Kayseri Ekspres Haber
HV
28 NİSAN Pazar 19:13
Advert Advert Advert

10 OCAK VE BİZ!

Ahmet ŞAN
Ahmet ŞAN
Giriş Tarihi : 09-01-2024 13:40

Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü… Tüm meslektaşlarımın, ağabeylerimin ve kardeşlerimin gününü kutluyorum. Bugün niye ilan edildi, neden 10 Ocak’ı kutluyoruz sorusuna cevap aramak yerine derdimizi ve yaşadığımız sorunları dile getirmeye çalışacağım. Yılda bir kez de olsa gazetecilerin aslında ne sorunlar yaşadığını anlatmak ve çözüm için çare üretilmesi konusunda fikir ortaya koymak çok önemli…

Gazetecilik mesleği çok kutsal bir meslektir… Son dönemlerde, daha doğrusu son 10 yılda sosyal medya ve diğer unsurlar nedeniyle ciddi sorunlar yaşanır noktasına geldi.

Aslında gazetecilik mesleği tükenmez…

Her daim, her şartta yaşar ancak şartları iyileştirilemediği için sorunlarla boğuşan bir meslek haline geldi.

Hükümet dezenformasyon yasası çıkararak gazetecilik mesleği adı altında “Yalan, Dolan, İftira” haberleri yapanları cezalandırmak ve gazetecilik mesleği etrafında bir çerçeve oluşturmak istedi.

Ancak gelinen noktada Dezenformasyon yasası görüyoruz ki, işin mali boyutunda gerçek gazetecilere zarar vermeye başladı.

Dezenformasyon yasasının içerisinde internet siteleri, gazeteler, dergiler, sosyal medya her alanda bir çerçeve çizildi.

Mesela, İnternet haber sitelerinde 100 bin tıklamadan falan bahsedildi. Bunu Kayseri’yi bırakın , Türkiye genelinde sağlıklı yapacak bir site bulmak mümkün değil…

8 sigortalı ve çalışan şartı getirildi… Bunu da sağlıklı yapabilen yok…

Yani hakikaten bu işi yapanların, yani gazetecilerin mali ve teknik imkanları tamamlayarak dezenformasyon yasasının gereğini yapmak için mali gücü ve imkanı olmadığı için burada farklı bir ortam oluşturuldu.

Tamda gazetecilik mesleğine zarar veriyoruz dediğimiz nokta bu…

25- 30 yıllık gazeteci kanunu, kitabı, devleti, erkan-ı ve kamu yararına görevli olduğunu bilir.

Ancak dezenformasyon yasasında zorunlu konulan kriterler, gerçekten habercilik yapan devletini milletini düşünen gazetecilerin önünü tıkadı.

Sonuç olarak demek ve söylemek istediğimde bu…

Dezenformasyon yasası aynı kişisel veri kanunu gibi çıkmalıydı.

Sadece yalan, dolan, iftira haberleri yapanları cezalandırmalı, gazetecinin açtığı veya açacağı gazete, dergi veya internet haber sitesinin sadece savcılık, valilik ve Cumhurbaşkanlığı iletişim Başkanlığı’na beyanname verme zorunluluğu getirilmeliydi. Burada kuruluşlar için sadece genel yayın yönetmeninden basın kartı zorunluluğu getirilmeliydi

Kayseri’de onlarca internet haber sitesi var. Bunların bazıları imkanlarını zorlayarak gazeteci kadro sayısını artırdı ancak gelen üç kuruş, giden 100 TL olunca sistem tıkandı.

Bence burada sorun başladı.

Öncelikle yapılması gereken bir gazeteci olarak benimde gördüğüm…

Tıklanma kriterlerinin daha makul ve mantıklı moda alınması,

Adam gibi gazetecilik yapanların üzerinden ağır yüklerin (Personel, kadro gibi) üzerinden kaldırılması...

“Kamu kurum ve kuruluşlara sisteme kaydolmayanlara hiçbir şekilde ücret ödenmemelidir” şeklindeki ibarenin acilen değiştirilmesi…

Gerçek gazeteci kamu yararına haber yapacak, ancak kamudan ayda yılda bir gelecek ilan veya reklam gelirinden faydalanamayacak mantığı ortadan kaldırılmalı…

Ve en önemlisi… Zaten basın kartı olan bir çok meslektaşlarımızın kıt kanaat geçindiğini hepimiz biliyoruz.

Sarı veya yeni adıyla Turkuaz basın kartı bulunan basın mensuplarının kurmuş olduğu veya yönettiği kuruluşların maddi ve manevi önünün açılması için ciddi bir çalışma yapılması gerekmektedir.

Dilimiz ve gücümüz yettiği kadar dezenformasyon yasasındaki eksiklikleri ve taleplerimizi aktardık.

Bu arada meslek hayatımda duyduğum en güzel haberlerden birisi Basın Kartı bulunan ve 15 yıllık mesleki tecrübesi olan hiçbir şekilde teröre bulaşmamış gazetecilere Yeşil Pasaport verilmesi konusuydu.

Hakikaten bu çok önemliydi.

Biz gazetecilerin onurunu okşadı.!

Bu nedenle MHP Genel Başkan Yardımcısı Sayın İsmail Özdemir’e meslektaşlarım ve şahsım adına teşekkür ediyorum…

Bugüne kadar hiçbir siyasetçi neden böyle bir şeyi düşünüp te, bizleri onure etmedi onu da anlamış değilim…

Gelinen noktada bakın, küçük veya büyük önemli olan gazetecilik mesleğine katkı sağlanabilmesidir.

Lütfen bizleri onure edecek…

Devletimizin, milletimizin hep yanında olan meslektaşlarımızın yaşayabileceği kanunlar ve ortamlar oluşturalım…

Bizlerin bir gazeteci olarak isteği ve talebi bu…

Biz kamu adına, basın etik kurallarına uyan, ahlaklı ve edepli gazeteciler olarak yanlı ve yanlış tipleri görüyoruz, yeri geldiğinde de tepkimizi alenen gösteriyoruz…

Ancak sizler o tipleri yok edecem derken bizlere zarar verdiğinizi unutmayın…

Devletimizden, hükümetimizden ve milletimizden istediğimiz bu…

Allah nice 10 Ocak’lar nasip etsin..

Kalın sağlıcakla..

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI İRAN VE İSRAİL NEDEN KONUŞULUYOR! ZAM YAPABİLEN RAHAT! Oy kaybı ve nedenleri BU KEZ CİDDİ! BAYRAMINIZ BAYRAM OLA! SEÇİM BİTTİ, SIRA SORUNLARDA! İNŞALLAH DERS ÇIKARIRSINIZ! SEÇİMDE İKİ ÖNEMLİ FAKTÖR! ORUÇ BİZİ TUTMALI! SEÇİMLER YEREL, PROJELER GENEL… TUT BENİ ORUÇ! VİCDAN VE MUHASEBE! HANGİSİ DOĞRU! SORUN MUHALEFETTE! MADENLER DAHA ETKİN ELE ALINMALI! ESNAFTA 40, MARKETTE 120 LİRA… SEÇİM ŞİMDİ BAŞLADI! 31 MART’TA NE OLACAK? VEREYİMMİ, VERMEYİMMİ ARASI! AMERİKA’NIN DEDİĞİ OLDU ABANDONE OLDUK! SİYASET İLE VATANDAŞ… BAŞARININ SIRRI! BÜYÜKKILIÇ VE ADAYLIK SÜRECİ! EMEKLİ ve ENFLASYON! BEN KARIŞMAM! BÜYÜKKILIÇ AĞIR BASIYOR! AK PARTİ KAYSERİ'Yİ NEDEN AÇIKLAMADI? MESAFE YAKIN, ÖDÜL BÜYÜKSE! YENİ YIL VE YENİ BİR DÜŞÜNCE! YENİ YILA DUA İLE GİRİN! MESELE BAKIŞ AÇISINDA! BİTSİN BU ZULÜM, SÖNSÜN BU ATEŞ… BİR PARTİ VE BAŞKANIN ÇÖKÜŞÜ! DURDURUN BU KÖPEK ZULMÜNÜ! HEM EMEKLİ HEMDE TÜKETİCİ SEVİNMELİ! İLKLER VE VALİ ÇİÇEK… ESAS SAVAŞ ŞİMDİ BAŞLIYOR! CEZAYI GEÇTİK, YA HARAM DEĞİL Mİ? CEZALAR 10 KAT ARTACAK! İŞSİZ İŞ ARIYOR, İŞVEREN İŞÇİ BULAMIYOR! KILIÇDAROĞLU’NDAN SONRA SIRA AKŞENER DE Mİ…? ÖĞRETMEN VE VEBAL! GAZETİCİYİM DEMEKLE OLUNMUYOR! BU BİR BULUŞ DEĞİL DEVRİM! CEHALETLE MÜCADELE SAVAŞTAN ÖNEMLİ! TEŞVİKLER YENİ SORUNLAR OLUŞTURUYOR…! DÜNYA’NIN KÜRESEL DİNİ İNSANLIKTIR! MİLLET BAHÇESİ GÜZEL OLMUŞ AMA…! FAHİŞ FİYAT ENGELLENMELİ! İNSANLAR KENDİ TOPRAKLARINDA NASIL MÜLTECİ OLURLAR? HAK VE BATIL'IN MÜCADELESİ! CHP’DE “ÖZEL” DEĞİŞİM! ERCİYES ANADOLU HOLDİNG VE İŞSİZLİK! BU NEYİN SAVAŞI! KAYSERİ GASTRONOMİ GÜNLERİ VE MİLLET…! CUMHURİYET, 100 NCÜ YIL VE BİZE ANLATTIKLARI… ERBAKAN VE KAYSERİ CENAHI…! GAZZE EVRENSELLEŞTİ! YENİDEN REFAH YENİ BAŞKAN! AMERİKA, BÖLGE HALKININ GÖZÜNDEN DÜŞTÜ DÜNYA YASAKLADI, İSRAİL TANIMADI: FOSFOR BOMBASI ELİTAŞ'IN YENİ GÖREVİ BAŞKANI RAHATLATTI BETON ÇAĞI BİTİYOR… SORUMLULUKTAN KAÇMAYIN! KÖPEK SALDIRILARI VE ZAMLAR NEDEN DURDURULAMIYOR! ULAŞIMA ZAM ÜZDÜ.... KONYA'DA OLMAZKEN, KAYSERİ'DE NEDEN ZAM YAPILDI!