Kayseri Ekspres Haber
HV
26 NİSAN Cuma 22:11
Advert Advert Advert

ORMANLARA KONTROLLÜ GİRİLSİN

Ahmet TAŞ
Ahmet TAŞ
Giriş Tarihi : 14-07-2023 14:40

 

Ormanlar ülkelerin akciğerleri, can damarları olan hazineleridir. Ülkemizde ise toprağımız tam vasıflı olmasa da ne yazık ki sadece %20'lik alan ormanlarla kaplı alanlarımızdır.

Geçen yıllarda Ege, Akdeniz, Marmara, İç Anadolu hatta Karadeniz bölgelerimizde orman yangınları meydana gelmiş akciğerlerimiz yanmıştı. Ormanları yangınlarına ve diğer zararlılara karşı korumak masraflı bir iş olup kaybolan ormanların yerine yeni orman olanları açmak zaman alıcı masraflı bi iştir de.

Yıllar önce Antalya ve Muğla yöresinde yangından zarar gören alanların yeni yeni yeşile bürünmeye başladığı, evi yanan yok olan vatandaşlara her türlü donanımı olan evlerin yeni teslim edilmeye başladığı hatırlandığında olayın ciddiyeti daha iyi anlaşılmaktadır.

Uzun yıllardır devletimiz Orman Genel Müdürlüğünün denetiminde bir yandan mevcut orman alanlarını korumak (Yangın, sel, hastalık, heyelan vs) bir yandan da bölgelerin iklim ve toprak yapılarına uygun ağaçlar dikip bakımını yaparak yeni orman alanlarını ülkemize kazandırmaya çalışıyor.

Ormanları korumak ve yeni orman alanları açmak, alanını artırmak devletimizin yanında insanlarımız için de bir sorumluluktur. Geçen yıllardaki uzun süren orman yangınlarına karadan, havadan ve denizden müdahale edilerek büyük masraflar ve zorluklarla söndürüldüğünü hatırlarsak ormanları koruma ve yeni alanlar açmanın nasıl bir sorumluluk olduğu daha iyi anlaşılıyor sanırım.

Bu günlerde yaz mevsiminin en sıcak günlerine girmiş bulunuyoruz. Ormanlar da yangın çıkma ve yangın yayılma ihtimalinin en güçlü olduğu günleri yaşıyoruz. Basına yansıyan haberlere baktığımızda bazı valiliklerimiz orman olanlarına rastgele girmeyi yasakladı. Bazı vilayetlerde jandarma güçleri ormanlık alanlarda devreye geziyor.

Bu mevsim aynı zamanda sabotaj yaparak orman yangınları çıkaran satılmış vatan hainlerinin ve terör militanlarının gafil ve ne yaptığı belli olmayan insanlarının ormanlara en çok musallat olup zarar verme ortamının olduğu mevsimdir.

Beklentim ve davetim odur ki tüm bu valiliklerimiz orman işletmelerinin sürekli denetlediği ormanlık bölgelerdeki tesisler dışında kalan alanların girişe yasaklanması ve bu yasağın ekim ayı sonuna kadar devam etmesidir. Böylece hem art niyetli (Bölücü terör örgütü mensupları veya içkili sarhoş ve kötü niyetli) insanlardan ormanlarımız korunmuş olur ayrıca olası yangınlara karşı da ormanlarımız korunmuş olur ama mutlaka bu yasak kararının basın yayın ve sosyal medya kanalı ile vatandaşlara duyurulması gerekir.

 Selam ve dua ile

YORUMLAR