Kayseri Ekspres Haber
HV
26 NİSAN Cuma 13:29
Advert Advert Advert

KİTAP VE SANSÜR

F. Yılmaz Altınöz
F. Yılmaz Altınöz
Giriş Tarihi : 18-08-2023 12:25

 

Kitapların insan üzerindeki etkisi tartışılamaz. Hele 8 ile 18 yaş arası daha da etkindir kitaplar okuyucuları üzerinde. Nasihat ve tavsiye (advice and suggestion) kabul etmeyen bir nesil için; nötr konumunda olan kitap ve sosyal medyanın  muhatapları üzerinde ki yönlendiriciliği daha da yüksektir. Post-modernizim tanrıya dokunmaya izin verir ama insana ve özellikle hayvanlara dokunmaya izin vermez. Vahyin rolünü üstlenmiştir iletişim. Daha çok insanın savunmasız alanına hitap eden araçları; şerefli olma vasfından uzaklaştırır insanı. Bu anlamda bireyin yaşı kaç olursa olsun; korunmaya muhtaçtır. Özellikle de aklın yanında ruhu ve kalbi. Öyleyse insanın karanlıkları olmamalıdır kitaplar. Karanlıklara ışık saçan kandiller olmalıdır. Bu anlamda her kutsal kitap bir kitaptır. Ama her kitap kutsal değildir. Kutsallık içermez. Kutsal kitapa dokunulamaz ama kutsal olmayana dokunabilinir.  Din, tarih, ahlak, gelenek ve insani değerlere aykırı olan kitaplara dokunulmalıdır. Insan onurunun korunması adına dokunulmalıdır. 

Her yazılan kitap okumaya değmez. Ya da bazı kitaplar veya sayfaları ahlaki açıdan sansüre tabi tutulmalıdır. Denilebilir. Tabi ki evet.  “Britanya'da klasik ve çağdaş edebiyatın daha geniş çaplı kültür savaşlarına karışmasıyla, halk kütüphanesi koleksiyonlarındaki ve üniversite okuma listelerindeki kitapların sansürlenmesi talep ediliyor. Edebiyatın savunulması her zaman zor olan geçerliliği, artık şaşırtıcı anlam nüansları kazanıyor. Hamlet, Romeo ve Juliet ve Macbeth, Florida'daki eğitim hedefleri kapsamında "müstehcen" denen cinsel sahnelerinden arındırılacak. En büyük oyun yazarımızı ve diğer klasik edebiyat eserlerini sansürlemeye yönelik....” yukarıdaki bu tespitler bana ait değil. Oxford Üniversitesi'ne bağlı St. Anne's College'da Emeritus Profesörü Kathryn Sutherland’a ait. 

Türkiye’de sivil toplum kuruluşları bu konuda nitelikli bir çalışma ortaya koymalıdırlar. Ve ilgili bakanlıklar harekete geçirmelidir. Ahlak, tarih, din ve aile adına kütüphanelerde bulunan kitaplar incelenmeye alınmalıdır. Özel kütüphaneler, okul ve üniversite kütüphaneleri başta olmak üzere, yerel ve merkezi idareye ait tüm kütüphaneler gözden geçirilmelidir. Aile ve neslin korunmasının bir milli güvenlik sorunu olarak kabul edildiği bu zaman diliminde vakit geçirilmeden gereken yapılmalıdır.   

İnsan kalbi kutsaldır. Ve onun kirletilmesine izin verilmemelidir. 

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI FİLİSTİN MESELESİ ÇADIRDA BİLE İSLAMCILAR VE EKSEN KAYMASI MELİKGAZİ VİZYONER BELEDİYE KADINLAR 8 MART RÖNESANS II GAZZE İSLAM ŞERİATI 14 ŞUBAT SEVGİLİ AKREDİTE İMAN ÜÇ AYLARI KARŞILAMA PROGRAMI VE TALAS BELEDİYESİ REGAİP GECESİ BİDAT SA! HER GÜN YILBAŞI FİLİSTİN HİTLER VE SİYONİST YAHUDİLER TEMAYÜL YOKLAMALARI VE STK’LAR SEYYİD BURHANEDDİN VE ERCİYES BULVARI WE WİLL JUDGE YOU NETANYAHU SENİ YARGILAYACAĞIZ NETANYAHU MUASIR MEDENİYET SINIFTA KALDI SÖYLEV VE MİTİNG ALANLARI FİLİSTİN’E YÜRÜYÜŞ FİLİSTİN’DE KATİLLER VAR FİLİSTİN’DE DAVUT VE CALUT SANATCI VEYA KONSERLER ADINA AİLEYİ YOK ETMEK SİYASET EZİP GEÇER PARAŞÜT ALANI KUR’AN ZİYAFETİ KUR’AN SEÇMELİ DERS Mİ? OLAMAZ BEKLENEN MELİKGAZİ ERCİYES PLAJ VOLEYBOLU HAYATI YAVAŞLATMAK VE SİVİL TOPLUM PROF. DR. ALİ ERBAŞ VE CUMA NAMAZI AK PARTİ VE İSLAMİ SÖYLEM FİLİSTİN TOPRAKLARINDA İSRAİL ADI 1445 YIL SONRA HİCRET 15 TEMMUZ VE DARBELERİN ANATOMİSİ KURBANI KONUŞMAK DOĞU TÜRKİSTAN VE FİLİSTİN MİMARSİNAN KAYABAŞI CAMİİ LGBT TUVALET BİLİNÇ VE 28 MAYIS BENİM SEÇİMİM SEÇMEK ANNELER GÜNÜNDE KADINLAR 14 MAYIS SEÇİMLERİNİ BU MAKALE ÜZERİNDEN OKUMAK KİTAP OKUMA DA ÖNCELİKLERİMİZ RAMAZAN’DA SUDAN VE İSRAİL AYŞE BÖHÜRLER VE MAHMUT ARIKAN KUDÜS ÖZGÜR OLUNCAYA KADAR DÜNYA TUTSAKTIR AŞKIN VAKTİ SAHUR TERAVİH GECELERİ TAÇALNDIRIR RAMAZAN ÜZERİNE BİR KİTAP İÇTİMA VAKTİDİR RAMAZAN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE KADINLAR RAMAZAN AYINA GİRİŞ BELGESİ ARAPLAR DİYANET VE AFET YÖNETİMİ İMANİ BİR EYLEM ENSAR OLMAK CAMİİ GÜNLÜĞÜ MEHCUR KİTAP KUR’AN’I KERİM FİLİSTİN VE HEDEF KÜÇÜLTMEK MEKKE VE FETİH NOTLARI VE YILBAŞI MİLİTARİST SİBER SEKÜLER SALDIRI KUDÜS’Ü BÜNYAMİN’CE SEVMEK ÇOCUK İSTİSMARI VE DİN GENÇLİK VE AİLE ÇALIŞTAYI KEDER KADER Mİ? EĞİTİM VE İNSAN İNŞASI EĞİTİME BESMELE İLE BAŞLAMAK PERİNÇEK VE KUTSALLAR NEDEN ŞİMDİ GÜLŞEN MARKA DEĞERİNDE NAMAZ PSİKOLOJİK DANIŞMAN BAŞÖRTÜSÜ