Kayseri Ekspres Haber
HV
05 MAYIS Pazar 17:29
Advert Advert Advert

KÜLTÜR HAZİNESİ ŞEHİR, SİVAS

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 11-07-2023 17:23
KÜLTÜR HAZİNESİ ŞEHİR, SİVAS

KÜLTÜR HAZİNESİ ŞEHİR, SİVAS

 

Geçen pazar günü MAZLUMDER Kayseri Şubesinin üye ve gönüllülerinden bir grupla Anadolu'nun bir zamanların kültür başkentlerinden olan şirin şehri Sivas'a bir kültür ve tabiat gezisi düzenledik. 

 

Sabah saat 06.00'da Kayseri Kurşunlu Camii önünden hareketle başladı seyahatimiz. Şarkışla da verdiğimiz kahvaltı molasının ardından saat 09.30 civarında Sivas'a ulaştık. yol boyunca ekilmiş tarlaları bakımlı köyleri ve yolları görmekten de oldukça memnun kaldık.

 

Sivas'ta bizlere Kayseri İmam Hatip Lisesi mezunu tarih öğretmeni Mustafa Dursun karşıladı. Kısa bir hoş geldin ve hatır sormanın ardından hemen ziyaretlerimize başladık.

 

Gezip ziyaret edeceğiniz yerler yürüme mesafesinde olan yerlerdi. Önce Sivas'ı önce yakıp yıkan daha sonra imar eden Moğollar tarafından inşa edilen diğeri Anadolu Selçuklularınca inşa edilen ve bugüne ulaşan Çifte Minare Medreseleri oldu. Moğolların yaptığı medrese bakımsız kalmış Selçukluların yaptığı medrese ise restore edilmiş ve bugün hediyelik eşyalar satılan dükkanlar ve yoğun bir misafir ağırlayan kafeterya olarak hizmet veriyor.

 

Tarihe yolculuk yaptığımız Çifte Minare Medresesi ziyaretinin ardından Şifahiye Medresesini ziyarete geçtik. Burası da restorasyondan geçmiş, bir zamanların ilim merkezlerinden güzel bir eser. Burası da hem kafeterya hem de hediyelik eşyalar satılan mekanlar olarak hizmet veriyormuş. Rehberimiz Mustafa hocam bu iki medresenin yaz kış başta gençler olmak üzere çoğu insana hizmet veren buluşma ve sohbet mekanları olduğunu söyledi.

 

Çifte Minare ve Şifahiye Medreseleri ziyaretlerimizin ardından bir zamanlar Sivas Kongresi'nin yapıldığı, uzun zaman Sivas Lisesi olarak hizmet veren Kongre Müzesini ziyaret ettik.  Emek verilerek ve güzel dizayn yapılarak hizmete sunulmuş iki katlı bir müze binası burası. Sivas Kongresi ve Kurtuluş Savaşı yılları ile ilgili basın yayın, makine ve diğer aletler dahil insanı tarihe yolculuk yaptırıp bilgilendiren birçok eser burada ziyaretçilerin hizmetine sunulmuş. Emek verip hizmete sunanlardan Allah razı olsun.

 

Kongre Müzesindeki keyifli ziyaretin ardından bir zamanlar Madımak Oteli olarak hizmet veren 2 Temmuz 1993 günü Sivas'ta meydana gelen acı olayların merkezi olarak anılan bugün Bilim Merkezi olarak hizmet veren binaya geldik. Pazar günleri kapalı olduğu için binaya girip ziyaret etme fırsatı bulamadık.








 

Daha sonra Müslüman Türk tarihinin her şehrinin merkezinde sembol olarak bulunan ve bugün de hâlâ hizmet veren Ulu Camilerden Sivas Ulu Camisini ziyaret ettik. Kayserimizdeki Hunat Hatun Camisi'ne eş değer özellikte. Halen dimdik ayakta ve beş vakit ezanların okunup ibadetlerin yapıldığı muhteşem bir ibadet mekanı burası. Biz de huşu içinde ziyaretimizi yaptık mescit namazımızı eda ettik, Allah kabul etsin.

 

Sivas şehir merkezimizin son ziyaret yeri muhteşem bir tarih mirası olan Gök Medrese oldu. Büyük emekler verilmiş çok güzel dizayn edilmiş tam bir kültür mirası burası. Eyvanları, odaları tarihi dokuya uygun olarak düzenlenmiş, güzel korunmuş. Tarihi eşyalar, güzel çevre düzenlemesi avlusundaki yeme içme ve muhabbet mekanları ile insanı kendine çeken, ferahlatan bir kültür merkezi burası. Emek verenlerden Allah razı olsun.

 

Gök Medrese ziyareti ile Sivas şehir gezimiz sona erdi. Öğle yemeği ve namazımızın ardından Sivas'ın yeni kurulan mesire yeri özelliğindeki Karşıyaka semtine geçtik. Bu semte geliş sebebimiz Kayserili, Kayseri Büro Memur Sen Kayseri Şubesi kurucu başkanı Bahri Göçmen dostumuzu ziyaret etmekti.

 

Bahri Bey Sivas'a yerleşmiş küçük bir seç market şubesi açmış onunla meşgul olan kıymetli bir arkadaşımız. Sağ olsun bizim için çay demlemiş ikramlıklar hazırlamış. Güler yüzü ile memnuniyetle bizi karşıladı, ikramlarda bulundu, ziyaretimizden çok memnun kaldı. Biz de kısa bir ziyaretle hatırını sorup ikramları için teşekkür ettik, vedalaşarak Sivas'tan ayrıldık.

 

Sivas şehir gezisini dostumuz Bahri Göçmen kardeşimizi ziyareti tamamlamıştık ama; gezimiz bitmemişti. Dönüş yolunda Sızıra uğrayacak ve meşhur Sızır Şelalesini gezip temaşa etmeden rahat edip temiz havayı teneffüs etmeden dönmeyecektik, öyle de yaptık.

 

Güzel bir tabiat manzarası olan Sızır Şelalesini gezdik ama; zaman dar olduğu için vaktimiz uzun süre kalmaya müsait olmadığı için tadına doyamadan ayrılmak zorunda kaldık. Gerçekten gezmeye, görmeye değer bir tabiat zenginliğimiz burası.

 

Doyamadan bıraktığımız Sızır Şelalesi ziyaretinin ardından Kayseri'ye dönüşe geçtik ve hamdolsun akşam namazı vakti sabah hareket ettiğimiz Kurşunlu Cami önüne ulaştık.

 

Günübirlik yaptığımız ve tahmini 14 saat kadar süren kazasız belasız tamamladığımız ve üyelerimizin memnun kaldığı gezi için Cenab-ı Hakk'a şükrediyorum. Sivas'ta fedakarca bize yardımcı olan Mustafa Dursun, Kemal Koçtürk hocalarıma Rıdvan Candan hocama, bizi evinde ağırlayan Bahri Göçmen kardeşime çok teşekkür ediyorum, emeklerine gönüllerine sağlık. Geziye katılan tüm üye ve gönüllülere, işimizi kolaylaştıran Adnan Evsen ve Metin Dolaş kardeşlerime de çok teşekkür ediyor, gönlünüze sağlık diyorum.

 

MAZLUMDER Kayseri Şubesi Basın Bürosu

AdminAdmin

YORUMLAR