Kayseri Ekspres Haber
HV
27 NİSAN Cumartesi 13:51
Advert Advert Advert

AİLE HEKİMLİĞİ NE İÇİN VAR?

Ahmet TAŞ
Ahmet TAŞ
Giriş Tarihi : 11-01-2024 12:11

AİLE HEKİMLİĞİ NE İÇİN VAR? HASTANELERDE YOĞUNLUK NEDEN?
Devletimiz vatandaşına sağlık hizmeti götürmek için birçok tedbirler almış almaya da devam ediyor.
Sağlık ocaklarının, semt polikliniklerinin açılması, devlet ve şehir hastaneleri ile tıp fakültesi hastaneleri ve özel hastane ile sağlık kurumlarının açılması hep vatandaşa sağlık hizmeti gayretleri içindir. Bunların yanında sağlıkla ilgili büro memuru, teknisyen, pratisyen ve uzman doktorlar ile sağlık kurumlarının idarecileri de hep vatandaşın sağlığı için yapılan çalışma, hizmet ve istihdamdır.
Ayrıca sağlıkta ilk müracaat edilecek kurum aile hekimi olup daha sonra sırayla semt poliklinikleri, devlet hastaneleri, şehir hastaneleri ile üniversite ve araştırma hastaneleri vatandaşın sağlık hizmeti alması, müracaat etmesi gereken sağlık hizmeti veren kurumlardır.
Olması gereken bu... Silsileyi takip ederek sağlık hizmeti almaktır. 
Peki günümüzde böyle mi oluyor, bu silsile takip ediliyor mu? Ne yazık ki bu soruya 'Evet' diyemiyoruz, keşke diyebilseydik.
Son günlerde basın yayın organlarında sıkça rastlanan bir haber dikkatimi çekti. Haber de diyor ki: "Devlet ve şehir hastanelerinin yoğun bakım ünitelerinde yoğunluk yaşanıyor, hastanelerde yer kalmadığı için hastalar özel hastanelere sevk ediliyor, özellikle mevsimsel gribe bağlı hastalıklar acilleri doldurdu" diye.
Acaba diyorum vatandaşımız neden ilk başta hasta müracaat yeri olan aile hekimine gidip muayene olup hastalığını teşhis ettirip tedaviye başlama yerine neden devlet hastaneleri ve şehir hastanelerine gidiyor ve yoğunluğa sebep oluyor. 
Acaba diyorum vatandaş aile hekimine güvenmiyor mu? Eğer güvenmiyorsa bakanlık güvenilmeyen aile hekimliği uygulamasını neden hizmette tutuyor. 
Diyorum ki: Sağlık Bakanlığı, hekimlerle ilgili birlikler, sağlıkla ilgili memur sendikaları ne yapıp edip bir araya gelmeli, kafa kafaya vermeli sağlıkta ilk müracaatın aile Hekimliğinde başlaması, aile hekiminin gerekli görüp onay vermesi ile uzman doktor ve teşekküllü hastanelere sevkinin yapılabilmesinin yolunu oluşturmalıdır. 
Böylece hem aile hekimliği itibar ve kimlik kazanır hem de tam teşekküllü hastanelerde yaşanan gereksiz izdiham ve yoğunluğun önüne geçilmiş olur. 
Sorun varsa, çözümde vardır 
Yeter ki isteyelim... 
Kalın sağlıcakla

YORUMLAR