Kayseri Ekspres Haber
HV
26 NİSAN Cuma 09:55
Advert Advert Advert

DİYANET VE AFET YÖNETİMİ

F. Yılmaz Altınöz
F. Yılmaz Altınöz
Giriş Tarihi : 15-02-2023 10:34

 

 

Afet sözcüğü Arapça bir kelime olup, “büyük felaket, bela, yıkım” şeklinde ifade edilmektedir. Deprem bu felaketlerden birisidir. Bir olayın afet sayılabilmesi için üç önemli durumun varlığından söz edilmektedir. Bu üç önemli şey; “Belli bir topluluğun günlük hayatının normal işleyişinin bozulması”, “Etkilenen topluluk afetin yarattığı yıpratıcı ve bozucu etkilerle mücadele edememesi” ve “Dışsal bir müdahale olmadan normal işleyiş kendi kendine geri gelmeyecek düzeyde olmasıdır.”

Tarih boyunca insanlık değişik türlerde afetlerle karşı karşıya kalmışlardır. Burada önemli olan şey afetin yönetilmesidir. Afet yönetimi, risk yönetimi ve kriz yönetimi (olumsuzluk, bunalım ve tehlikenin yönetimi) olarak; sorun üç aşamada ele alınmaktadır. Ülkemizin bir deprem gerçeği üzerinden şu anda kriz yönetimi evresi söz konusudur. 

Kriz Yönetimi Afet dönemlerinde yaşanan evre kriz sürecidir. Krizler; bunalım, telaş, kargaşa ve karışıklığa sebep olup müdahaleleri uzun sürelidir. Bu yüzden her ülke, olağandışı durumların yaşanmasından evvel; durum tespiti yaparak çözüm üretmeleri için kendilerine has krizleri tanımlayacak kriz yönetim sistem ve organları geliştirmelidir.

Kriz yönetiminin tanımı yapılacak olursa, olağanüstü durumlarda mağduriyeti/zararı ve olumsuzlukları önlemek ve etkisini en aza indirmek için yapılması planlanan ve düzgün bir şekilde uygulanmasına yardımcı olacak faaliyetlerdir. Bu faaliyetler, aşamalı şekilde sistemli olarak karar vermeyi ve verilecek kararları uygulayacak olan ekiplerin oluşturularak yeni kararları hızlı şekilde uygulanmasını içerir.

Kriz yönetimi; afetzedelerin korku ve endişelerinin giderilmesi ya da en aza indirilmesi; maddi ve manevi ihtiyaçlarının karşılanması ve çekilen ıstırabın/zorluğun en aza indirilmesidir. En önemlisi devlete olan güvenin devam etmesi ve sağlanmasıdır. Toplumun sağlıklı bir şekilde geleceğe hazırlanmasıdır. Normale Dönme Süreci, Afet öncesi normallik haline geri dönüş ve felaketten etkilenen topluluğun rehabilitasyonunu sağlamak amacıyla yapılan girişimler ve faaliyetler de elbette her kurumun üzerine düşen görevler vardır. 

Bu kurumlardan biriside Diyanet İşleri Başkanlığı ve ona bağlı teşkilatlarıdır. Yaşam heyecanı, umut, güç kuvvet ve enerji; yaşanılan felaketin üstesinden gelme iradesi; tüm bunları elde edilmesi için ciddi bir moral ve motivasyona ihtiyaç vardır. Tam da burada din ve din psikolojisine, manevi rehberliğe ihtiyaç söz konusudur. Psikolojisi düzgün olmayan yaşama heyecanını kaybetmiş bir kimse tükenmiş kimsedir. Yeniden hayata ve topluma kazanılması mümkün değildir.  

Diyanet, İl, ilçe müftülükleri ve taşra teşkilatlarının; ilgili kamu kurumları ve Sivil Toplum Örgütleriyle birlikte istişarelerde bulunarak; afet ve afet sonrasında krizin yönetilmesi noktasında; bir plan dâhilinde manevi rehberlik faaliyetlerinde bulunması hayati önem taşımaktadır.

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI FİLİSTİN MESELESİ ÇADIRDA BİLE İSLAMCILAR VE EKSEN KAYMASI MELİKGAZİ VİZYONER BELEDİYE KADINLAR 8 MART RÖNESANS II GAZZE İSLAM ŞERİATI 14 ŞUBAT SEVGİLİ AKREDİTE İMAN ÜÇ AYLARI KARŞILAMA PROGRAMI VE TALAS BELEDİYESİ REGAİP GECESİ BİDAT SA! HER GÜN YILBAŞI FİLİSTİN HİTLER VE SİYONİST YAHUDİLER TEMAYÜL YOKLAMALARI VE STK’LAR SEYYİD BURHANEDDİN VE ERCİYES BULVARI WE WİLL JUDGE YOU NETANYAHU SENİ YARGILAYACAĞIZ NETANYAHU MUASIR MEDENİYET SINIFTA KALDI SÖYLEV VE MİTİNG ALANLARI FİLİSTİN’E YÜRÜYÜŞ FİLİSTİN’DE KATİLLER VAR FİLİSTİN’DE DAVUT VE CALUT SANATCI VEYA KONSERLER ADINA AİLEYİ YOK ETMEK SİYASET EZİP GEÇER PARAŞÜT ALANI KUR’AN ZİYAFETİ KUR’AN SEÇMELİ DERS Mİ? OLAMAZ BEKLENEN MELİKGAZİ KİTAP VE SANSÜR ERCİYES PLAJ VOLEYBOLU HAYATI YAVAŞLATMAK VE SİVİL TOPLUM PROF. DR. ALİ ERBAŞ VE CUMA NAMAZI AK PARTİ VE İSLAMİ SÖYLEM FİLİSTİN TOPRAKLARINDA İSRAİL ADI 1445 YIL SONRA HİCRET 15 TEMMUZ VE DARBELERİN ANATOMİSİ KURBANI KONUŞMAK DOĞU TÜRKİSTAN VE FİLİSTİN MİMARSİNAN KAYABAŞI CAMİİ LGBT TUVALET BİLİNÇ VE 28 MAYIS BENİM SEÇİMİM SEÇMEK ANNELER GÜNÜNDE KADINLAR 14 MAYIS SEÇİMLERİNİ BU MAKALE ÜZERİNDEN OKUMAK KİTAP OKUMA DA ÖNCELİKLERİMİZ RAMAZAN’DA SUDAN VE İSRAİL AYŞE BÖHÜRLER VE MAHMUT ARIKAN KUDÜS ÖZGÜR OLUNCAYA KADAR DÜNYA TUTSAKTIR AŞKIN VAKTİ SAHUR TERAVİH GECELERİ TAÇALNDIRIR RAMAZAN ÜZERİNE BİR KİTAP İÇTİMA VAKTİDİR RAMAZAN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE KADINLAR RAMAZAN AYINA GİRİŞ BELGESİ ARAPLAR İMANİ BİR EYLEM ENSAR OLMAK CAMİİ GÜNLÜĞÜ MEHCUR KİTAP KUR’AN’I KERİM FİLİSTİN VE HEDEF KÜÇÜLTMEK MEKKE VE FETİH NOTLARI VE YILBAŞI MİLİTARİST SİBER SEKÜLER SALDIRI KUDÜS’Ü BÜNYAMİN’CE SEVMEK ÇOCUK İSTİSMARI VE DİN GENÇLİK VE AİLE ÇALIŞTAYI KEDER KADER Mİ? EĞİTİM VE İNSAN İNŞASI EĞİTİME BESMELE İLE BAŞLAMAK PERİNÇEK VE KUTSALLAR NEDEN ŞİMDİ GÜLŞEN MARKA DEĞERİNDE NAMAZ PSİKOLOJİK DANIŞMAN BAŞÖRTÜSÜ