Kayseri Ekspres Haber
HV
26 NİSAN Cuma 21:18
Advert Advert Advert

BU BİR BULUŞ DEĞİL DEVRİM!

Ahmet ŞAN
Ahmet ŞAN
Giriş Tarihi : 20-11-2023 13:48

 

 

 7 buçuk milyon yıllık fosillerin bulunması ve Fauna’nın yeniden ayağa kaldırılması tarihte devrim niteliğinde değişimler ve dönüşümler oluşturacak. Bu büyük projeye Kayseri’nin imza atması ise en önemli şeylerden birisi… Bugün bir Göbekli Tepe ile tarihin seyri nasıl değişti ve uydurma bilgiler yok olup, gerçeklere ulaştıysak, Kızılırmak deltasında bulunan fosillerde gerçek tarihi yazmamıza ve geleceğe daha emin adımlarla ilerlemize neden olacaktır. Bu başarıya imza atan herkesi yürekten kutluyorum!

 

Kızılırmak üzerine kurulan Yamula Barajindaki suların zamanla azalıp çoğalması ve toprakları aşındırması sonucu kendiliğinden ortaya çıkan 7.5 milyon yıllık fosiller kolonu halinde yaşayan hayvan varlığının tüm özelliklerini günümüze aktarıyor.

O dönemdeki Fauna ( Hayvan topluluğunun tümüne verilen ad) A’dan Z’ye hayvan türlerinin nasıl yaşadığını, ne yediğini, ne içtiğini anlatırken, dönemin coğrafyası hakkında da bilgiler vermeye başladı.

O dönemlerde Kayseri’de yarı trobikal iklim etkiliymiş…

Zamanla karasal iklim olmuşuz…

 

Büyükşehir Belediyesi fuaye alanındaki sergi, Meclis Salonu’nda düzenlenen “Kayıp Fauna” Belgeseli Lansmanı ve Resim Sergisi Açılış Töreni ile ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği kazı çalışmalarında ortaya çıkan Mamutlar, üç toynaklı atlar, hortumgiller, boş boynuzlular ve zürafagiller ailelerinden türlerin yer aldığı fosiller ve replikaları vatandaşların ziyaretine açıldı.

Mutlaka gitmenizi ve ilgiyle görmenizi tavsiye ediyorum…

 

Yakında Dünya bunları görmek için Kayseri’ye akın edecek!

 

Biraz konunun dışına çıkmadan benim önemsediğim şeylerden birisi bu “Bir buluş değil, Devrim” diye başlık attım.

Neden? 

15 Milyon yıl öncesine gidebileceğimiz bazı bilgilere ulaşmaya başladık. Bu fosiller bize 7.5 milyon yıllık bilgiler veriyor.

Şimdi o dönemde nasıl bir yaşantı vardı, iklim neydi, insanlık nasıldı tüm bu bilgiler bu tür buluşlarda saklı…

Zaten bunun önemini bilen bilim insanları da serginin adını  “ Kayıp Fauna” koymuş…

Manidar…

İnsanlığın yakın tarihte hep Afrika’da yaşadığını zannettiği hayvanların Kayseri’de çıkması sizce de önemli değil mi!

Kapadokya Paleontoloji Araştırmaları Derneği Başkanı ve Yamula Kazısı Bilim Heyeti Üyesi Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okşan Başoğlu, sunumunda sıkça “ Fauna Nasıl Yok oldu” sorusunu yöneltti.

“Peki her şey güzelde bu hayvanlar nasıl öldü?”

 

İlginç olanda bu binlerce belki de milyonlarca hayvan topluluğuna ne oldu ki hepsi birden aniden ölüverdiler?

 

Bu soru 7.5 milyon yıllık bir soru?

 

Cevabını Kayseri’de bilim insanları arıyor…

 

Buradan çıkacak cevap, tarih bilimi ve gelecek için bir devrim niteliği taşıyacaktır…

Bulunan fosillerde, ihtimal değerlendirirken deprem olduysa en kaz altında kalma kırıkları veya hastalıktan dolayı ölümlerden kalan bir durum veya bulgu söz konusu değil…

Peki bu hayvanlar nasıl ve neden öldü?

Soru bu…?

Bu soru cevap bulduğunda Dünya’da ne değişecek diye sorabilirsiniz ancak çok şey değişebileceğini cevabı bulduğumuzda hep birlikte somut olarak göreceğiz…

İbni Haldun ne der: Coğrafya kaderdir

O dönemin Kayseri’sinde, yani coğrafyasında ne yaşanıyor du da bu kadar çok sayıda olan hayvanlar-Fauna biranda yok oldu…

“Kayıp Fauna”nın yeri bulundu… 

Ancak kaybolma nedeni neydi…

Bunların en güzel cevabı, Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla sürdürülen kazı çalışmalarında yatıyor…

Kayseri’den çıkacak bir bulgu, devrim niteliğinde Dünya’nın geçmiş ve geleceğine ışık tutacaktır…

 

“Önemsemek başarmaktır” sözünü hatırlatırken, böyle bir projeye destek olan herkese yeniden teşekkür ediyorum.

 

Gelecek bizlerin elinde… Ne yaparsak gelecek nesillerimiz için yapacağız…

“Başarılı insanların bir sorumluluğu vardır. Geleceğin oluşmasına katkı sağlamak sorumluluğu ve görevi…Bu görevde kutsaldır”

Hep birlikte başarmak dileğiyle…

Şimdilik hoşçakalın…

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI ZAM YAPABİLEN RAHAT! Oy kaybı ve nedenleri BU KEZ CİDDİ! BAYRAMINIZ BAYRAM OLA! SEÇİM BİTTİ, SIRA SORUNLARDA! İNŞALLAH DERS ÇIKARIRSINIZ! SEÇİMDE İKİ ÖNEMLİ FAKTÖR! ORUÇ BİZİ TUTMALI! SEÇİMLER YEREL, PROJELER GENEL… TUT BENİ ORUÇ! VİCDAN VE MUHASEBE! HANGİSİ DOĞRU! SORUN MUHALEFETTE! MADENLER DAHA ETKİN ELE ALINMALI! ESNAFTA 40, MARKETTE 120 LİRA… SEÇİM ŞİMDİ BAŞLADI! 31 MART’TA NE OLACAK? VEREYİMMİ, VERMEYİMMİ ARASI! AMERİKA’NIN DEDİĞİ OLDU ABANDONE OLDUK! SİYASET İLE VATANDAŞ… BAŞARININ SIRRI! BÜYÜKKILIÇ VE ADAYLIK SÜRECİ! EMEKLİ ve ENFLASYON! BEN KARIŞMAM! 10 OCAK VE BİZ! BÜYÜKKILIÇ AĞIR BASIYOR! AK PARTİ KAYSERİ'Yİ NEDEN AÇIKLAMADI? MESAFE YAKIN, ÖDÜL BÜYÜKSE! YENİ YIL VE YENİ BİR DÜŞÜNCE! YENİ YILA DUA İLE GİRİN! MESELE BAKIŞ AÇISINDA! BİTSİN BU ZULÜM, SÖNSÜN BU ATEŞ… BİR PARTİ VE BAŞKANIN ÇÖKÜŞÜ! DURDURUN BU KÖPEK ZULMÜNÜ! HEM EMEKLİ HEMDE TÜKETİCİ SEVİNMELİ! İLKLER VE VALİ ÇİÇEK… ESAS SAVAŞ ŞİMDİ BAŞLIYOR! CEZAYI GEÇTİK, YA HARAM DEĞİL Mİ? CEZALAR 10 KAT ARTACAK! İŞSİZ İŞ ARIYOR, İŞVEREN İŞÇİ BULAMIYOR! KILIÇDAROĞLU’NDAN SONRA SIRA AKŞENER DE Mİ…? ÖĞRETMEN VE VEBAL! GAZETİCİYİM DEMEKLE OLUNMUYOR! CEHALETLE MÜCADELE SAVAŞTAN ÖNEMLİ! TEŞVİKLER YENİ SORUNLAR OLUŞTURUYOR…! DÜNYA’NIN KÜRESEL DİNİ İNSANLIKTIR! MİLLET BAHÇESİ GÜZEL OLMUŞ AMA…! FAHİŞ FİYAT ENGELLENMELİ! İNSANLAR KENDİ TOPRAKLARINDA NASIL MÜLTECİ OLURLAR? HAK VE BATIL'IN MÜCADELESİ! CHP’DE “ÖZEL” DEĞİŞİM! ERCİYES ANADOLU HOLDİNG VE İŞSİZLİK! BU NEYİN SAVAŞI! KAYSERİ GASTRONOMİ GÜNLERİ VE MİLLET…! CUMHURİYET, 100 NCÜ YIL VE BİZE ANLATTIKLARI… ERBAKAN VE KAYSERİ CENAHI…! GAZZE EVRENSELLEŞTİ! YENİDEN REFAH YENİ BAŞKAN! AMERİKA, BÖLGE HALKININ GÖZÜNDEN DÜŞTÜ DÜNYA YASAKLADI, İSRAİL TANIMADI: FOSFOR BOMBASI ELİTAŞ'IN YENİ GÖREVİ BAŞKANI RAHATLATTI BETON ÇAĞI BİTİYOR… SORUMLULUKTAN KAÇMAYIN! KÖPEK SALDIRILARI VE ZAMLAR NEDEN DURDURULAMIYOR! ULAŞIMA ZAM ÜZDÜ.... KONYA'DA OLMAZKEN, KAYSERİ'DE NEDEN ZAM YAPILDI!