Kayseri Ekspres Haber
HV
26 NİSAN Cuma 18:50
Advert Advert Advert

KUDÜS’Ü BÜNYAMİN’CE SEVMEK

F. Yılmaz Altınöz
F. Yılmaz Altınöz
Giriş Tarihi : 17-12-2022 12:00

 

 

 

 

Ve mescidi aksanın özgürlüğü. Ve Kudüs’ün özgürlüğü. Ve Filistin’in özgürlüğü. Ve de İslam dünyasının özgürlüğü. Özgürlüğü davet etmeyince gelmiyor. Özgürlüğü sevmeyince Müslümanlara ev sahibi olmuyor. Eğer bahçenize bülbüllerin gelmesini istiyorsanız gül dikeceksiniz. Baykuşların yaşam alanlarında bülbüller yuva yapmaz. Sevmek sevdiğinizi söylediğiniz şeyde fena olmaktır. Onunla hemhal olmaktır. Hani Yusuf’u seven Züleyha için tüm varlığın/eşyanın bir tek adı vardır; o da Yusuf. Hani sevenin bir hali, göstergesi vardır; adamak/adayış. Kim gibi Hanne gibi. Kimi Meryem’i. Nereye? Mescid’e. Başka? Kudüs’e, Başka? Filistin’e, Başka? “muhararen” özgürlüğe.

Sevmek Kudüs’ü Bünyamin’ce sevmek. Bünyamin’in Yusuf’u sevdiği gibi sevmek. Bünyamin’ce sevmek; sevgiyi ihlas ve ihsan denizine dönüştürmektir. Bünyamin gibi sevmek sevdiğine kavuşmaktır. Bünyamin’in hikâyesi şöyle, kuyuya atılan Yusuf yıllar sonra kardeşi Bünyamin’le Mısırda buluşur. Yusuf tanır kardeşini ama Bünyamin tanımaz Yusuf’u.  “Yusuf, Bünyamin’e bilmezden gelerek kardeşi veya çocukları olup olmadığını sorar, Bünyamin ise cevap olarak bir kardeşinin olduğunu fakat nerede olduğunu bilmediğini ve kendisinin 10 çocuğunun olduğunu söyler. Ama çocuklarının hepsinin adı; Yusuf’tur. Nasıl mı? İşte böyle;

-Birinci çocuk “Bela”, yutmak fiili ile aynı kökten geliyor, Yusuf’un kuyu tarafından yutulması adına.
-İkinci çocuk “Beher/Beker”, behor fiili ile aynı kökten geliyor. Yusuf, annesi Rahel’in behoruydu (ilk doğan değeriydi).
-Üçüncü çocuk “Aşbel”, esir düşmek ile aynı kökten geliyor. Yusuf’un Mısır’a esir düşmesi adına.
-Dördüncü çocuk “Gera”, uzaklarda, başka yerde yaşaması adına.

 

-Beşinci çocuk “Naaman”, latif yumuşak sözlü ve yakışıklı olması adına.
-Altıncı çocuk “Ahi”, Kardeş, Bünyamin Yusuf’un kardeşiydi.  
-Yedinci çocuk “Muppim”, mi pi yani babasının tam ağzının dibindeydi ve babasının bütün Tora’sına (kutsal kitap) hâkim olması adına.
-Sekizinci çocuk “Hupim”, hupa evlilik seremonisine verilen isim, Yusuf kardeşlerinin düğününde hiç bulunamamıştı.
-Dokuzuncu çocuk “Ard”, kayıp. Yusuf halklar arasında daima aşağı gidiyordu, zindanlara kadar düştü.                                                                                -Onuncu çocuk “Roş” Yusuf kendisinden yaşça büyük, abisiydi.
 

Bünyamin’in sahip olduğu her şey Yusuf’u hatırlatması içindi. Onlara Yusuf’un ismini vermişti.  Her seslendiği Yusuf’tu. Ve bu sevgi onu Yusuf’a götürecekti.

Ve çocuklarımız ve sahip olduğumuz şeylerin adı Kudüs olunca; Kudüs’ü hatırlatınca… Ve İslam dünyasında çocuklar; Sahra… Kudüs… Burak… Kıble… İsra… Mirac… Silsile… Selahaddin… Yavuz… Kandil… İsimlerini aldıklarında; sevgi ve özlem gerçeğe dönüşecek ve Filistin özgürlük türkülerini söyleyecektir.

Sevmenin aslı…

Bünyamin’ce Sevmek.

 

 

 

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI FİLİSTİN MESELESİ ÇADIRDA BİLE İSLAMCILAR VE EKSEN KAYMASI MELİKGAZİ VİZYONER BELEDİYE KADINLAR 8 MART RÖNESANS II GAZZE İSLAM ŞERİATI 14 ŞUBAT SEVGİLİ AKREDİTE İMAN ÜÇ AYLARI KARŞILAMA PROGRAMI VE TALAS BELEDİYESİ REGAİP GECESİ BİDAT SA! HER GÜN YILBAŞI FİLİSTİN HİTLER VE SİYONİST YAHUDİLER TEMAYÜL YOKLAMALARI VE STK’LAR SEYYİD BURHANEDDİN VE ERCİYES BULVARI WE WİLL JUDGE YOU NETANYAHU SENİ YARGILAYACAĞIZ NETANYAHU MUASIR MEDENİYET SINIFTA KALDI SÖYLEV VE MİTİNG ALANLARI FİLİSTİN’E YÜRÜYÜŞ FİLİSTİN’DE KATİLLER VAR FİLİSTİN’DE DAVUT VE CALUT SANATCI VEYA KONSERLER ADINA AİLEYİ YOK ETMEK SİYASET EZİP GEÇER PARAŞÜT ALANI KUR’AN ZİYAFETİ KUR’AN SEÇMELİ DERS Mİ? OLAMAZ BEKLENEN MELİKGAZİ KİTAP VE SANSÜR ERCİYES PLAJ VOLEYBOLU HAYATI YAVAŞLATMAK VE SİVİL TOPLUM PROF. DR. ALİ ERBAŞ VE CUMA NAMAZI AK PARTİ VE İSLAMİ SÖYLEM FİLİSTİN TOPRAKLARINDA İSRAİL ADI 1445 YIL SONRA HİCRET 15 TEMMUZ VE DARBELERİN ANATOMİSİ KURBANI KONUŞMAK DOĞU TÜRKİSTAN VE FİLİSTİN MİMARSİNAN KAYABAŞI CAMİİ LGBT TUVALET BİLİNÇ VE 28 MAYIS BENİM SEÇİMİM SEÇMEK ANNELER GÜNÜNDE KADINLAR 14 MAYIS SEÇİMLERİNİ BU MAKALE ÜZERİNDEN OKUMAK KİTAP OKUMA DA ÖNCELİKLERİMİZ RAMAZAN’DA SUDAN VE İSRAİL AYŞE BÖHÜRLER VE MAHMUT ARIKAN KUDÜS ÖZGÜR OLUNCAYA KADAR DÜNYA TUTSAKTIR AŞKIN VAKTİ SAHUR TERAVİH GECELERİ TAÇALNDIRIR RAMAZAN ÜZERİNE BİR KİTAP İÇTİMA VAKTİDİR RAMAZAN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE KADINLAR RAMAZAN AYINA GİRİŞ BELGESİ ARAPLAR DİYANET VE AFET YÖNETİMİ İMANİ BİR EYLEM ENSAR OLMAK CAMİİ GÜNLÜĞÜ MEHCUR KİTAP KUR’AN’I KERİM FİLİSTİN VE HEDEF KÜÇÜLTMEK MEKKE VE FETİH NOTLARI VE YILBAŞI MİLİTARİST SİBER SEKÜLER SALDIRI ÇOCUK İSTİSMARI VE DİN GENÇLİK VE AİLE ÇALIŞTAYI KEDER KADER Mİ? EĞİTİM VE İNSAN İNŞASI EĞİTİME BESMELE İLE BAŞLAMAK PERİNÇEK VE KUTSALLAR NEDEN ŞİMDİ GÜLŞEN MARKA DEĞERİNDE NAMAZ PSİKOLOJİK DANIŞMAN BAŞÖRTÜSÜ