https://www.kayseriekspreshaber.com/files/uploads/user/370caceecffaa11d5c0fe2dfefa413c1-4d956ae214199ee9d0ad.jpg
F. Yılmaz Altınöz

RAMAZAN AYINA GİRİŞ BELGESİ

06-03-2023 18:31

 

 

Berat bir unvandır. Bir sıfattır. Hadis metinlerinde Berat geçmez. Berat gecesi yerine Şaban’ın on beşinci gecesi geçmektedir. Sözlükte Berat “iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması” anlamına gelir. Bu nedenle Şaban’ın on beşinci gecesinde Müslümanların Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi adı verilmiştir.   

Bu gece Müslüman kadın ve erkekler; ramazan ayına giriş belgesini almak için; rahmet kapısı önüne gelirler ve beklerler. Kendilerini arz edereler. Talepte bulunurlar. Yenilenmek, arınmak ve temizlenmek isteklerini iletirler. Göklerin kapısının açılması için gözyaşları ile kalplerini ve bedenlerini yıkarlar. Seslerinin duyulması için; her şeyi duyana seslenirler. Her şeyi bilen ve duyan; insana şah damarından daha yakın olan; O Allah bu gece kendisine gelenlere de yakın olur. Ve Son Nebinin doğru sözüyle “Allah Teâlâ -rahmetiyle- Şaban’ın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar.” Yetmedi doğru sözlü peygamber (sav) bir rivayete göre de “Şaban’ın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!’ der” kullarından gelenleri eli boş çevirmez. Onları misafir eder. O cömerttir. O kerimdir. O karşılıksız verendir. 

Ancak bizim talebimiz ondan varda; O’nun bizden talebi olmaz mı? O adeta şöyle seslenir “Ramazan ülkesine girmek isteyenler; iman pasaportunu yanınıza alın. İman ve İslam’ı bozacak şu davranışlardan kaçının; “Allah'a ortak/eş koşmaktan. İnsanlara karşı kin ve nefret dolu ve kavgacı olmaktan. Müslümanların arasına fitne sokmaktan. Akraba bağını koparmaktan. Gurur ve kibirli olmaktan. Anne ve babaya isyan etmekten. Alkol/içki/uyuşturucu kullanmaktan; kaçınmalı ve uzak durmalısınız.” Bu sayılan günahlardan ve çirkin davranışlardan kaçınmayanlar; bu suçları işlemeye devam edenler; berat belgesini / Ramazana giriş belgesini almazlar. Ramazan ülkesine girmek için vize alamazlar. 

Hâlbuki Recep ve Şaban aylarını taçlandıran; Regaip, Miraç ve Berat kandilleri/aydınlatma geceleri inananların ramazana giden yollarını aydınlatmak için vesile kılınmıştı. Müslümanları uyarmak ve hatırlatmak; tarihe ve geleceğe yön vermek; inanç ikilimin de zindelikler oluşturmak, her günümüzü kandilleştirmek; İslami hareketliliğe katkıda bulunmak; evet, her şeyden öte O’na gitmeye vesileler edinmek için; var olmuştu kandil geceleri. İşte Şaban ayı da bunlardan biri. Fazilet ve bereket olarak Kadir gecesine en yakın olanı Berat gecesidir. Şaban ayı Berat gecesini Müslümanlara sunar; haydi beratınızı alın.

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI FİLİSTİN MESELESİ ÇADIRDA BİLE İSLAMCILAR VE EKSEN KAYMASI MELİKGAZİ VİZYONER BELEDİYE KADINLAR 8 MART RÖNESANS II GAZZE İSLAM ŞERİATI 14 ŞUBAT SEVGİLİ AKREDİTE İMAN ÜÇ AYLARI KARŞILAMA PROGRAMI VE TALAS BELEDİYESİ REGAİP GECESİ BİDAT SA! HER GÜN YILBAŞI FİLİSTİN HİTLER VE SİYONİST YAHUDİLER TEMAYÜL YOKLAMALARI VE STK’LAR SEYYİD BURHANEDDİN VE ERCİYES BULVARI WE WİLL JUDGE YOU NETANYAHU SENİ YARGILAYACAĞIZ NETANYAHU MUASIR MEDENİYET SINIFTA KALDI SÖYLEV VE MİTİNG ALANLARI FİLİSTİN’E YÜRÜYÜŞ FİLİSTİN’DE KATİLLER VAR FİLİSTİN’DE DAVUT VE CALUT SANATCI VEYA KONSERLER ADINA AİLEYİ YOK ETMEK SİYASET EZİP GEÇER PARAŞÜT ALANI KUR’AN ZİYAFETİ KUR’AN SEÇMELİ DERS Mİ? OLAMAZ BEKLENEN MELİKGAZİ KİTAP VE SANSÜR ERCİYES PLAJ VOLEYBOLU HAYATI YAVAŞLATMAK VE SİVİL TOPLUM PROF. DR. ALİ ERBAŞ VE CUMA NAMAZI AK PARTİ VE İSLAMİ SÖYLEM FİLİSTİN TOPRAKLARINDA İSRAİL ADI 1445 YIL SONRA HİCRET 15 TEMMUZ VE DARBELERİN ANATOMİSİ KURBANI KONUŞMAK DOĞU TÜRKİSTAN VE FİLİSTİN MİMARSİNAN KAYABAŞI CAMİİ LGBT TUVALET BİLİNÇ VE 28 MAYIS BENİM SEÇİMİM SEÇMEK ANNELER GÜNÜNDE KADINLAR 14 MAYIS SEÇİMLERİNİ BU MAKALE ÜZERİNDEN OKUMAK KİTAP OKUMA DA ÖNCELİKLERİMİZ RAMAZAN’DA SUDAN VE İSRAİL AYŞE BÖHÜRLER VE MAHMUT ARIKAN KUDÜS ÖZGÜR OLUNCAYA KADAR DÜNYA TUTSAKTIR AŞKIN VAKTİ SAHUR TERAVİH GECELERİ TAÇALNDIRIR RAMAZAN ÜZERİNE BİR KİTAP İÇTİMA VAKTİDİR RAMAZAN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE KADINLAR ARAPLAR DİYANET VE AFET YÖNETİMİ İMANİ BİR EYLEM ENSAR OLMAK CAMİİ GÜNLÜĞÜ MEHCUR KİTAP KUR’AN’I KERİM FİLİSTİN VE HEDEF KÜÇÜLTMEK MEKKE VE FETİH NOTLARI VE YILBAŞI MİLİTARİST SİBER SEKÜLER SALDIRI KUDÜS’Ü BÜNYAMİN’CE SEVMEK ÇOCUK İSTİSMARI VE DİN GENÇLİK VE AİLE ÇALIŞTAYI KEDER KADER Mİ? EĞİTİM VE İNSAN İNŞASI EĞİTİME BESMELE İLE BAŞLAMAK PERİNÇEK VE KUTSALLAR NEDEN ŞİMDİ GÜLŞEN MARKA DEĞERİNDE NAMAZ PSİKOLOJİK DANIŞMAN BAŞÖRTÜSÜ