https://www.kayseriekspreshaber.com/files/uploads/user/230a11d4f53fa5ecb16c69d668eb8456-e90aab1c1f772a72185a.jpg
Ahmet ŞAN

VİCDAN VE MUHASEBE!

08-03-2024 14:21

Sadece insanların değil, her canlının bir vicdanı olduğunu biliyormuydunuz? Mesala yavrusunu kaybeden mandanın gözyaşı döküp ağlamasına hiç şahitlik ettiniz mi? Bu nedenle vicdan çok önemlidir. Vicdan neye göre kimi göre oluşur. Bu yazımda biraz bundan bahsetmek istedim.

 Google sözlüğünde Vicdan: “kişiyi kendi davranışlarıyla ilgili olarak bir yargıda bulunmaya yönelten, kişinin kendi ahlak değerleri üzerinde dolaysız ve kendiliğinden yargılama yapmasını sağlayan, kişiye doğruyu ve iyiyi yapma yükümlüğünü de yükleyen içsel güç” olarak tanımlanmış…

Tam anlamıyla olmasa da biraz olsun anlatmaya çalışmış…

Vicdan’ın içinde din, kültür, yaşantı, gen, kişilik, cinsiyet hepsi var.

Daha doğrusu insan olmak için gerekli her şey var.

Eğer vicdanınız yoksa, öncelikle canlı olamazsınız ve hatta insan olamazsınız.

Vicdan dinde de empati şeklinde geçer…

Yani yaptığınız hataları en iyi telafi etme yolu…

Çünkü sizin hatanızı bir başkası değil, sizin empati yoluyla çözmenize büyük önem verilir.

Din ve ahlak çerçevesini de vicdan oluşturur…

Bugün kötü işler yapan kişi zamanla bu kötülükleri normal gördüğü için vicdan ayarında sorun yaşayacaktır ve kendi içsel muhasebesinide doğru yapamayacaktır.

Dolayısıyla herkesin bir vicdanı var.

Ama kime göre neye göre…

Doğru yaşamıyor, doğru işler yapmıyorsanız, doğru vicdan muhasebesi de yapamaz,

Sonuçta hatayı hatayla telafi edersiniz…

Vicdan için düzgün bir yapı şart…

Toplum vicdanı dediğimiz olayda bu nedenle tam anlamıyla yerine oturmuyor.

Herkes aynı dine inansa da, herkes aynı ölçüde düşünmeye başlasa da orada toplum vicdanından tam anlamıyla bahsedemiyorsunuz.

Toplum değerlerini korumak adına oluşacak, toplu bir vicdan muhasebesi…

Biraz teknik bilgiler gibi oldu ama vicdanı asla küçümsemeyin…

Hepimiz için şart olan bir durum…

Eğer vicdanınız yok ise kendinizi kontrol mekanizmanızda bir hata var demektir, yani korku gibi sizi içsel dürten bu durum olmadığı takdirde toplum sizi dışarı atar…

Vicdan sadece dinde değildir.

Her yönüyle oluşan vicdanı iyi kullanmak için hepimizin içten gelen seslere önem vermesini istiyor ve bekliyoruz.

Toplumun kurtuluşu, geleceğin sağlıklı oluşması için vicdanlı olmak şart..,

Hele hele siyaset gibi milyonlarca insanın kaderiyle direk bağlantılı bir makamda isek vicdanın sesini dinlemek bizim için bazen çıkamadığımız soruların içinden rahatça çıkmamızın önünü açacaktır.

Sonuç olarak her ne yaparsak yapalım. Vicdan ve muhasebe bir insan için vazgeçilmez unsurdur.

Hep birlikte vicdanlı olalım.

Hatta vicdanımızın doğru çalışıp çalışmadığını da denetleyerek yol alalım.

Rahatlamak ve ağır sendromlu sorumluluklardan kurtulmak için “El Vicdan” şart…

Hepimiz ve bizim için Lütfen Vicdanlı olalım..

Kalın Sağlıcakla…

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI ZAM YAPABİLEN RAHAT! Oy kaybı ve nedenleri BU KEZ CİDDİ! BAYRAMINIZ BAYRAM OLA! SEÇİM BİTTİ, SIRA SORUNLARDA! İNŞALLAH DERS ÇIKARIRSINIZ! SEÇİMDE İKİ ÖNEMLİ FAKTÖR! ORUÇ BİZİ TUTMALI! SEÇİMLER YEREL, PROJELER GENEL… TUT BENİ ORUÇ! HANGİSİ DOĞRU! SORUN MUHALEFETTE! MADENLER DAHA ETKİN ELE ALINMALI! ESNAFTA 40, MARKETTE 120 LİRA… SEÇİM ŞİMDİ BAŞLADI! 31 MART’TA NE OLACAK? VEREYİMMİ, VERMEYİMMİ ARASI! AMERİKA’NIN DEDİĞİ OLDU ABANDONE OLDUK! SİYASET İLE VATANDAŞ… BAŞARININ SIRRI! BÜYÜKKILIÇ VE ADAYLIK SÜRECİ! EMEKLİ ve ENFLASYON! BEN KARIŞMAM! 10 OCAK VE BİZ! BÜYÜKKILIÇ AĞIR BASIYOR! AK PARTİ KAYSERİ'Yİ NEDEN AÇIKLAMADI? MESAFE YAKIN, ÖDÜL BÜYÜKSE! YENİ YIL VE YENİ BİR DÜŞÜNCE! YENİ YILA DUA İLE GİRİN! MESELE BAKIŞ AÇISINDA! BİTSİN BU ZULÜM, SÖNSÜN BU ATEŞ… BİR PARTİ VE BAŞKANIN ÇÖKÜŞÜ! DURDURUN BU KÖPEK ZULMÜNÜ! HEM EMEKLİ HEMDE TÜKETİCİ SEVİNMELİ! İLKLER VE VALİ ÇİÇEK… ESAS SAVAŞ ŞİMDİ BAŞLIYOR! CEZAYI GEÇTİK, YA HARAM DEĞİL Mİ? CEZALAR 10 KAT ARTACAK! İŞSİZ İŞ ARIYOR, İŞVEREN İŞÇİ BULAMIYOR! KILIÇDAROĞLU’NDAN SONRA SIRA AKŞENER DE Mİ…? ÖĞRETMEN VE VEBAL! GAZETİCİYİM DEMEKLE OLUNMUYOR! BU BİR BULUŞ DEĞİL DEVRİM! CEHALETLE MÜCADELE SAVAŞTAN ÖNEMLİ! TEŞVİKLER YENİ SORUNLAR OLUŞTURUYOR…! DÜNYA’NIN KÜRESEL DİNİ İNSANLIKTIR! MİLLET BAHÇESİ GÜZEL OLMUŞ AMA…! FAHİŞ FİYAT ENGELLENMELİ! İNSANLAR KENDİ TOPRAKLARINDA NASIL MÜLTECİ OLURLAR? HAK VE BATIL'IN MÜCADELESİ! CHP’DE “ÖZEL” DEĞİŞİM! ERCİYES ANADOLU HOLDİNG VE İŞSİZLİK! BU NEYİN SAVAŞI! KAYSERİ GASTRONOMİ GÜNLERİ VE MİLLET…! CUMHURİYET, 100 NCÜ YIL VE BİZE ANLATTIKLARI… ERBAKAN VE KAYSERİ CENAHI…! GAZZE EVRENSELLEŞTİ! YENİDEN REFAH YENİ BAŞKAN! AMERİKA, BÖLGE HALKININ GÖZÜNDEN DÜŞTÜ DÜNYA YASAKLADI, İSRAİL TANIMADI: FOSFOR BOMBASI ELİTAŞ'IN YENİ GÖREVİ BAŞKANI RAHATLATTI BETON ÇAĞI BİTİYOR… SORUMLULUKTAN KAÇMAYIN! KÖPEK SALDIRILARI VE ZAMLAR NEDEN DURDURULAMIYOR! ULAŞIMA ZAM ÜZDÜ.... KONYA'DA OLMAZKEN, KAYSERİ'DE NEDEN ZAM YAPILDI!