Kayseri Ekspres Haber
HV
23 NİSAN Salı 15:45
Advert Advert

ADIM ADIM NORMALLEŞME

Ahmet TAŞ
Ahmet TAŞ
Giriş Tarihi : 29-03-2023 15:10

 

6 Şubat günü sabaha karşı ve öğle sonu Kahramanmaraş merkezli meydana gelen (Pazarcık 7.7 elbistan7.6 şiddetli) deprem 11 ilimizde yıkımlara, yaralanmalara ve ölümlere sebep oldu. Kamuoyundaki adıyla asrın felaketi idi olay.

Depremden hemen sonra arama kurtarma çalışmaları ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken evi barkı yıkılan ya da oturulamaz hale gelen milyonlarca insanımız da bölgeyi terk etmek zorunda kaldılar. Bunların bir kısmı devletin desteğiyle bir kısmı da kendi imkanları ile bölge dışına çıkıp kamu yurtları ve misafirhanelerinde ikamete başladılar. Bir kısmı ev kiraladılar ya da hayır severlerin tahsis ettiği evlere yerleştiler. Bu depremzede insanlarımız devlet kurumları ve sivil toplum kurumlarının destekleriyle hayata tutundular, tutunmaya da devam ediyorlar.

Depremin yaşandığı bölgelerde ise arama kurtarma faaliyetlerinin sonlanmasından sonra enkaz kaldırma ve yıkılması zorunlu binaları yıkma çalışmaları başladı. Aynı zamanda bölgede hayatın yeniden canlanması için çadır kentler, konteyner kentler, çadır ve konteyner çarşılar kuruldu kuruluyor ve açılarak çalışmalara başladı. Aynı zamanda bölgede ayakta kalan sanayi tesislerinin yeniden üretime başlaması için de çalışmalar devam etti, bir kısmında üretim başladı hamdolsun.

Aldığımız ve kamuoyuna yansıyan son bilgilere göre deprem bölgesinin bazı merkezlerinde okullar açıldı. Bölgeyi terk etmek zorunda kalan bir milyondan fazla insan da bölgeye yeniden dönmüş bulunuyor.

Konteyner çarşılar, kentler hayata geçirilip hak sahiplerine verildikçe daha çok insanımızın bölgeye dönüş yapacağı, hayatın daha çabuk toparlanacağı aşikar görülüyor.

Tüm bu gelişmelerin yaşanmasında hükümetin kardeş belediye uygulamasını bölgeye giden kardeş belediyelerin özverili çalışmalarını göz ardı etmemek gerekiyor. Bu çalışmalar da sivil toplum ve devlet kurumlarının özverili fedakar çalışmaları da asla unutulamaz. Milletine sahip çıkan devlet, devletine sahip çıkan millet oldukça çözülemeyecek problem, sarılamayacak yaranın olmayacağı bu süreçte anlaşılmış oldu.

Deprem, bölge dışında kalan yakın illeri etkilediği gibi komşu illeri ve uzak illeri de ister istemez etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Bir yandan bölge dışındaki depremzedeleri misafir etmek gayreti bir yandan deprem bölgesine ait çekleri karşılıksız kalan sanayici ve esnafın destek arayışları kamuoyunun gündemini meşgul ederken bölgede bir an önce hayatın normalleşmesi ve dönüşlerin hızlanması toplumun olduğu kadar devletin ve kurumlarının da beklentileri arasına girmiş bulunuyor.

İnşallah milletin ve devletin çaba ve gayretleri ile normalleşme çabalarımız adım adım hedefine ulaşacak. Asrın felaketinin yaraları bir an önce sarılmış olacak. Başta deprem bölgesi olmak üzere tüm ülkemizin ve İslam aleminin Ramazanını tebrik ediyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Selam ve dua ile

YORUMLAR