Kayseri Ekspres Haber
HV
26 NİSAN Cuma 11:33
Advert Advert Advert

KAYSERİ MS KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR KONGREYE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 27-12-2023 12:31   Güncelleme : 27-12-2023 12:33
KAYSERİ MS KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR KONGREYE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

 


Nöroimmünoloji alanında spesifik düzeyde çalışan nörologların katıldığı ECOMS2023 (Educational Cases of Multiple Sclerosis - Multipl Sklerozun Eğitici Vakaları 2023) toplantısı, 22-24 Aralık 2023 tarihlerinde Radisson Blu Otel, Kayseri'de yapıldı.

Kongrenin başkanlığını Yetkin ve Duman yaptı

ERÜ Tıp Fakültesi Nöroloji AD. Öğretim Üyesi ve Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yetkin ve Prof. Dr. Taşkın Duman’ın başkanlıklarını yaptıkları kongrede multipl skleroz (MS) ve diğer demiyelinizan hastalıklar açısından özellik taşıyan olgu örnekleri tartışıldı.



Kongrede  Alanında uzman doktorlar bilgi paylaşımı yaptı

Kayseri Multipl Skleroz derneği bünyesinde gerçekleştirilen etkinlikte Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi başta olmak üzere ülke çapında MS alanında uzman nörologların yanı sıra, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Romatoloji bilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Şahin ve Acıbadem Ankara Hastanesi Nöroradyoloji Biriminden Uzm. Dr. Mehmet Yörübulut hocalar da değerli bilgilerini paylaştılar.

Eğitici nitelikteki konularda deneyimler paylaşıldı

Toplantıda davetli katılımcı olarak yer alan deneyimli hocaların yanı sıra, nöroradyoloji ve romatoloji alanlarından uzmanlar da sunmuş oldukları eğitici nitelikteki olgular ile demiyelinizan hastalıklarda tanı, ayırıcı tanı, tedavi ve prognoza ilişkin konularda deneyimlerini paylaştılar."

DOÇ. DR. FATİH YETKİN MS İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

Kayseri Multipl skleroz derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Erciyes Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Fatih Yetkin, kongre ile ilgili yaptığı açıklamada, Multipl Skleroz (MS)  hastalığının, merkezi sinir sistemi yani beyin ve omuriliğin otoimmun kökenli iltihabi bir hastalığı olduğunu söyledi.

Alanında oldukça başarılı olan Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Mehmet Fatih Yetkin konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 




"KADINLARDA ERKEKLERE ORANLA DAH SIK GÖRÜLMEKTE"

"Genellikle 20 ve 40 yaş arası genç erişkinleri etkilemekte olup, kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmektedir. MS'in patogenezi, otoimmun bir reaksiyon olarak kabul edilmekte ve bu durum, sinir liflerini kaplayan miyelin kılıfın zarar görmesine yol açmaktadır. Bu süreç tedavi edilmezse  çeşitli nörolojik semptomlara ve fonksiyon kayıplarına neden olabilmektedir." dedi.

"MS'İN ETYOLOJİSİNE DAİH KESİN BİR SEBEP BİLİNMEMEKTE"

ERÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yetkin  MS'in etyolojisine dair kesin bir sebep bilinmemekle birlikte, çeşitli çevresel ve genetik faktörlerin hastalığın gelişiminde rol oynadığının düşünüldüğünü söyledi.  Doç.Dr. Yetkin, " Sigara kullanımı, doğal olmayan beslenme alışkanlıkları, obezite, Epstein-Barr virüsü enfeksiyonu ve düşük D vitamini seviyeleri, MS için iyi bilinen risk faktörleridir. MS tanısı, hastaların öyküsü, fizik muayenesi ve özellikle manyetik rezonans görüntüleme (MR) gibi yardımcı tanı testleri ile konulmaktadır. MS'in tanısında dikkatli olunmalıdır, çünkü semptomlar kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir ve diğer nörolojik bozukluklarla karıştırılabilir."



"MS'DE ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ"

Erciyes Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Fatih Yetkin bu hastalıkta erken tanının çok önemli olduğuna dikkati çektin Yetkin şöyle devam etti:

"Erken tanı ve tedavi, MS'in seyrini önemli ölçüde etkileyebilir. İmmünomodülatör yani savunma sistemini düzenleyen ilaçlar, hastalığın aktivitesini azaltmak ve nörolojik fonksiyonları korumak için kullanılmaktadır. Güncel tedavilerin erken dönemde uygulanması, etkilenen bireylerin yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştirebilmektedir. MS’li bireylerin bu konuda uzmanlaşmış bir nörolog ile birlikte multidisipliner bir yaklaşımla takip edilmeleri hastalık kontrolünde önem arz etmektedir."

Kongre ile ilgili de bilgi paylaşımı yapan Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Fatih Yetkin, şöyle devam etti:" Bu toplantıda, Multipl Skleroz (MS) alanında uzmanlaşmış nöroloji hekimleri, demiyelinizan hastalıkların tanı, ayırıcı tanı, tedavi ve prognoz süreçleri hakkında derinlemesine bilgiler sunarak kendi deneyimlerini paylaştılar. Sunumlar, bu hastalıkların anlaşılması ve tedavi edilmesi konusunda son gelişmeleri de içermekteydi. Ayrıca, toplantı, ülkemizde MS hastalığının daha iyi anlaşılması ve tedavi edilmesine yönelik yürütülecek bilimsel çalışmalar için planlamalar yapılmıştır."

 

AdminAdmin

YORUMLAR