Kayseri Ekspres Haber
HV
29 NİSAN Pazartesi 00:43
Advert Advert Advert

CHP KAYSERİ MİLLETVEKİLİ AŞKIN GENÇ’TEN FAİZ YORUMU: ADI KONMAMIŞ IMF PROGRAMI

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 21-09-2023 17:13
CHP KAYSERİ MİLLETVEKİLİ AŞKIN GENÇ’TEN FAİZ YORUMU: ADI KONMAMIŞ IMF PROGRAMI

Merkez Bankası yılın 9. faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada politika faizlerinin 500 baz puan artırıldığı belirtildi. Seçimin ardından yükselen faizler Eylül ayında da artmaya devam ederek yüzde 30’a ulaştı.  

 

Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili ve CHP Ekonomi Masası Üyesi Aşkın Genç, Merkez Bankası’nın bugün belirlediği yeni faiz oranlarına dair açıklamalarda bulundu.  

 

Merkez Bankası’nın son üç ayda Temmuz ve Eylül aylarında toplam 1650 baz puanlık faiz artışıyla politika faizini yüzde 30’a çektiğini, enflasyon görünümünde belirgin düzelme olana kadar kademeli sıkılaşmanın devam edeceği yönündeki açıklamasını hatırlatan Genç, “Ağustos ayı enflasyon rakamları aylık yüzde 8,59 olarak gerçekleşirken yıllık enflasyon yüzde 128 oldu. Hem enflasyon hem faizler arttıkça ekonomideki kriz hali de devam eder” ifadelerini kullandı.  

 

YÜZ GÜNLÜK PLAN NE OLDU?

 

Seçimlerin ardından geçen sürede iktidarın birçok vaadinin hayata geçmediğini kaydeden Genç şöyle konuştu:  

 

“Memurlara 3600 ek gösterge sözü, öğrencilere ücretsiz internet, yeni evleneceklere evlilik kredisi, ev hanımlarına emeklilik hakkı,  Bağ-Kur'da emeklilikte 7.200 gün ve gençlere cep telefonu ve bilgisayarda vergi muafiyeti sözleri unutuldu. İktidar seçimde oy almak için bol keseden dağıttığı vaatlerini unuttu. En büyük vaadi de ekonomiyi düze çıkarmaktır. Ama bugün geldiğimiz noktada benzinin litre fiyatının 40 TL, doların 28 TL, faizlerin de yüzde 30


2 / 2

olduğu bir ekonomik modeli, başta dar gelirli vatandaşlarımız olmak üzere 86 milyon yaşıyoruz. Merkez Bankası’nın açıkladığı faiz oranlarının çok daha yükseğini bankaların kredi borçlandırmasında görüyoruz. Bugün bir devlet bankasından 100 bin TL kredi kullandığınızda 12 ayda toplam geri ödeyeceğiniz meblağ 140 bin TL bandına doğru yükseliyor. Şimşek yönetimi ekonomideki kemer sıkma politikasını sadece dar gelirli vatandaşlara üzerinden uyguluyor. Kredi kartı, nakit avans gibi ücretli kesimin yöneldiği kısa vadeli çözüm kaynaklarının faizleri sürekli artıyor. Ama bunlar olurken hem Kur Korumalı Mevduat hem de diğer mevduatlara yüksek faiz verilmeye devam ediliyor. AKP’nin ve Bakan Mehmet Şimşek’in 28 Mayıs’tan bu yana izlediği politika adı konmamış bir IMF programı olarak zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul hale getirdi.”  

AdminAdmin

YORUMLAR