Kayseri Ekspres Haber
HV
02 MAYIS Perşembe 06:49
Advert Advert Advert

DOLANDIRICILARA DİKKAT!

GÜLŞAH ÜNSAL
GÜLŞAH ÜNSAL
Giriş Tarihi : 19-04-2024 11:10

 

Günümüz teknolojisinin ilerlemesi ile birlikte dolandırıcılık yöntemleri de bir hayli ilerlemiş durumda. Aklın hayallerini zorlayacak şekilde gerçekleştirilen bu yöntemlere farkında olmadan birçoğumuz maruz kalıyoruz. Casus programlar ile ele geçirilen bilgisayar,  tablet ve telefonlardan banka hesaplarına ve dolayısı ile kimlik bilgilerine ulaşmaları mümkün. Ele  geçirilen bilgiler ile alım satım işleri, para transferleri,  evrakta sahtecilik ve çok daha fazlası ile birçok kişiyi mağdur etmektedirler. Gerek medyada gerek ise çevremizde şahit olduğumuz durumlar ile işin boyutunu maalesef ki korku ile görmekteyiz. İzleyeceğinizi sandığınız bir video linki, alış veriş yaptığınızı sandığınız sahte alış veriş siteleri,  gerçekmiş gibi oluşturulan sosyal medya profilleri ve bunun gibi daha birçok yol ile mağdur olan insanların sayısı her geçen gün maalesef ki  biraz daha artmaktadır. 
Mağdur olma durumunun eğitim ve  algı ile inanın uzaktan yakından ilgisi yok. Bir profesörün bile başına gelen  bu durumun nasıl amatör olmayan bir şekilde gerçekleştiğini varın siz hesap edin. Bu kara para durumu şahıs ile olabileceği gibi şirketleri de fazlası ile etkileyip maddi ve manevi sıkıntılı bir sürece itmektedir. İşin kötü taraflarından birisi de kurulan şebeke ve dolandırıcıların izledikleri yol ile kimliklerinin tespiti zorlaşarak, mağdur olan kişinin hakkını aramasında ki süreçte hali ile  olumsuz etkilenmektedir. 
Mağduriyetimize sebebiyet verecek her türlü duruma;  daha dikkatli,  daha şüpheli ve çok daha fazla  temkinli bir yaklaşım izlemeliyiz. İşin boyutu gerçekten korkutucu!

Lütfen, telefonda süpheli numaralara cevap vermeyin.  Falanca hediye kazandınız ya da size sunulan fırsatlara bakın gibi gönderilen ve link içeren mesajlara tıklayarak yönlendirmeleri takip etmeyin. Kimlik bilgilerinizi resmi olmayan hiçbir yerde paylaşmayın. Falanca suça katıldınız ya da falanca yerde adınıza bu kadar borç görünüyor olarak karşınıza çıkan durumlarda o kişiler ile iletişimi keserek hemen emniyet ya da ilgili kurum ve kuruluşlar ile iletişime geçin. 
Size telefonda şahsınız, kimliğiniz ve sosyal yaşantınız ile ilgili doğru bilgileri sunan kişilere itibar etmeyerek onların isteklerine karşılık vermeyin. 

 Unutmayın ki ciddi anlamda şebeke kuran kötü niyetli insanlar sizin kimlik bilgilerinizden  sigorta numaranıza,  ikamet ettiğiniz kaç adres ve çalıştığınız kaç iş yeri varsa onların bilgisine,  anne kızlık soyadından saymak ile bitiremeyeceğim daha birçok bilgiye rahatlıkla ulaşabilecekleri için sizi korkutma, inandırma ve haliyle kandırmaları zor olmayacaktır. Sakın itibar etmeyin ve yine iletişimi anında keserek ilgili birimlere başvurun! İnternet ve Sosyal medyada  hazırlanmış, inandırıcılığı yüksek olması sebebiyeti ile insanları tuzağa düşürecek profil ve sitelerde fazlası ile var.  Güvenirliliğine emin olmadığınız yerlerden uzak durun. Araştırıp mutlaka emin olmak durumundasınız. Kağıt ve evrakların önüne arkasına bakarak , varsa metinleri okuyarak emin olduktan sonra, arada metin ekleyebilecek boşluk bırakmadan gerekli işlemi yapın. Yine İnternet üzerinden yapacağınız resmi kurum ve kuruluşların işlemlerini onların öngördüğü ve yayınladığı güvenli  paylaşımlara ulaşarak sağlayın. Yine resmi kurum ve kuruluşlar adına oluşturulan  sahte siteler maalesef ki İnternette mevcut. Bu tür durumlarda yine yapacağınız şey güvenli yönlendirme yolunu izlemek olmalıdır. Tehlikenin nereden geleceğini kestirmek mümkün değil. Etraftaki mağduriyet ve yaşanmış olaylardan ders çıkartıp temkini elden bırakmamamız gerekiyor. 

Ciddi anlamda can yakan ve maddi sıkıntıya sokan bu süreçte İnternet güvenirliliğinin artması için önemli prosedürlerin hayata geçmesi gerekiyor. Herkes profil ya da site açamamalı, Açılan sitelerin IP ve şahıs kayıtları yapılarak olası suça engel olunması sağlanmalı. Bir diğer örnek ise herkes kaşe,  irsaliye, mühür v.b evrak ve materyalleri  rahatlıkla bastırıp  temin edememeli. Bunun için ise  yasal  evrak ile ruhsat alıp  yapabilmeli. Sahteciliğin önüne geçilebilecek yollardan birisi de bu diye öngörüyorum. Bu Bu anlamda girişimler mutlaka ki olmalı. Bu birkaç  önlem ile birçok olayın önüne  geçilebilir diye düşünüyorum. 
Her geçen gün farklı farklı olaylar ile mağdur sayısı gittikçe artmaya devam ediyor iken  kendimizi maalesef ki güvende hissedemiyoruz.
Gerekli prosedürlerin, uygulama ve yaptırımların gerçekleşmesi ile mağduriyetlerin olmamasını ümit ederek sözlerimi bitiriyorum.

Her türlü sıkıntıdan ve mağduriyetten uzak olacağımız güzel bir yaşam diliyorum hepimize...

Sağlıkla, güvende ve güvence de kalın efendim...

YORUMLAR