Kayseri Ekspres Haber
HV
25 NİSAN Perşembe 00:35
Advert Advert Advert

5. KAYSERİ KİTAP FUARI AÇILDI

KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 14-10-2022 15:58
5. KAYSERİ KİTAP FUARI AÇILDI

Büyükşehir Belediyesi’nin 5. Kitap Fuarı ile “Âlimler Şehri” Kayseri’yi kitap kokusu sararken, Büyükkılıç,  bu sene 1 milyon ziyaretçi hedeflediklerini vurguladı. Kente gelen yazarlar da Başkan Büyükkılıç’ın Kayseri’ye kültür açısından çok ciddi hizmetleri olduğunu söyledi.

5. KAYSERİ KİTAP FUARI, KAPILARINI KİTAPSEVERLERE AÇTI

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 5. Kayseri Kitap Fuarı Açılış Töreni, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın, Şuşa kardeş şehir heyetinin, Kayseri protokolü ile yazar, şair ve düşünürlerin katılımlarıyla gerçekleşti. 

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, önceki yıllarda Türkiye’nin ziyaretçi rekoruna sahip kitap fuarlarından olan, alanında örnek gösterilen 5. Kayseri Kitap Fuarı’na ev sahipliği yapıyor.

Bu kapsamda Başkan Büyükkılıç önderliğinde Büyükşehir Belediyesi, Kayseri Kitap Fuarı’nın kapılarını beşinci kez kitapseverlere açtı. Dünya Ticaret Merkezi Fuar Alanı’nda gerçekleşen açılışa Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın yanı sıra Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Azerbaycan Şuşa Valisi Maftun Abbasov, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, önceki dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlarından, AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, Kayseri İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Dr. Yüksel Yiğit, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, rektörler, oda başkanları ile şair, yazar ve kitapseverler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı’nın okunması ve tanıtım filminin izlenmesiyle başlayan fuarda Başkan Büyükkılıç, yaptığı konuşmada, “Kayseri’mizin ve Şuşa’mızın iki güzel şehrimizin kıymetli valileri, artık kardeş olduk. İki şehir, iki vali ile el ele, gönül gönüle diyoruz. Can Azerbaycan’ımızın bize emaneti olarak gördüğümüz, kardeş olduğumuz bu şehrimiz ile her zaman kültürün başkenti olarak onur duyacağız” dedi.

Kayseri’de âlimler şehri olarak 5 üniversitenin olduğunu paylaşan Büyükkılıç, “Önceki dönemlerden beri devam eden anlayış içerisinde bir yeni kitap fuarını hayata geçirerek, okuyan ya da okutan olma yönünde irade gösteriyoruz. 10 kütüphanemizin olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Kültür Bakanlığı’mız ile aynı zamanda şehrimize ve günün koşullarına yakışır büyük bir kütüphane yapacağımızı ifade etmek istiyorum. Ayrıca Çocuk Kütüphanesi ve ilçelerimizdeki çeşitli kütüphaneler ile birlikte hem ihtisaslaşma hem de günün koşullarına uyarlama yönünde gayret gösteriyoruz” diye konuştu.

“BU SENE 1 MİLYON BEKLİYORUZ”

Başkan Büyükkılıç, bu sene 1 milyon ziyaretçi hedeflediklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geçen sene 800 bin civarında ziyaretçimizin olduğunu paylaşırken, bu sene 1 milyon bekliyoruz. Burada 3 milyona yakın kitaptan söz ediliyor. 200’ün üzerinde şehir dışından gelen, 100 civarında da şehrimizden katılan 300 civarında yazarımız, şairimiz sizlerle birlikte olacak. Kimileri söyleşi, kimileri imza gününde sahabeyi sahabe yapan sohbet bağlamında, yüz yüze öğrencilerimizle, kitapseverlerimizle bir araya gelmelerini sağlamak suretiyle en güzel çalışmaların yapılacağını umuyorum. Bizim amacımız şehrimizi her zaman olduğu gibi olumlu olarak anılması yönünde gayret ve çaba göstermektir. Geçen hafta sonu yarı maraton çalışması yaptık, 10 binlerce insan Kayseri’mizde bu çalışmamıza katıldı. Uluslararası boyuttaki bu çalışma ile şehrimizden söz ettirmeye özen gösterdik. Altyapıyı yapmak, parkları yapmak zaten görevimiz, asıl kültür, sportif, turizm çalışmalarını çok önemsiyoruz”

KİTAP FUARI’NA ÜCRETSİZ ULAŞIM

Kitap fuarına ücretsiz ulaşım sağladıklarını da hatırlatan Büyükkılıç, “Hiçbir noktayı boş bırakmayacağız. Gastronomide ve diğer alanda, her noktada Kayseri’mizin hep pozitif olarak anılması için gayret göstereceğiz. Yazarlarımıza, şairlerimize, velilerimize, öğrencilerimize, ulaşım birimimize ücretsiz ulaşım sağladığı için teşekkür ediyorum. El ele, gönül gönüle diyorum. Kayseri’mizi daha güzel alanlarda anılmasını sağlamak üzere hepinize saygılar sunuyorum” şeklinde konuştu.

“BUGÜN BİZİM İÇİN ÇİFTE BAYRAM OLDU”

Konuşmasında bugünün kendileri için çifte bayram olduğunu vurgulayan Azerbaycan Şuşa Valisi Maftun Abbasov sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün bizim için çifte bayram oldu, çifte sevinç yaşadık. Biraz önce Azerbaycan’ın kültür başkenti ve 2023 yılında Türk dünyasının kültür başkenti seçilmiş Şuşa ile Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olan Kayseri’yi kardeş şehir yaptık. Ardından da kitap fuarının açılışı gerçekleşiyor ve biz bundan çok mutluyuz. Azerbaycan ve Türkiye daima kardeş olmuşlar. Bu asırlardır böyle devam ediyor, tarih boyu böyle devam etti. Biz de Sayın Valim, Sayın Başkanımla böyle devam ettireceğiz. Ben eminim ki Şuşa ile Kayseri’nin kardeş olması hakkında gelecekte binlerce kitaplar yazılacak.”

“OKUYAN VE OKUTAN ŞEHİR CÜMLESİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANIMIZ BÜYÜKKILIÇ’A YAKIŞTI”

Vali Gökmen Çiçek ise kitap fuarını ‘muhteşem’ olarak nitelendirerek, “Okuyan ve okutan şehir cümlesi Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Memduh Büyükkılıç,’a yakıştı. Türkiye’nin muhteşem fuarlarından biri olduğunu daha önceki fuarlarından görüntülerinden anladım. Binlerce, milyonlarca kitabı ve yazarlarını Mehmet Saçmacı Bey ile birlikte ayağımıza getirdiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Sağ olun. Var olun başkanım” diye konuştu.

“OKUMAK KADAR HAYIRLI, UFKU AÇAN BİR FAALİYET ÇOK AZ”

Okumak kadar hayırlı, ufku açan, istiklal ve istikbale katkı sağlayan bu kadar önemli bir faaliyetin çok az olduğunu dile getirerek, Kayseri’nin hem zemini hem de zamanı ile buna katkı oluşturan bir şehir olduğunu ifade eden önceki dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlarından AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız ise Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ve emeği geçenlere teşekkür etti. Konuşmasında kitap okumanın sağladığı imkânlara da değinen Yıldız, öğrencilere günde 20 sayfa kitap okuyarak toplam 1 yılda 25 kitap yaptığını dile getirerek kitap okuma tavsiyelerinde bulundu. 

YILDIZ, BÜYÜKKILIÇ’IN UYGULADIĞI PLAKET YERİNE KİTAP HEDİYE EDİLMESİNİN YAYGINLAŞTIRILMASINI İSTEDİ

Yıldız, ayrıca Başkan Büyükkılıç’ın gerçekleştirdiği bir uygulamayı hatırlatmak istediğini kaydederek, “Büyükşehir Belediye Başkanımız, bir alışkanlığı burada yayalım istemişti. Plaketler yerine bu tür törenlerde kitapların hediye edilmesi istenmişti” dedi. Bunu bir kez daha hatırlatmak istediğini söyleyen Yıldız, plaket yerine kitap hediye edilmesinin yaygınlaştırılması temennisinde bulundu.

Sun Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Nuh Mehmet Saçmacı da 5. Kayseri Kitap Fuarı’nda 200’den fazla yayınevi, 644 yayın evi markalarını burada bulundurmaktan gurur duyduklarını ifade ederek, desteklerini esirgemeyen Vali Çiçek ve Başkan Büyükkılıç’a teşekkür etti. 

“KAYSERİ İÇİN MAKARR-I ULEMA DİYORLAR İŞTE BUNU GÖRDÜK”

Kitap fuarı açılışında, “Kayseri için Makarr-ı ulema diyorlar işte bunu gördük” diyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Tufan Gündüz ise kendisinin de Kayserili olduğunu ve çocukluğunun Kayseri’de geçtiğini dile getirerek, her geldiğinde yeni bir şey öğrendiğini, bu geldiğinde ise 24 saat açık kütüphane hizmetini öğrendiğini belirtti. Gündüz, bu sebeple çok mutlu olduğunu söyleyerek, bunun için Başkan Büyükkılıç’a teşekkür etti.

Yazar Mehmet Ali Bulut da kendini bir Kayserili olarak hissettiğini belirterek, “Gerçekten çok ilginçtir, milletin geçmişi ve geleceğiyle ilgili yazdığım üç beş tane eserin ilk açılımını burada yapmışım. Tevafuk. Esasında Kayseri bunu hak ediyor. Kayseri Anadolu’nun özüdür. Cenab-ı Hak bu toprakları kendi dininin merkezi kılmıştır. Biz burada kutsal bir görevi yerine getiriyoruz. Bu hem Kuran-i bir emirdir, hem sünnete uygundur, hem de bu kültürün yaşatılması için zorunlu bir iştir. Kuran bizi okumaya davet etti, kâinatı okumaya davet etti” diye konuştu.

“KAYSERİ’YE KÜLTÜR AÇISINDAN DA ÇOK CİDDİ BİR HİZMET VAR”

Bulut, Başkan Büyükkılıç ve Vali Çiçek’i tebrik ederek, “Çok yakın bir zamanda bu milletin yeniden bütün dünyayı kendi iklimine çekebildiği bir zemine doğru gidiyoruz. İşte bu çalışmalar, bu çabalar, bu fuarlar tam da buna hazırlayacaktır. Bu fuar Allah’ın emrine hizmet ediyor, sünnet-i seniyyeye hizmet ediyor. Kayseri hak ediyor, yükselmelidir. Kayseri’ye kültür açısından da çok ciddi bir hizmet var” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Başkan Büyükkılıç’ın yer aldığı protokol, kurdele kesimi ile açılan kitap fuarını ziyaret ederek, stantlarda hem yazar hem de okuyucular ile bir araya geldi.

AdminAdmin

YORUMLAR