Kayseri Ekspres Haber
HV
27 NİSAN Cumartesi 21:41
Advert Advert Advert

REGAİP GECESİ BİDAT SA!

F. Yılmaz Altınöz
F. Yılmaz Altınöz
Giriş Tarihi : 12-01-2024 10:52

 

 

F. Yılmaz ALTUNÖZ

 

Çizmeyi aşmamak önemli. Yani haddini bilmek önemli. Aslında cehaletin kendisi had bilmemezlik ve çizmeyi aşmaktır. Cahile kelam nafile kelamdır. İslami literatürde dini anlama ve fetva verme noktasında, usul/metodoloji ortaya koyan kimseler; Müçtehit unvanını alır. Bununla birlikte bir müçtehidin usulünü/yöntemini takip eden ve fetva verme yetisine sahip olan kimseler farklı unvanlarda alırlar, müftü gibi. Fetvalar şeriatın maksatları, sosyoloji, örf ve adetler dikkate alınarak verilir. Şeriatın maksatları (makasıdı-şeria) ve Sosyoloji dikkate alınmadan verilen tüm fetva ve görüşler eksik olacaktır. 

Regaip gecesi bidat mıdır? Bidat “Hz. Peygamberden sonra ortaya çıkan, şer'î bir delile dayanmayan inanç, ibadet, fikir ve davranışlar” olarak tanımlanmaktadır. Üç aylar (Recep, Şaban ve Ramazan) ve içerisinde bulunan kandil gecelerini; ibadet, sohbet, konferans ve her türlü İslami faaliyet içerisinde geçirmek ve gayret etmek; nedir? Üç aylar ve kandil gecelerinde (Reğaib, Mirac, Berat ve Kadir) Müslümanlar daha çok ibadet, zikir, oruç, yardım, tebliğ ve davet ortaya koyarlar. Bu yapılanların hepsinin dinde kaynağı vardır. O halde bidat olan nedir?  

Bu gün ve gecelere bidat diyerek İslami faaliyetlerden uzak kalanlar; başka çok korkunç bidatları içselleştirmiş olmasınlar. Ergenlik çağına gelmiş kız/erkek çocukları karma okullarda okutacaksın, müzik ve spor başta olmak üzere her türlü etkinliğe katılmalarına bidat deyip uzak durmayacaksın! Tesettürsüz kız, erkek, gelin çocuklarına ve akrabalarına bidat deyip tavır koymayacaksın! Kitle iletişim araçlarında minibüs, otobüs ve tramvaylarda diz dize, göz göze ve vücut ısılarını duyar bir şekilde yolculuk yapacaksın ve bidat deyip uzak kalmayacaksın! Bin bir çeşit şirk öğreti ve davranışlarının bulunduğu yerlerde mesleğin ve kariyerin adına olacaksın ve bidat deyip uzak kalmayacaksın! Kılık kıyafetlerin sünneti ifade etmeyecek ama giymeye devam edeceksin; bidat deyip uzak kalmayacaksın! Egemenlerin sunduğu şekilde medyayla ilişiklerin devam edecek ama bidat deyip uzak durmayacaksın! İlahilere karşı çıkacaksın diğer müziklerle hayatın devamına ses çıkarmayacaksın ve bidat deyip ses çıkarmayacaksın! Maaş ve ekonomi faaliyetlerini faizli kuruluşlarla yapacaksın ama bidat deyip uzak kalmayacaksın! Kız isteme, nişan ve düğün törenlerin batılı tarzda olacak ve sen bidat deyip uzak kalmayacaksın! Yaş günü kutlamaları, evlilik yıl dönümü kutlamaları gibi günleri kutlayacaksın ama bidat deyip uzak kalmayacaksın! Daha önemlisi İslami olmayan yasama, yargı ve yürütme faaliyetlerine ses çıkarmayacaksın, birlikte yaşamaya devam edeceksin, gündeminde bile olmayacak ve bidat deyip uzak kalmayacaksın! Şirkin egemen olduğu coğrafyalarda mal biriktirmeye, zengin olmaya ve torun sahibi olmaya devam edeceksin ama bidat deyip uzak durmayacaksın!  

Ve kalkıp üç aylar ve kandil geceleri anlayışı bidat diyeceksin! Toplumun dinden uzaklaştığı bir zaman diliminde; Ebu Kubeys dağı ve Safa Tepesi rolünü üstlenecek, Ukaz Panayırı fırsatlarını verecek; insanlara ulaşma ve diyalog fırsatı sunacak; üç aylar ve kandil gecelerine bidat diyeceksin! Öyle mi? 

Makasıdı şeria… Sosyoloji… 

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI FİLİSTİN MESELESİ ÇADIRDA BİLE İSLAMCILAR VE EKSEN KAYMASI MELİKGAZİ VİZYONER BELEDİYE KADINLAR 8 MART RÖNESANS II GAZZE İSLAM ŞERİATI 14 ŞUBAT SEVGİLİ AKREDİTE İMAN ÜÇ AYLARI KARŞILAMA PROGRAMI VE TALAS BELEDİYESİ HER GÜN YILBAŞI FİLİSTİN HİTLER VE SİYONİST YAHUDİLER TEMAYÜL YOKLAMALARI VE STK’LAR SEYYİD BURHANEDDİN VE ERCİYES BULVARI WE WİLL JUDGE YOU NETANYAHU SENİ YARGILAYACAĞIZ NETANYAHU MUASIR MEDENİYET SINIFTA KALDI SÖYLEV VE MİTİNG ALANLARI FİLİSTİN’E YÜRÜYÜŞ FİLİSTİN’DE KATİLLER VAR FİLİSTİN’DE DAVUT VE CALUT SANATCI VEYA KONSERLER ADINA AİLEYİ YOK ETMEK SİYASET EZİP GEÇER PARAŞÜT ALANI KUR’AN ZİYAFETİ KUR’AN SEÇMELİ DERS Mİ? OLAMAZ BEKLENEN MELİKGAZİ KİTAP VE SANSÜR ERCİYES PLAJ VOLEYBOLU HAYATI YAVAŞLATMAK VE SİVİL TOPLUM PROF. DR. ALİ ERBAŞ VE CUMA NAMAZI AK PARTİ VE İSLAMİ SÖYLEM FİLİSTİN TOPRAKLARINDA İSRAİL ADI 1445 YIL SONRA HİCRET 15 TEMMUZ VE DARBELERİN ANATOMİSİ KURBANI KONUŞMAK DOĞU TÜRKİSTAN VE FİLİSTİN MİMARSİNAN KAYABAŞI CAMİİ LGBT TUVALET BİLİNÇ VE 28 MAYIS BENİM SEÇİMİM SEÇMEK ANNELER GÜNÜNDE KADINLAR 14 MAYIS SEÇİMLERİNİ BU MAKALE ÜZERİNDEN OKUMAK KİTAP OKUMA DA ÖNCELİKLERİMİZ RAMAZAN’DA SUDAN VE İSRAİL AYŞE BÖHÜRLER VE MAHMUT ARIKAN KUDÜS ÖZGÜR OLUNCAYA KADAR DÜNYA TUTSAKTIR AŞKIN VAKTİ SAHUR TERAVİH GECELERİ TAÇALNDIRIR RAMAZAN ÜZERİNE BİR KİTAP İÇTİMA VAKTİDİR RAMAZAN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE KADINLAR RAMAZAN AYINA GİRİŞ BELGESİ ARAPLAR DİYANET VE AFET YÖNETİMİ İMANİ BİR EYLEM ENSAR OLMAK CAMİİ GÜNLÜĞÜ MEHCUR KİTAP KUR’AN’I KERİM FİLİSTİN VE HEDEF KÜÇÜLTMEK MEKKE VE FETİH NOTLARI VE YILBAŞI MİLİTARİST SİBER SEKÜLER SALDIRI KUDÜS’Ü BÜNYAMİN’CE SEVMEK ÇOCUK İSTİSMARI VE DİN GENÇLİK VE AİLE ÇALIŞTAYI KEDER KADER Mİ? EĞİTİM VE İNSAN İNŞASI EĞİTİME BESMELE İLE BAŞLAMAK PERİNÇEK VE KUTSALLAR NEDEN ŞİMDİ GÜLŞEN MARKA DEĞERİNDE NAMAZ PSİKOLOJİK DANIŞMAN BAŞÖRTÜSÜ