Kayseri Ekspres Haber
HV
28 NİSAN Pazar 20:09
Advert Advert Advert

MAZLUMDER'DEN ÇAĞRI: SÜRGÜNLERİN HESABINI İNSANLIK SORMALIDIR

Mazlumder Kayseri Şube Başkanı Ahmet Taş, Çerkez, Kırım sürgünlerinin yıldönümünde şu açıklamayı yaptı

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 23-05-2023 13:17   Güncelleme : 23-05-2023 13:21
MAZLUMDER'DEN ÇAĞRI: SÜRGÜNLERİN HESABINI İNSANLIK SORMALIDIR

SÜRGÜNLERİN HESABINI İNSANLIK SORMALIDIR

Geçtiğimiz 20 Mayıs, 1944'te yaşanan Kırım Tatar sürgününün; 21 Mayıs ise 1864'te yaşanan büyük Çerkez sürgününün yıldönümüydü.

Çarlık Rusyanın Osmanlı Devletini ezip sıcak denizlere inme isteğini gerçekleştirmede kendine engel gördüğü Kafkas halkı Çeçenleri (1 milyon 500 bin) Soçi'den gemilere bindirip Osmanlı topraklarına göndermesi tarihin en büyük soykırımlarından biriydi. Bu sürgün sırasında 500.000 masum Çeçen hayatını kaybetmiş 1 milyon kadarı ise Karadeniz, İç Anadolu, Ege, Akdeniz, Suriye, Filistin, Ürdün gibi Osmanlı coğrafyasına yerleştirilmek zorunda kalınmıştır.

Stalin adlı komünist Rus liderin Almanlara yardım ettikleri iddiası ile on binlerce Kırım Tatarını bir gece tren vagonlarına doldurup Orta Asya bozkırları ve Sibirya'ya sürgüne göndermesi ile on binlercesi aylarca süren tren yolculuğunda Sibirya ve Orta Asya'nın soğuk steplerinde hayatını kaybetmiş, sağ kalanlarda on yıllarca ülkelerine hasret kalmışlardır.

MAZLUMDER Kayseri Şubesi olarak!

Çerkez sürgününün 159. yıldönümünde, Kırım Tatar sürgününün ise 79. yıl dönümünde sürgünde hayatını kaybeden Çeçenleri ve Kırım Tatarlarını rahmetle ve minnetle anıyoruz. Onların torunlarına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, acılarını paylaşıyoruz. Bugünkü Rusya yönetimini ve insanlık alemini geçmişte yaptıkları zulümlerle yüzleşmeye ve mağdurların torunlarından özür dilemeye, itibarlarını iade etmeye davet ediyoruz.

                                               

                                                                                                                  


AdminAdmin

YORUMLAR