https://www.kayseriekspreshaber.com/files/uploads/user/370caceecffaa11d5c0fe2dfefa413c1-4d956ae214199ee9d0ad.jpg
F. Yılmaz Altınöz

1445 YIL SONRA HİCRET

20-07-2023 19:22

 

Hicret insanlığın bir gerçeğidir. Hicret bir yer değiştirmek olarak kabul edilirse; hicret etmeyen insan yoktur. Sözlükte “terk etmek, ayrılmak, ilgisini kesmek” anlamına gelen hicret “kişinin herhangi bir şeyden bedenen, iletişim ve kalben ayrılıp uzaklaşması” demektir.  İslami dilde bir kimsenin iyi bir Müslüman olabilmek ve İslam’ı daha iyi yaşamak için bulunduğu yerden ayrılıp uygun bir yere göç etmesi demektir; Hicret.  

Hicret gerektiğinde farz (zorunlu) olan bir olaydır. Hicret eylemi/ibadeti yerine getirilmesi noktasında; Müslümanların tercihine bırakılmış değildir. Adalet gibi farzdır. Namaz gibi farzdır. Oruç gibi farzdır. Tesettür gibi farzdır. Şartlar oluştuğunda; bireyin yaşadığı coğrafyada ibadet etme imkânının (olanak), davet ve tebliğin kitlelere ulaşma halinin ortadan kalktığı zaman ve mekân dilimlerinde; hicret farzdır. 

Hicret nostalji değildir. Hele hele tarihte kalmış, eskimiş, güncelliğini yitirmiş; antika bir kavram değildir. Asla arkeologların konusu olamaz hicret. Hicret muhatabına kulluk bilinci yükler. Bir sorumluluk ister. Bir talep te bulunur. Bir isyan ruhu oluşturur. İnsani bir yaşam bilinci; iyiliği egemen kılmak; örgütlü bir toplum; şeytan ve şeytani yönetimlere isyanı önerir: kötülüklere, günahın her türüne ve zulme karşı bir isyan ruhuna sahip olmayı teklif eder; Hicret. Nitelikli bir dünyanın inşasının ilk adımıdır hicret. 

Hicreti bireyler değil şartlar oluşturur. Yani İslami olmayan kurallar ve yaşam; muhatabını hicrete sevk eder. Sosyo-psikolojik konum, iman ve cihat anlayışı çerçevesinde muhatabını; küresel ve çağlar üstü olan hicret eylemine yönlendirir. Tüm peygamberler hicret etmiştir. Hicret etmeyen peygamber yoktur. Havariler de sahabeler de; müçtehitler de müfessirler de; sofiler de fakihler de; âlimler de öğrenciler de; söz ehli de kalem ehli de; hicret etmişlerdir. 

Yeryüzünün en kutsal mekanı; yeryüzünde Allah’ın evi; sayılamayacak kadar peygamberin hicret ettiği yer; her yıl milyonlarca Müslümanın ziyaret ettiği mekan; bir çok insanın orada ölmek için olmak istediği şehir; Allah’ın şerefli kıldığı mescit; meleklerin saygıda bulunduğu alan; Allah’ın koruduğu Kâbe; işte bu enlere sahip bir beldeden; kim ayrılmak ister orayı terk eder. Etmez! Kim terk ettirir ki! 

Terk ettiren; iman, İslam ve yaşam. İslam’a ve İslami kuralların egemenliğine izin vermeyen; tebliğ ve davet olanağı olmayan alanların velev ki orası Mekke olsun terk edilmesini; iman ve İslam ister.  Ailelerine, servetlerine, kariyerlerine, rahatlarına, zevklerine ve renklerine rağmen; Allah’tan ve peygamberinden yana tavır koymayı, terk etmeyi yani hicret etmeyi; iman ve İslam ister. 

1445 yıl sonra hicret; muhatabından ne ister? Ne bekler? 

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI FİLİSTİN MESELESİ ÇADIRDA BİLE İSLAMCILAR VE EKSEN KAYMASI MELİKGAZİ VİZYONER BELEDİYE KADINLAR 8 MART RÖNESANS II GAZZE İSLAM ŞERİATI 14 ŞUBAT SEVGİLİ AKREDİTE İMAN ÜÇ AYLARI KARŞILAMA PROGRAMI VE TALAS BELEDİYESİ REGAİP GECESİ BİDAT SA! HER GÜN YILBAŞI FİLİSTİN HİTLER VE SİYONİST YAHUDİLER TEMAYÜL YOKLAMALARI VE STK’LAR SEYYİD BURHANEDDİN VE ERCİYES BULVARI WE WİLL JUDGE YOU NETANYAHU SENİ YARGILAYACAĞIZ NETANYAHU MUASIR MEDENİYET SINIFTA KALDI SÖYLEV VE MİTİNG ALANLARI FİLİSTİN’E YÜRÜYÜŞ FİLİSTİN’DE KATİLLER VAR FİLİSTİN’DE DAVUT VE CALUT SANATCI VEYA KONSERLER ADINA AİLEYİ YOK ETMEK SİYASET EZİP GEÇER PARAŞÜT ALANI KUR’AN ZİYAFETİ KUR’AN SEÇMELİ DERS Mİ? OLAMAZ BEKLENEN MELİKGAZİ KİTAP VE SANSÜR ERCİYES PLAJ VOLEYBOLU HAYATI YAVAŞLATMAK VE SİVİL TOPLUM PROF. DR. ALİ ERBAŞ VE CUMA NAMAZI AK PARTİ VE İSLAMİ SÖYLEM FİLİSTİN TOPRAKLARINDA İSRAİL ADI 15 TEMMUZ VE DARBELERİN ANATOMİSİ KURBANI KONUŞMAK DOĞU TÜRKİSTAN VE FİLİSTİN MİMARSİNAN KAYABAŞI CAMİİ LGBT TUVALET BİLİNÇ VE 28 MAYIS BENİM SEÇİMİM SEÇMEK ANNELER GÜNÜNDE KADINLAR 14 MAYIS SEÇİMLERİNİ BU MAKALE ÜZERİNDEN OKUMAK KİTAP OKUMA DA ÖNCELİKLERİMİZ RAMAZAN’DA SUDAN VE İSRAİL AYŞE BÖHÜRLER VE MAHMUT ARIKAN KUDÜS ÖZGÜR OLUNCAYA KADAR DÜNYA TUTSAKTIR AŞKIN VAKTİ SAHUR TERAVİH GECELERİ TAÇALNDIRIR RAMAZAN ÜZERİNE BİR KİTAP İÇTİMA VAKTİDİR RAMAZAN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE KADINLAR RAMAZAN AYINA GİRİŞ BELGESİ ARAPLAR DİYANET VE AFET YÖNETİMİ İMANİ BİR EYLEM ENSAR OLMAK CAMİİ GÜNLÜĞÜ MEHCUR KİTAP KUR’AN’I KERİM FİLİSTİN VE HEDEF KÜÇÜLTMEK MEKKE VE FETİH NOTLARI VE YILBAŞI MİLİTARİST SİBER SEKÜLER SALDIRI KUDÜS’Ü BÜNYAMİN’CE SEVMEK ÇOCUK İSTİSMARI VE DİN GENÇLİK VE AİLE ÇALIŞTAYI KEDER KADER Mİ? EĞİTİM VE İNSAN İNŞASI EĞİTİME BESMELE İLE BAŞLAMAK PERİNÇEK VE KUTSALLAR NEDEN ŞİMDİ GÜLŞEN MARKA DEĞERİNDE NAMAZ PSİKOLOJİK DANIŞMAN BAŞÖRTÜSÜ