Kayseri Ekspres Haber
HV
28 NİSAN Pazar 07:35
Advert Advert Advert

MHP’Lİ ÖZDEMİR’İN SORUSU YANIT BULDU

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 25-08-2023 15:37
MHP’Lİ ÖZDEMİR’İN SORUSU YANIT BULDU

MHP’Lİ ÖZDEMİR’İN SORUSU YANIT BULDU: KENTSEL DÖNÜŞÜM DE SON DURUM
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Kayseri’deki kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan bina ve yerine yapılan bina sayısını sordu. Bakanlık, Özdemir’e tespit edilen Bin 9 adet yapı hakkında riskli yapı tespiti yapıldığını ve 5 bin 431 adet bağımsız bölümün yerine 11 bin 698 adet bağımsız bölümün inşa edildiği cevabını verdi.
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, TBMM’de Kayseri’nin sorunlarını gündeme taşımaya devam ediyor. Özdemir’in Kayseri’deki kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında verdiği soru önergesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından cevap buldu. Bakanlık, 2018-2023 yılları arasında Kayseri genelinde toplamda yıkılan bina ve yerine yapılan bina sayısını soran Özdemir’e; “Kentsel dönüşüm çalışmaları Bakanlığımızca 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yürütülmektedir. Söz konusu Kanun'un amacı, afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, iyileştirme, tasfiye ve yenileme yaparak fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşam çevrelerinin oluşturulmasıdır. Bu amaç kapsamında Bakanlığımızca gerçekleştirilen kentsel dönüşüm uygulamaları riskli alan ilam, rezerv yapı alam belirlenmesi ya da riskli yapı tespiti yaptırılması suretiyle yürütülmektedir. Kayseri İli'nde 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında Develi, Kocasinan, Melikgazi ve Hacılar İlçelerinde, 194,84 hektar büyüklüğünde toplam 12 adet "Riskli Alan" ilan edilmiş, Develi, Kocasinan, Melikgazi, Hacılar ve Talaş İlçelerinde ise 452,39 hektar büyüklüğünde toplam 11 adet "Rezerv Yapı Alam" belirlenmiştir.  Söz konusu alanlarda uygulamalar etaplar halinde yürütülmektedir. Kayseri İlinde yer alan Riskli Alanlarda ve Rezerv Yapı Alanlarında yaklaşık 13000 adet bağımsız birimin üretilmesi planlanmaktadır. Söz konusu Riskli Alanlarda ve Rezerv Yapı Alanlarında yer alan mevcut 5572 adet bağımsız birimin, 2896 adedi yıkılmış olup, gelinen tarih itibariyle 5685 adet bağımsız birim üretilmiş olup, yapım süreci etaplar halinde devam etmektedir. Söz konusu projeler Bakanlığımız koordinasyonunda, yetkilendirilen Belediye Başkanlıkları ve TOKÎ Başkanlığınca yürütülmektedir. Ayrıca, 2018-2023 yılları arasında Kayseri ilinde 3142 adedi konut, 133 adedi işyeri olmak üzere toplam 3275 bağımsız bölümü bulunan 1009 adet yapı hakkında Riskli Yapı Tespiti yapılmıştır. Diğer taraftan, 6306 sayılı Kanun'un yürürlüğe girdiği 2012 yılından bugüne kadar Kayseri ilinde Riskli Yapı tespiti yapılarak yıktırılan 5431 adet bağımsız bölümün yerine 11698 adet bağımsız bölüm inşa edilmiştir” şeklinde yanıt verdi.

Ayrıca kentsel dönüşüm noktasında Kayseri ile ilgili çalışmalarını soran Özdemir’e Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı şöyle yanıt verdi; “6306 sayılı Kanun kapsamında, afet riski nedeniyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan alanların tespitine yönelik, ana kararlar içeren, üst ölçekli planlarla ilişkili, alan esaslı dönüşüme öncelik vererek ilgili yerleşmeye dönüşüm uygulamaları açısından bütüncül yaklaşım getiren ve uygun ölçekteki haritalar üzerinde dönüşüm stratejilerini yansıtacak kavramsal çalışmaları belli bir program dâhilinde ortaya koyan il ve ilçe düzeyinde kentsel dönüşüme yönelik çalışmalar devam etmektedir.”

AdminAdmin

YORUMLAR