Kayseri Ekspres Haber
HV
04 MAYIS Cumartesi 00:08
Advert Advert Advert

AİLE DİNAMİKLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER#

Mehmet Balaban
Mehmet Balaban
Giriş Tarihi : 20-04-2024 18:25

AİLE DİNAMİKLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER#
Kültürel ve Etnik Köken
" Kültür ve etnik köken; aile dinamiklerini etkiler. Çocukluktan itibaren aile değerleri ve ideolojileri, üyeleri için rutin yaşamın bir parçası haline gelmekte ve böylece ilişkileri etkilemektedir. 
         Aile değerleri de içinde yaşanılan kültürle ve etnik kökenle ilişkilidir. Farklı ülkelerde aile yapıları ve dinamikleri farklılaşır. Bulunan, ülkenin ekonomik durumu, güvenli bir ülke olup olmaması, aile türü ( çekirdek, büyük, geçici ), evlenme yaşı, çocuk sayısı, cinsiyet rolleri. Bu farkı oluşturan bir parça/ etkenlerdir. 
          Bu nedenle aileleri ve bu içsel dinamikleri anlamak için kültürün nüanslarını ve daha büyük sosyo-politik etkileri anlamak gerekir. Kültür babadan, anneden aktarılan bir gen kuşağı olarak da tanımlanır. 
     Eskiden geniş aile yapısı yaygınken, şimdi çekirdek aile yapısı yaygın hâle gelmiştir. Hatta daha önceleri tek ebevenyli aile türü çok yaygın değilken boşanma oranlarındaki artış nedeniyle . Üvey ebevenyli ailelerin sayısının arttığı gözlemlenmiştir. 
         Geçmişte anne babanın yaşlandıkların da bakımını üstlenmek neredeyse bir mücbir bir durumken, günümüzde artık yaşlı annenin babanın bakımını. " BAKIM VE HUZUR EVLERİ " almıştır. 
( SOSYOLOG/ AİLE DANIŞMANI
MEHMET BALABAN)

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI İslamifobi....