Kayseri Ekspres Haber
HV
06 MAYIS Pazartesi 07:01
Advert Advert Advert

Mazlumder Çağrı Yaptı: Fransa'daki Şiddetten Vazgeçin!

MAZLUMDER'DEN yapılan açıklama şöyle:

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 08-07-2023 15:48   Güncelleme : 08-07-2023 15:53
Mazlumder Çağrı Yaptı: Fransa'daki Şiddetten Vazgeçin!

Fransa Hükümetini Şiddet ve Ötekileştirme İçeren Politikalardan Vazgeçmeye Çağırıyoruz!

Fransa’nın başkenti Paris’e yakın bir banliyöde 17 yaşındaki Nahel isimli Cezayirli gencin polis tarafından ‘dur!’ ihtarına uymadığı için kurşunlanarak öldürülmesi ülke çapında eylemlerle protesto edilmektedir. 27 Haziran 2023 tarihinde gerçekleşen cinayet sonrası verilen ilk bilgilerde halkı yanıltmaya çalışan Fransız yetkililer, cinayet görüntülerinin ortaya çıkması ile başlayan gösterilere karşı da yoğun polis şiddeti ile mukabelede bulunmuş, olaylar işkence ve kötü muamele görüntüleri ve kitlesel gözaltılar ile ülke çapında büyümüştür.

Öncelikle söz konusu cinayeti kınadığımızı, benzerleri her gün yaşanan ve kaynağını kölelik ve sömürgecilik kültüründen alan ötekileştirici politikalardan gerçek bir samimiyetle vazgeçemeye çağırdığımızı ifade ederiz.

Yaşananların Fransa’nın bugünlere gelmesinde önemli payı olan başta Cezayirli ve daha pek çok Fransız sömürgesi kökenli insanın, geçmişten bugüne ötekileştirilmesine, katledilmesine, ülkelerinin yağmalanmasına, aşırı sağ diye yumuşatılan ırkçılığa ve polisin işlediği suçlardaki cezasızlığa karşı toptan bir karşı koyuş olduğu barizdir.

Olaylar detaylı incelendiğinde anlaşılmaktadır ki polisler tarafından işlenen bu tür suçlar sonrası gündeme gelen cezasızlık hali kitleleri daha öfkelendirmektedir. Halen devam eden protestolar yanında yer yer yağma ve kamu binalarına yönelik zarar verici eylemler de yaşanmakta olayların çığırından çıktığı gözlenmektedir. Bunların meşru protestolarla ulaşılması muhtemel kazanımları olumsuz etkileme riski yanında farklı hak ihlallerine de zemin hazırlayacağı, sivil kitlelerin birbirine yönelik şiddetini teşvik etmesi muhtemeldir. Fransa devletinin tarih boyunca bu tür eylemleri manipüle etmedeki başarısı da dikkate alınarak meşru bir zeminde hareket ettiği açık olan göstericilerin bu konularda hassasiyet göstermesi gerektiği açıktır.

MAZLUMDER olarak;

  • Nahel’in ailesine başsağlığı diler,

  • Fransa hükümetini işkence ve kötü muamele içeren müdahalelerden ve ötekileştirici politikalardan vazgeçmeye ve,

  •  Fransa yargı makamlarını sorumlular hakkında etkin ve adil bir soruşturma yürütmeye ve şeffaf bir yargılama ile yaşananların tekrarını önlemeye yönelik politikalar geliştirmeye davet ederiz.

 

AdminAdmin

YORUMLAR