÜ.... KONYA'DA OLMAZKEN, KAYSERİ'DE NEDEN ZAM YAPILDI!