Kayseri Ekspres Haber
HV
27 NİSAN Cumartesi 07:36
Advert Advert Advert

EĞİTİM VE İNSAN İNŞASI

F. Yılmaz Altınöz
F. Yılmaz Altınöz
Giriş Tarihi : 21-09-2022 23:09

 

 

 

Hele 21. Yy.da özgür birey olmak çok zor. Özgür bir toplum olmakta… Sonu “izm” ile biten tüm sistemlerde özgür bireyler; yalnızca sistemin sahipleri ya da yönetenleri olabilir. Neden özgür birey olunamaz? Doğum ile birlikte başlayan yaşam süreci içerisinde; insan görünen ve görünmeyen etkenlerle yönlendirilmektedir. 

Başta içinde yaşanılan toplumun görülmeyen genel karakterinin; muhataplarını sözsüz bir şekilde eğiterek, sorgusuz itaate çağırmasıdır. Görülmeyen ama tüm ağırlığıyla hissedilen bu genel karakter; şiirden sanata, resimden heykelciliğe, peyzajdan mimariye, mekânsal yapıdan şehir inşasına kadar; insan ve toplum üzerinde kalıcı etkiye sahiptir. Hatta meydanlara dikilen heykeller ve kazılan görseller muhataplarına çok şeyler söyler. İkinci olarak o toplumda var olan okul/eğitim sisteminin birey ve toplum üzerindeki tartışmasız etkisidir. 

Daha bir yaşına basar basmaz telefon üzerinden sosyal medya ile tanışan; subliminal/bilinçaltı mesaj (başka bir objenin içine gömülü olan bir işaret ya da mesajdır ve normal insan algısı limitlerinin altında kalmak, o anda fark edilmemek üzere tasarlanan) ile okul çağına gelen; üniversiteye kadar egemen ideolojinin ders kitapları ekseninde hayatı yorumlayan; batı medeniyetinin kokuşmuş felsefelerinin çöplüğü haline gelen üniversitelerin kampüsünde var olan; ve bir iş bulduğunda onu kaybetmeme baskısı altında kendisine çizilen rolü oynayan bir kimsenin; özgürlüğünden söz etmek mümkün değildir. Elbette mümkün olamaz.  

O halde eğitim ve öğretim insanı inşa eder. Muhatabını şekillendirir. Oyun hamurunun oyunu oynayan kişinin elinde istediği tarzda şekillendiği gibi; eğitim ve öğretimde muhataplarını öylesine şekillendirir. Temiz aklına ve kalbine format atar. Uyku esnemesinden yataktan kalkışına, yatak kıyafetinden protokol elbisesine, kaşık tutmasından yemek yeme tarzına, nişanından düğününe, iffetten edep haline, inanç tarzından hukuk anlayışına, dost ve düşman tanımlamasına, dünya ve ahiret tasavvuruna kadar; yeni bir insan inşası. 

Bu gerçeğin farkında olamayan mütedeyyin/dindar insanlar/aileler, çocuklarının bedenleri kendilerine ait iken; onların ruhları eğitim ve öğretim sisteminin sahiplerine ait olacağının bilincinde olamayacaklardır. Çocuklar isimlerini kendi gelenek ve göreneklerine göre alırlar ama ruhları/yaşam tarzları başkalarının iradesine göre gerçekleşir. Böylece kalpleri ve zihinleri işgal edilen bedenlerden; mankurta dönüşen toplumlar oluşur. Tarihte şu cümlenin söylendiğini herkes bilir “On yılda on beş milyon genç yarattık her yaştan.” 

Bu nedenle tüm “İzmler” köle fabrikalarıdır.

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI FİLİSTİN MESELESİ ÇADIRDA BİLE İSLAMCILAR VE EKSEN KAYMASI MELİKGAZİ VİZYONER BELEDİYE KADINLAR 8 MART RÖNESANS II GAZZE İSLAM ŞERİATI 14 ŞUBAT SEVGİLİ AKREDİTE İMAN ÜÇ AYLARI KARŞILAMA PROGRAMI VE TALAS BELEDİYESİ REGAİP GECESİ BİDAT SA! HER GÜN YILBAŞI FİLİSTİN HİTLER VE SİYONİST YAHUDİLER TEMAYÜL YOKLAMALARI VE STK’LAR SEYYİD BURHANEDDİN VE ERCİYES BULVARI WE WİLL JUDGE YOU NETANYAHU SENİ YARGILAYACAĞIZ NETANYAHU MUASIR MEDENİYET SINIFTA KALDI SÖYLEV VE MİTİNG ALANLARI FİLİSTİN’E YÜRÜYÜŞ FİLİSTİN’DE KATİLLER VAR FİLİSTİN’DE DAVUT VE CALUT SANATCI VEYA KONSERLER ADINA AİLEYİ YOK ETMEK SİYASET EZİP GEÇER PARAŞÜT ALANI KUR’AN ZİYAFETİ KUR’AN SEÇMELİ DERS Mİ? OLAMAZ BEKLENEN MELİKGAZİ KİTAP VE SANSÜR ERCİYES PLAJ VOLEYBOLU HAYATI YAVAŞLATMAK VE SİVİL TOPLUM PROF. DR. ALİ ERBAŞ VE CUMA NAMAZI AK PARTİ VE İSLAMİ SÖYLEM FİLİSTİN TOPRAKLARINDA İSRAİL ADI 1445 YIL SONRA HİCRET 15 TEMMUZ VE DARBELERİN ANATOMİSİ KURBANI KONUŞMAK DOĞU TÜRKİSTAN VE FİLİSTİN MİMARSİNAN KAYABAŞI CAMİİ LGBT TUVALET BİLİNÇ VE 28 MAYIS BENİM SEÇİMİM SEÇMEK ANNELER GÜNÜNDE KADINLAR 14 MAYIS SEÇİMLERİNİ BU MAKALE ÜZERİNDEN OKUMAK KİTAP OKUMA DA ÖNCELİKLERİMİZ RAMAZAN’DA SUDAN VE İSRAİL AYŞE BÖHÜRLER VE MAHMUT ARIKAN KUDÜS ÖZGÜR OLUNCAYA KADAR DÜNYA TUTSAKTIR AŞKIN VAKTİ SAHUR TERAVİH GECELERİ TAÇALNDIRIR RAMAZAN ÜZERİNE BİR KİTAP İÇTİMA VAKTİDİR RAMAZAN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE KADINLAR RAMAZAN AYINA GİRİŞ BELGESİ ARAPLAR DİYANET VE AFET YÖNETİMİ İMANİ BİR EYLEM ENSAR OLMAK CAMİİ GÜNLÜĞÜ MEHCUR KİTAP KUR’AN’I KERİM FİLİSTİN VE HEDEF KÜÇÜLTMEK MEKKE VE FETİH NOTLARI VE YILBAŞI MİLİTARİST SİBER SEKÜLER SALDIRI KUDÜS’Ü BÜNYAMİN’CE SEVMEK ÇOCUK İSTİSMARI VE DİN GENÇLİK VE AİLE ÇALIŞTAYI KEDER KADER Mİ? EĞİTİME BESMELE İLE BAŞLAMAK PERİNÇEK VE KUTSALLAR NEDEN ŞİMDİ GÜLŞEN MARKA DEĞERİNDE NAMAZ PSİKOLOJİK DANIŞMAN BAŞÖRTÜSÜ