Kayseri Ekspres Haber
HV
27 NİSAN Cumartesi 18:19
Advert Advert Advert

RÖNESANS II GAZZE

F. Yılmaz Altınöz
F. Yılmaz Altınöz
Giriş Tarihi : 01-03-2024 12:02

 

 

Tarih yeniden yazılıyor. Ve 7 Ekim 2023 tarihin dönüm noktası. Mekân Filistin/Gazze. Işık yeryüzüne Gazze’den yayılıyor. 100 yıllık vahşet ve karanlık yerini adalet ve aydınlığa bırakıyor. İnsanlık yeni bir Rönesans’la karşı karşıya. "Yeniden doğuş" olarak bilinen Rönesans, 15 - 16. yüzyıl İtalya'sında başlayan,  Avrupa kıtasında adalet, kültürel, politik, bilim, sanat, mimari, siyasi ve eğitim alanlarında bir değişim dönemidir. Rönesans döneminin en büyük özelliği «hümanizm / hümanistik görüşün» önem kazanması ve öne çıkmasıdır. Hümanizm kavramı genel anlamıyla insanı merkeze alan her türlü sistemi ifade etmek için kullanılır.

Giorgio Vasari, içinde yaşadığı dönemi;  Avrupa’nın baskıcı, iç karartıcı, ötekileştirici ve kasvetli dönemden ve filozofları susturmaya çalışmış, insanlık dışı muameleler ile cezalandırmış, işkencelere maruz bırakmış, insanların gözü önünde diri diri yakmış, idam etmiş bir yapıdan kurtuluş olarak tanımlar. Michelet’e göre Rönesans “muazzam bir iradenin kahramanca fışkırmasıdır.” 

Alexandre Pope ise, bir şiirinde, Rönesans kelimesini, “Avrupa ve Avrupa aklının geceye gizlendiği bir dönemde, Tanrı’nın ‘Rönesans Olsun!’ demesiyle her şey aydınlığa kavuştu” dizelerinde kullanır. Ve Gazze Allah’ın tarihe müdahalesidir. 

İnsanlık şimdi II. Rönesans dönemini yaşıyor. Dün İtalya idi bugün Filistin. Filistin/Gazze’deki Yahudi soykırımına karşı insanlık sesini yükseltiyor. Halklar, uluslar fıtrata/köklerine dönüyor. Egemen ve kendilerini yöneten güçlerin uydurdukları kutsallar ve ürettikleri korkuların aksine; aydınlığa doğru yürüyor. Fıtrat Allah’ın insana yerleştirdiği ahlak, merhamet ve adalet kodudur. İnsanlık; evreni yaratılışı, insanı, varlığı, çevreyi ve geleceği yeniden okuyor. Bu okuyuş kalem, yazı ve semboller üzerinden değil; varlık ve yaratılış üzerinden bir okuyuş. Kutsal kitaplar ve insan yazması ile değil; fıtrat, şeyler ve evrenin devam eden düzeni üzerinden okuyuştur. Bunun için kulağını kalem sahiplerinin değil fıtratın kendisine sunduğu; ahlak, adalet ve merhametin sesine kulak veriyor. Pope’nin dediği gibi Tanrı tarihe müdahale ediyor. Rönesans II. 

İnsanın; Homo Faber’den insan homo self-consciousness aşaması/dönemi başladı. Öz bilinç yani fıtrat. Fıtrata dönüş. Homo self-consciousness döneminin alt yapısı Filistin’de 100 yıl insanlık için ise 300 yıllık bir olgunlaşma dönemi var. “Tohumdan ağaca sıçrama yoktur” tespitinden yola çıkan Alexandre Koyre, tarihte ani sıçramalara ya da radikal dönüşümlere yer olmadığını söyleyerek, toplumsal dönüşümlerin geri beslenmesinin zorunlu oluşundan bahsetmektedir. Filistin ve insanlık tamda bu eşikte bulunmaktadır. 

7 Ekim Rönesans’a tepkiler yalnızca Müslümanlar ve Araplardan değil, dini, mezhebi, ırkı, coğrafyası ne olursa olsun tüm insanlardan gelmektedir. 25 Şubat 2024'te, ABD’nin 25 yaşındaki askeri Aaron Bushnell, küresel gücün başkenti ABD İsrail elçiliğinin kapısının önünde, "Filistin'de sömürgecilerin elinde yaşananları" protesto ettiğini "artık soykırımın suç ortağı olmayacağını " belirterek kendini yakması; Bushnell yanarken defalarca "Özgür Filistin!" diye bağırması II. Rönesans’ın işaretidir. ABD'li gaziler, Filistin için kendini yakan Aaron Bushnell’i anmak için üniformalarını ateşe vermeleri: "Aaron Bushnell'i unutmayın, o yalnız değil" söz ve duruşları küresel isyanın işaretleridir.

Venezuela, Kolombiya, Bolivya ve birçok ülke, İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik şiddetli saldırılarını, Adolf Hitler'in Yahudilere yönelik soykırımına (Holokost) benzetmeleri küresel bir başkaldırının görüntüleridir. Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika'nın başvurusunu değerlendirerek İsrail'in soykırım ile yargılanması kararı; egemenlere dokunuş olarak kabul edilmektedir. 

Ayrıca küresel ölçekte; iktidar borcu olan devletlerin ve diktatör yöneticilerin yönetimi altında olan milyonlarca halk ve sessiz yığınların kalpleri, elde ettikleri ilk fırsatta Rönesans ateşine destek vermek için beklemekte ve öfkelerini biriktirmektedirler.  

Homo Faber insan tipinden; hep yere basan, salt akla inanan, dünya görüşünü yalnızca teknolojinin ve matematiğin verileri üstüne kuran modern insan ki kendi doğasına/yaratılış kodlarına yabancılaşmış teknoloji insanının ironik ve şaşırtıcı yaşamından kurtularak;  Homo Self-consciousness (öz bilinç /fıtrat) çağı başlamıştır.

Rönesans II Gazze.










 

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI FİLİSTİN MESELESİ ÇADIRDA BİLE İSLAMCILAR VE EKSEN KAYMASI MELİKGAZİ VİZYONER BELEDİYE KADINLAR 8 MART İSLAM ŞERİATI 14 ŞUBAT SEVGİLİ AKREDİTE İMAN ÜÇ AYLARI KARŞILAMA PROGRAMI VE TALAS BELEDİYESİ REGAİP GECESİ BİDAT SA! HER GÜN YILBAŞI FİLİSTİN HİTLER VE SİYONİST YAHUDİLER TEMAYÜL YOKLAMALARI VE STK’LAR SEYYİD BURHANEDDİN VE ERCİYES BULVARI WE WİLL JUDGE YOU NETANYAHU SENİ YARGILAYACAĞIZ NETANYAHU MUASIR MEDENİYET SINIFTA KALDI SÖYLEV VE MİTİNG ALANLARI FİLİSTİN’E YÜRÜYÜŞ FİLİSTİN’DE KATİLLER VAR FİLİSTİN’DE DAVUT VE CALUT SANATCI VEYA KONSERLER ADINA AİLEYİ YOK ETMEK SİYASET EZİP GEÇER PARAŞÜT ALANI KUR’AN ZİYAFETİ KUR’AN SEÇMELİ DERS Mİ? OLAMAZ BEKLENEN MELİKGAZİ KİTAP VE SANSÜR ERCİYES PLAJ VOLEYBOLU HAYATI YAVAŞLATMAK VE SİVİL TOPLUM PROF. DR. ALİ ERBAŞ VE CUMA NAMAZI AK PARTİ VE İSLAMİ SÖYLEM FİLİSTİN TOPRAKLARINDA İSRAİL ADI 1445 YIL SONRA HİCRET 15 TEMMUZ VE DARBELERİN ANATOMİSİ KURBANI KONUŞMAK DOĞU TÜRKİSTAN VE FİLİSTİN MİMARSİNAN KAYABAŞI CAMİİ LGBT TUVALET BİLİNÇ VE 28 MAYIS BENİM SEÇİMİM SEÇMEK ANNELER GÜNÜNDE KADINLAR 14 MAYIS SEÇİMLERİNİ BU MAKALE ÜZERİNDEN OKUMAK KİTAP OKUMA DA ÖNCELİKLERİMİZ RAMAZAN’DA SUDAN VE İSRAİL AYŞE BÖHÜRLER VE MAHMUT ARIKAN KUDÜS ÖZGÜR OLUNCAYA KADAR DÜNYA TUTSAKTIR AŞKIN VAKTİ SAHUR TERAVİH GECELERİ TAÇALNDIRIR RAMAZAN ÜZERİNE BİR KİTAP İÇTİMA VAKTİDİR RAMAZAN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE KADINLAR RAMAZAN AYINA GİRİŞ BELGESİ ARAPLAR DİYANET VE AFET YÖNETİMİ İMANİ BİR EYLEM ENSAR OLMAK CAMİİ GÜNLÜĞÜ MEHCUR KİTAP KUR’AN’I KERİM FİLİSTİN VE HEDEF KÜÇÜLTMEK MEKKE VE FETİH NOTLARI VE YILBAŞI MİLİTARİST SİBER SEKÜLER SALDIRI KUDÜS’Ü BÜNYAMİN’CE SEVMEK ÇOCUK İSTİSMARI VE DİN GENÇLİK VE AİLE ÇALIŞTAYI KEDER KADER Mİ? EĞİTİM VE İNSAN İNŞASI EĞİTİME BESMELE İLE BAŞLAMAK PERİNÇEK VE KUTSALLAR NEDEN ŞİMDİ GÜLŞEN MARKA DEĞERİNDE NAMAZ PSİKOLOJİK DANIŞMAN BAŞÖRTÜSÜ