Kayseri Ekspres Haber
HV
28 NİSAN Pazar 01:00
Advert Advert Advert

SEÇİMLER YEREL, PROJELER GENEL…

Ahmet ŞAN
Ahmet ŞAN
Giriş Tarihi : 14-03-2024 11:46

Bu yıl yerel seçimler öncesi sizlerde dikkat ettiniz mi, mahalli idareler yani yerel seçimleri yapıyoruz ancak projeler hep genel yani belediye başkanlarının değil hükümet adaylarının açıklayacağı projelerle karşı karşıya kalıyoruz. Bu DURUM bir anlamda da yaklaşan bir seçim daha mı var sorusunu da gündeme getirmiyor değil. Her neyse vatandaşın cebine girecek menfaatine olacak her ne seçim kampanyası varsa bizlerde destek vermeye hazırız.

 

Bu seçimlerde birazda İstanbul ve Ankara adaylarının yapısından mı kaynaklandı projeler hep genel, ama seçimler yerel oldu.

Örneğin emeklilere zam veya yardım, öğrenciye yardım, et fiyatlarının düşürülmesi, hızlı tren, metro hattı, kentsel dönüşüm ve birçok proje aslında bir anlamda hükümet olma yarışının da bir ölçüsü oldu.

Baktığınız takdirde birçok seçim çalışmaları afişlerinde de genel başkanların tek resimlerini görebiliyorsunuz.

Bu birazda hükümet olma, birlikte yürüme veya yarımı tamamlama şeklinde devam eden bir sürece dönüştü.

Aslında herkesin tek isteği var yaşanılabilir, bir kent olması.

Tabii ki buda yaşanılabilir bir ülke olmadan geçiyor.

Kimin haklı kimin haksız olduğundan ziyade adeta bir oy avcılığına dönüşen seçimlerde vatandaşın neye oy vereceğini kestiremeyenler kendince formüller üretiyorlar.

Emekliye beklenen zammı vermeyen hükümetin bu durumda oyu kayıp edip etmeyeceği sorgulanırken, bazen de tersine sonuçlar alındığının görülmesi sistemi de, yerel seçim kampanyasının dışında genel seçim kampanyasına dönüştürebiliyor.

Tüm bunların ardından 31 Martta nasıl bir sonuç alınacağı yönünde ortaya atılan anketlerde sanki bir algı operasyonu yaparcasına vatandaşın kafasını karıştırıyor.

Aynı gürültü kirliliği veya görüntü kirliliği gibi…

Anketlerde genel bakış anketiyle yola çıkarken, yerel hesaplara uymayan sonuçlarla karşımıza çıkıyor.

Bir ankette yüzde 50’leri bulan sonuçlar diğer ankette yüzde 5’lere gerilemiş görününce, hele hele bu ortamda anketlerinde tahminleri doğru yöneltme durumunun olmadığını anlayabiliyoruz.

Sonuç olarak seçim yerel olsun, genel olsun artık kavramsal olarak ta ayrılmaz duruma geldi.

Bugün bir belediyenin kaybedilmesi iktidarında kaybetmesi anlamı taşıdığı için yerel seçim çalışmalarında genel seçim kampanyalarının, projelerinin ortaya sürülmesi gayet doğal…

Burada iki sonuç değer kazanıyor…

Birisi genel seçim öncesi yerel seçimler bir idman sahası olacak.

Yani yakında bir genel seçime daha işaret fişeği mi yakılıyor.

İkincisi ise vatandaşın cebine ne girecek.

Bu kadar pahalılığın olduğu ortamda yerel yöneticilerin etkisinin ne kadar kuvvetli olduğunu vatandaş yakından görecek.

Bu da yeni bir açılımı yanında getirecek.

Sanki eyalet sistemi gibi…

Hükümetten, iktidardan istediğini alamayan belediye başkanlarının yaptığı projeler ve ayırdığı mali kaynaklar bir belediyenin bu kadar güçlü olabileceğini gösterdi.

Sonuç olarak seçimin yereli ve geneli olmuyor.

Artık yarışın adı değişti.

Bir belediyeyi kazanan bir iktidarda olabiliyor.

Seçimler yerel, sorunlar genel…

Aslında çözümde genel olmalı, seçimde…

 

Kalın sağlıcakla…

 

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI ZAM YAPABİLEN RAHAT! Oy kaybı ve nedenleri BU KEZ CİDDİ! BAYRAMINIZ BAYRAM OLA! SEÇİM BİTTİ, SIRA SORUNLARDA! İNŞALLAH DERS ÇIKARIRSINIZ! SEÇİMDE İKİ ÖNEMLİ FAKTÖR! ORUÇ BİZİ TUTMALI! TUT BENİ ORUÇ! VİCDAN VE MUHASEBE! HANGİSİ DOĞRU! SORUN MUHALEFETTE! MADENLER DAHA ETKİN ELE ALINMALI! ESNAFTA 40, MARKETTE 120 LİRA… SEÇİM ŞİMDİ BAŞLADI! 31 MART’TA NE OLACAK? VEREYİMMİ, VERMEYİMMİ ARASI! AMERİKA’NIN DEDİĞİ OLDU ABANDONE OLDUK! SİYASET İLE VATANDAŞ… BAŞARININ SIRRI! BÜYÜKKILIÇ VE ADAYLIK SÜRECİ! EMEKLİ ve ENFLASYON! BEN KARIŞMAM! 10 OCAK VE BİZ! BÜYÜKKILIÇ AĞIR BASIYOR! AK PARTİ KAYSERİ'Yİ NEDEN AÇIKLAMADI? MESAFE YAKIN, ÖDÜL BÜYÜKSE! YENİ YIL VE YENİ BİR DÜŞÜNCE! YENİ YILA DUA İLE GİRİN! MESELE BAKIŞ AÇISINDA! BİTSİN BU ZULÜM, SÖNSÜN BU ATEŞ… BİR PARTİ VE BAŞKANIN ÇÖKÜŞÜ! DURDURUN BU KÖPEK ZULMÜNÜ! HEM EMEKLİ HEMDE TÜKETİCİ SEVİNMELİ! İLKLER VE VALİ ÇİÇEK… ESAS SAVAŞ ŞİMDİ BAŞLIYOR! CEZAYI GEÇTİK, YA HARAM DEĞİL Mİ? CEZALAR 10 KAT ARTACAK! İŞSİZ İŞ ARIYOR, İŞVEREN İŞÇİ BULAMIYOR! KILIÇDAROĞLU’NDAN SONRA SIRA AKŞENER DE Mİ…? ÖĞRETMEN VE VEBAL! GAZETİCİYİM DEMEKLE OLUNMUYOR! BU BİR BULUŞ DEĞİL DEVRİM! CEHALETLE MÜCADELE SAVAŞTAN ÖNEMLİ! TEŞVİKLER YENİ SORUNLAR OLUŞTURUYOR…! DÜNYA’NIN KÜRESEL DİNİ İNSANLIKTIR! MİLLET BAHÇESİ GÜZEL OLMUŞ AMA…! FAHİŞ FİYAT ENGELLENMELİ! İNSANLAR KENDİ TOPRAKLARINDA NASIL MÜLTECİ OLURLAR? HAK VE BATIL'IN MÜCADELESİ! CHP’DE “ÖZEL” DEĞİŞİM! ERCİYES ANADOLU HOLDİNG VE İŞSİZLİK! BU NEYİN SAVAŞI! KAYSERİ GASTRONOMİ GÜNLERİ VE MİLLET…! CUMHURİYET, 100 NCÜ YIL VE BİZE ANLATTIKLARI… ERBAKAN VE KAYSERİ CENAHI…! GAZZE EVRENSELLEŞTİ! YENİDEN REFAH YENİ BAŞKAN! AMERİKA, BÖLGE HALKININ GÖZÜNDEN DÜŞTÜ DÜNYA YASAKLADI, İSRAİL TANIMADI: FOSFOR BOMBASI ELİTAŞ'IN YENİ GÖREVİ BAŞKANI RAHATLATTI BETON ÇAĞI BİTİYOR… SORUMLULUKTAN KAÇMAYIN! KÖPEK SALDIRILARI VE ZAMLAR NEDEN DURDURULAMIYOR! ULAŞIMA ZAM ÜZDÜ.... KONYA'DA OLMAZKEN, KAYSERİ'DE NEDEN ZAM YAPILDI!