Kayseri Ekspres Haber
HV
28 MART Perşembe 11:55
Advert Advert Advert

TARİHİ YAŞATMAK, ŞEHRİ YAŞATMAK

Ahmet TAŞ
Ahmet TAŞ
Giriş Tarihi : 14-11-2022 14:15

 

11-12 Kasım cuma ve cumartesi günlerinde Kayserimizde düzenlenen Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin birlikte düzenlediği sempozyum ve bilgi şöleninin adı idi Tarihi Yaşatmak, Şehri Yaşatmak.

Bilgi şöleni 2 gün ve protokol konuşmaları dışında günde 3'er oturumdan 6 oturum halinde yapıldı. Türkiye'nin farklı üniversitelerinden çok sayıda akademisyen, fikir adamı ve sivil toplum temsilcileri programda yer aldılar. 2 gün süren gün boyu devam eden ve çok sayıda katılımcının ısrarla takip ettiği programa KCETAŞ, İl Kültür Müdürlüğü, sivil toplum kuruluşları ve Yazarlar Birliği Genel Merkezi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü de destek verdiler.

Açılışta ilk konuşmayı Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi adına kurucu üye sıfatı ile Prof. Dr. Şahin Güven yaptı daha sonra Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, belediyeler adına Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, İl Milli Eğitim Müdürü Ayhan Teltik konuştular. Programın sonuç konuşmasını manifesto niteliğindeki konuşması ile Türkiye Yazarları Birliği Onursal Başkanı Dr. Mehmet Doğan yaptı.

Programın ilk günü olan 11 Kasım Cuma günü öğleden önceki oturumda Dr. Necdet Subaşı'nın oturum başkanlığında Prof. Dr. Abdullah Ekinci (Harran Üniversitesi), Prof. Dr. Abdullah Şevki Duymaz (Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi), Dr. Yahya Aydın (Yıldırım Beyazıt Üniversitesi) ve Dr. Ömer Babanlı (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi) sunumlarını yaptılar.

Cuma günü öğleden sonraki 2. oturumda Prof. Dr. Ali Baran başkanlığında Prof. Dr. Aynur Atmaca (Marmara Üniversitesi), Prof. Dr. Muhammed Ziya Paköz (Gebze Teknik Üniversitesi), Prof. Dr. Mehmet Ali Karaman (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi), Dr. Necdet Subaşı (Milli Eğitim Bakanlığı Müşaviri) sunumlarını yaptılar. Günün Son oturumu olan cuma günü 3. oturumda Prof. Dr. Şevki Duymaz başkanlığında Prof. Dr. Ali Baran (Hacı Bayram Veli Üniversitesi), Prof. Dr. Ümit Akçay (Süleyman Demirel Üniversitesi), Dr. Mehmet Akif Köse (Cumhurbaşkanlığı Yatırımlar Daire Başkanlığı), Mahmut Bıyıklı (Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı), Ali Kılcı (Arkeolog) sunumlarını yaptılar.

Birinci gün akşam yemeğinden sonra misafirler ve Yazarlar Birliği Kayseri Şube yöneticileri, Talas Yaman Dede Konağında Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın'ın ev sahipliğinde kültür sohbetine katıldılar.

Bilgi şöleninin 2. günü olan 12 Kasım Cumartesi günü sabah ilk oturum başkanı Prof. Dr. Atabey Kılıç (Erciyes Üniversitesi), Prof. Dr. Fikri Kulaçoğlu (Ankara Üniversitesi), Prof. Dr. Ali Baş (Selçuk Üniversitesi), Mehmet Çayırdağ (Araştırmacı yazar), Dr. Halit Erkiletlioğlu (Tarihçi-Yazar) sunumlarını yaptılar.

Cuma öğleden sonraki oturumda Halit Erkiletlioğlu'nun oturum başkanlığında Prof. Dr. Atabey Kılıç (Erciyes Üniversitesi), Alim Gerçel (Tarihçi-Yazar), Dr. Şükrü Dursun (Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü), Gürcan Senem (Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtım Daire Başkanı) sunumlarını yaptılar. Programın son oturumu olan 6. oturumda Mehmet Çayırdağ'ın oturum başkanlığında Prof. Dr. Gülbadi Alan (Erciyes Üniversitesi), Prof. Dr. Remzi Kılıç (Erciyes Üniversitesi), Dr. Celil Aslan (Erciyes Üniversitesi), Doç. Dr. Cenk Demir (Sinop Üniversitesi) sunumlarını yaptılar.

Bilgi şöleninin kapanışında bir değerlendirme konuşması yapan Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıca program için Kayseri şubesine teşekkür etti. Kayseri de olmaktan mutlu olduğunu söyledi. İstanbul’un fethine giden yolun Kayseri’den başladığını bildirdi. Çünkü fethin manevi mimarı Akşemseddin’in hocasının Hacı Bayram-ı Veli onun da hocasının Kayseri’de doğan Somuncu Baba olduğunu hatırlattı.

Kapanış konuşmasını yapan Yazarlar Birliği Şube Başkanı Mehmet Hüsrevoğlu da emekleri için yönetim kuruluna, katkıları için büyükşehir belediyesine, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, İl Kültür Müdürlüğüne ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür etti.  

Şehirlerin kuruluşu, tarihi, kültür ve sanatın şehirlerin hayatına verdiği katkı, geçmişten bugüne Kayseri şehri, Kayseri'de tarihten bugüne yaşanan dil, kültür, etnik ve dini hayat dahil birçok konunun uzmanlarınca detaylarıyla ortaya konduğu şehri yaşatmak insanı yaşatmak sempozyumunda emeği geçen Türkiye Yazarlar Birliğini, Kayseri Şube Başkanı değerli insan Mehmet Hüsrevoğlu'nun şahsında canhıraş emekleri ile çalışan yönetim kurulu üyelerini tebrik ediyorum.

Programa katkı veren büyükşehir belediyemize, Başkan Bekir Yıldız Bey'in şahsında KCETAŞ yönetimimize, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze, Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşlarımıza, İl Kültür Müdürlüğümüze, belediye başkanlarımıza ve daire başkanlarımıza ve katılımcılarımıza çok teşekkür ediyorum.

Umuyorum ki Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi güzel programı kitap haline getirir ve toplumumuzun, şehrimizin hizmetine sunar ve daha güzel programlarla çalışmalarına devam eder.

Selam ve dua ile

YORUMLAR