Kayseri Ekspres Haber
HV
26 NİSAN Cuma 17:56
Advert Advert Advert

ÖZHASEKİ’DEN İSTANBUL İÇİN “KENTSEL DÖNÜŞÜM” ÇAĞRISI

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 08-07-2023 17:37
ÖZHASEKİ’DEN İSTANBUL İÇİN “KENTSEL DÖNÜŞÜM” ÇAĞRISI

BAKAN MEHMET ÖZHASEKİ’DEN İSTANBUL İÇİN “KENTSEL DÖNÜŞÜM” ÇAĞRISI

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem riskine karşı tek çözümün kentsel dönüşüm olduğunu söyledi. Dönüşüm yapan Belediye Başkanlarına yardımcı olunmasını isteyen Bakan Özhaseki, “Belediye Başkanlarımız kentsel dönüşüme girmiyorlarsa, gidin kapılarını çalın, ‘bir an önce başla kardeşim, niye yapmıyorsun’ deyin. Yapmayan insanlardan hesap sorun” dedi.  

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da kentsel dönüşümün yapılarak geleceğe hazırlanması gerektiğini ifade ederek kentsel dönüşüm çağrısı yaptı.

 

İstanbul Gaziosmanpaşa’da Sarıgöl Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi Temel Atma Töreni’nde konuşan Bakan Mehmet Özhaseki, önemli mesajlar verdi. Kentsel dönüşümün önemini vurgulayan Bakan Özhaseki, 2017 yılında Hatay’da yapılması planlanan kentsel dönüşüme bir grubun karşı çıkarak engellediğini hatırlatarak, “Hatay, Antakya Belediye Başkanı gelerek büyük bir kentsel dönüşüm başlatacağını söyledi. Hatay’da da deprem bekleniyor. Yardım edeceğiz, para vereceğiz, destek olacağız ve orası kentsel dönüşüme girecek. Sene 2017 alana gittik. Kentsel dönüşüme karşı çıkan bir grupla karşılaştık. İnsanlara kentsel dönüşümün Hatay için, Antakya için ne kadar doğru olduğunu anlatmaya çalıştım. Yakın tehlikeyi söylemeye çalıştım. Eğer birkaç yıl içerisinde orada bir deprem olursa, o binaların çökeceğini, içlerinde canların gideceğini, tüm sevdiklerimizin orada can vereceğini anlatmaya çalıştım. Fakat o protesto edenlerin tahrikleriyle ideolojik takıntılı gurupların oradaki tahrikleriyle vatandaşlarımız hayır istemiyoruz dediler. Ve kentsel dönüşümü yaptırmadılar. Ve aradan 6 yıl kadar zaman geçti, deprem oldu. Hatırladığım kadarıyla İstiklal ve Emek mahalleleriydi. O mahallede bir tane ev yok şimdi.” diye konuştu.

Bakan Özhaseki, 1999 yılı sonrasında yapılan yapıların yönetmeliklere uygun olarak yapılmışsa vatandaşların evlerde sağlıklıca oturabileceğini belirtti.

“YAPMAYANLARIN KAPISINI ÇALIN, HESAP SORUN”

Vatandaşlara çağrı yaparak, kentsel dönüşüm için belediye başkanlarına yardımcı olunmasını isteyen Bakan Özhaseki, “İstanbul’umuzda da 800 bin civarında evimiz yenilenmiş. Ama yakın bir gelecekte bir deprem olursa başımıza bir felaket gelmemesi için neredeyse 1,5 milyon evimizi yenilemek durumundayız. Bunlar içerisinde özellikle 600 bini çok acil gözüküyor. Eğer bir sokakta 2 tane bina yıkılırsa orada hayat, ulaşım duru, doğal gazı, elektriği keserler. Su akmaz olur. Kanalizasyon çalışmaz olur. O yüzdendir ki belediye başkanı arkadaşlarımıza lütfen yardımcı olun. Hatta Belediye Başkanlarımız kentsel dönüşüme girmiyorlarsa, İstanbullu kardeşlerim gidin kapılarını çalın, deyin ki ‘bir an önce başla kardeşim, niye yapmıyorsun’ deyin. Yapmayan insanlardan hesap sorun” diye konuştu.

“BİR AN ÖNCE İSTANBUL’U GELECEĞE HAZIRLAYALIM”

Diğer partili belediye başkanlarına da seslenen Bakan Özhaseki, “Bakın size açık duyuruda bulunuyorum. Hangi partili olursa olsun, bölgelerinde eğer öyle bir çöküntü alanı varsa, risk taşıyan bir alan varsa, Bakanlığımıza buyursunlar, gelsinler, yabancılık çekmesinler. Sonuna kadar yardımcı olacağız. Yeter ki işe başlasınlar. Şöyle bir kolaycılıktan artık vazgeçsinler; ‘Efendim burası kentsel dönüşüm, rantsal dönüşüm’ bu işin kaçamak sözü. Kimse rantsal dönüşüm yapın demiyor. Siz adam gibi yapın, rantsal dönüşüm olmasın. Bu kaçamak sözleri bırakın, biran önce İstanbul’u geleceğe hazırlayalım.” şeklinde konuştu.

“BAZILARI JETLERLE, ÖZEL UÇAKLARLA GEZİP GİTTİLER”

6 Şubat depreminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncülüğünde AK Partili Belediyelerin bölgede yaptığı çalışmaları hatırlatan Bakan Özhaseki, muhalefetin ise bölgeyi gezip gittiğini söyledi. Bakan Özhaseki, “Bazıları çalışıyormuş gibi yaptı. Arkasında 50 tane televizyon kameralarıyla gelip, orada bir algı operasyonu çekip, özel uçaklarla, jetlerle gelip o bölgelerde gezip iki ses vererek geri dönüp gittiler” dedi.  

 

 

“YERİNDE DÖNÜŞÜM ESASTIR”

Bakan Özhaseki, 15 Temmuz’da hayata geçirilecek olan ‘Yerinde Dönüşüm’ formülünü de hatırlatarak sözlerini şöyle sonlandırdı: “Yerinde dönüşüm esastır. İşte burada olduğu gibi kimse hatıralarından kopmak istemiyor. Uzaklara gitmek istemiyor. O deprem bölgelerinde de eğer bir vatandaşımız kendi evini yapmak istiyorsa yaklaşık maliyetin tamamını yarısını hibe, yarısını 2 yıl ödemesiz 10 yıl vadeli olarak orada vermeye devam edeceğiz. Dört tane kırmızı çizgimiz var. Bundan sonra zemine dikkat etmeden konut asla yapılamayacak. Fay kırıklarının üzerine asla konut yapılamayacak. Dere yataklarına, zeminde sıvılaşma olan yerlere asla konut yapılamayacak. Evet zemin sağlam olur ama daha sonra şu işleri yaparken, bu işin standardına uygun yapmazsanız o da bir felaket. Betonun kalitesi önemli, bağlanması önemli. Bir de oradaki yapılacak mühendislik hesaplarına birebir uymak ta önemli. İşte bunlara dikkat ederek sıfır toleransla da biz önümüzdeki günlerde inşaatlarımıza inşallah devam edeceğiz ve bu yaraları çok kısa süre içerisinde saracağız. Bundan hiç kimsenin endişesi olmasın. Gece gündüz çalışıyoruz, o işleri yapacağız ve bu işlerin altından kalkacağız.”

Kentsel dönüşümün herkesin yapabileceği bir iş olmadığının altını çizen Bakan Özhaseki, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta’ya bu konudaki çalışmalarından dolayı teşekkürlerini iletti. Bakan Özhaseki, daha sonra Gaziosmanpaşa’nın geleceğini güvence altına alacak toplam yatırım bedeli 1 milyar 328 milyar lira olan 863 konut, 28 dükkân ve yaklaşık 1000 araçlık otoparkın temelini attı.

 

AdminAdmin

YORUMLAR