Kayseri Ekspres Haber
HV
26 NİSAN Cuma 23:13
Advert Advert Advert

EĞİTİME BESMELE İLE BAŞLAMAK

F. Yılmaz Altınöz
F. Yılmaz Altınöz
Giriş Tarihi : 12-09-2022 22:41

Allah yeryüzünün eğitimine besmele ile başlamıştır. Ve Allah yeryüzünü Peygambersiz (öğretmen) ve Kitapsız (Kutsal kitaplar) bırakmamıştır. Yıl 610 ve Allah yeryüzüne eğitim/öğretim ve sosyal hayatına bir kez daha müdahale ediyor. Mekke’nin en yüksek tepesinde, çağın çirkinliklerinden uzak kalmak amacıyla; Nur dağında bulunan son peygamberine; Cebrail (as) ile sesleniyor: Ikra bi-ismi rabbike ellezi halag / yaratan rabbin adıyla oku! Şehrin en yüksek tepesinden peygamberine seslen(dir)iyor ki; Mekke duysun. Arap yarımadası duysun. Anadolu duysun. Yani tüm insanlık duysun. 

Bismillah deyin. Besmelesiz işe, besmelesiz güne, besmelesiz okula başlamayın.

Ve bireyin, ailenin, toplumun ve devletlerin hayatına müdahale etmek; ahlak ve adalet eksenli olarak onları değiştirmek üzere gönderilen; Kur’an’ın ilk ayeti; Oku! Yaratan rabbinin adıyla; Oku! Yani Bismillahhirrahmannirrahim / Esirgeyen, bağışlayan, koruyan Allah’ın izni/adıyla. 

Müslüman olduklarını söyleyenler için besmele bir tercih değil; zorunluluktur. Çünkü besmele bir paroladır. Çünkü besmele bir projedir. Çünkü besmele bir izindir. Çünkü besmele bir yoldur. Çünkü besmele müminlerin yaşam sınırıdır. Çünkü besmele rabbin otoritesini tanımanın bir göstergesidir. Öyle ki besmele; iman sahibinden besmelenin izin verdiği bir eylemi ve hayatı ister. Öyle ki besmele; besmeleyi söyleyen bir kimse; kendisine ve çevresine şunu ilan eder; ben Müslümanım. Bunun gereği olarak bireysel ve sosyal hayatımı İslami esaslara göre düzenleyeceğimi; bilir ve bildiririm. 

Bu çerçevede yaş grubu kaç olursa olsun; kadın ve erkek müminler; Besmele çekemeyecekleri hiçbir davranışta bulunamazlar. Başında besmele söyleyemeyecekleri hiçbir işi yapamazlar. Besmelenin ilkelerinin yer almadığı hiçbir etkinliği, projeyi, işi ve sosyal yaşamı onaylamazlar. Kabul edemezler. Kendilerinden istenen besmeleli bir dünyadır. 

Besmelenin egemen olmadığı bir eğitim;  hayatı aydınlık/nurlu kılamaz. Besmelenin egemen olmadığı bir yaşam; insana huzur ve mutluluk vermez. Besmelenin iktidar olmadığı hiçbir alan; insana güven veremez ve özgür bir gelecek vadedemez. 

Ve besmele mazeretlerin ve korkaklığın arkasına saklanarak; islami olmayan şeylerle birlikte yaşanmasına izin vermez. Ve besmele muhatabından aşk ister. Sevda ister. Mücadele ister. Değiştirmesini ister. Değişim ister.  

Evet! O 

Rahmân, 

Kur'an'ı öğretti.

İnsanı yarattı.

Ona beyanı (düşünüp ifade etmeyi) öğretti.

    Evet! Rahman suresinin ilk 4 ayeti.

Onunla başlamayan; Besmele ile başlamayan hiçbir eğitim ve öğretim sistemi; hayır ve bereket getirmeyecektir.    

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI FİLİSTİN MESELESİ ÇADIRDA BİLE İSLAMCILAR VE EKSEN KAYMASI MELİKGAZİ VİZYONER BELEDİYE KADINLAR 8 MART RÖNESANS II GAZZE İSLAM ŞERİATI 14 ŞUBAT SEVGİLİ AKREDİTE İMAN ÜÇ AYLARI KARŞILAMA PROGRAMI VE TALAS BELEDİYESİ REGAİP GECESİ BİDAT SA! HER GÜN YILBAŞI FİLİSTİN HİTLER VE SİYONİST YAHUDİLER TEMAYÜL YOKLAMALARI VE STK’LAR SEYYİD BURHANEDDİN VE ERCİYES BULVARI WE WİLL JUDGE YOU NETANYAHU SENİ YARGILAYACAĞIZ NETANYAHU MUASIR MEDENİYET SINIFTA KALDI SÖYLEV VE MİTİNG ALANLARI FİLİSTİN’E YÜRÜYÜŞ FİLİSTİN’DE KATİLLER VAR FİLİSTİN’DE DAVUT VE CALUT SANATCI VEYA KONSERLER ADINA AİLEYİ YOK ETMEK SİYASET EZİP GEÇER PARAŞÜT ALANI KUR’AN ZİYAFETİ KUR’AN SEÇMELİ DERS Mİ? OLAMAZ BEKLENEN MELİKGAZİ KİTAP VE SANSÜR ERCİYES PLAJ VOLEYBOLU HAYATI YAVAŞLATMAK VE SİVİL TOPLUM PROF. DR. ALİ ERBAŞ VE CUMA NAMAZI AK PARTİ VE İSLAMİ SÖYLEM FİLİSTİN TOPRAKLARINDA İSRAİL ADI 1445 YIL SONRA HİCRET 15 TEMMUZ VE DARBELERİN ANATOMİSİ KURBANI KONUŞMAK DOĞU TÜRKİSTAN VE FİLİSTİN MİMARSİNAN KAYABAŞI CAMİİ LGBT TUVALET BİLİNÇ VE 28 MAYIS BENİM SEÇİMİM SEÇMEK ANNELER GÜNÜNDE KADINLAR 14 MAYIS SEÇİMLERİNİ BU MAKALE ÜZERİNDEN OKUMAK KİTAP OKUMA DA ÖNCELİKLERİMİZ RAMAZAN’DA SUDAN VE İSRAİL AYŞE BÖHÜRLER VE MAHMUT ARIKAN KUDÜS ÖZGÜR OLUNCAYA KADAR DÜNYA TUTSAKTIR AŞKIN VAKTİ SAHUR TERAVİH GECELERİ TAÇALNDIRIR RAMAZAN ÜZERİNE BİR KİTAP İÇTİMA VAKTİDİR RAMAZAN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE KADINLAR RAMAZAN AYINA GİRİŞ BELGESİ ARAPLAR DİYANET VE AFET YÖNETİMİ İMANİ BİR EYLEM ENSAR OLMAK CAMİİ GÜNLÜĞÜ MEHCUR KİTAP KUR’AN’I KERİM FİLİSTİN VE HEDEF KÜÇÜLTMEK MEKKE VE FETİH NOTLARI VE YILBAŞI MİLİTARİST SİBER SEKÜLER SALDIRI KUDÜS’Ü BÜNYAMİN’CE SEVMEK ÇOCUK İSTİSMARI VE DİN GENÇLİK VE AİLE ÇALIŞTAYI KEDER KADER Mİ? EĞİTİM VE İNSAN İNŞASI PERİNÇEK VE KUTSALLAR NEDEN ŞİMDİ GÜLŞEN MARKA DEĞERİNDE NAMAZ PSİKOLOJİK DANIŞMAN BAŞÖRTÜSÜ