Kayseri Ekspres Haber
HV
19 NİSAN Cuma 10:25
Advert Advert

İÇTİMA VAKTİDİR RAMAZAN

F. Yılmaz Altınöz
F. Yılmaz Altınöz
Giriş Tarihi : 20-03-2023 11:42

Ramazan ayı ilahi içtima ayıdır. Cem kökünden türemiştir. Bir araya gelmek ve birlikte olmak anlamına gelir. İçtima; daha çok askeri literatürde kullanılan bir kavramdır. Bir başka ifadeyle içtima “bir düşünce/inanç etrafında, bir amaç ve hedefi gerçekleştirmek üzere, bir araya gelme eylemidir.” 

 

Sıradan ve yerel bir içtima/toplantı değildir ramazan içtiması. Küresel bir içtimadır. Toplantı emrini Allah’ın verdiği, melek Cebrail’in getirdiği ve Hz Peygamberin çağrısı; mekânı Nurdağı olan ve vakti ramazan ayı olan; küresel ve çağlar üstü bir içtima vaktidir: Ramazan. 

 

Ramazan oruç ayıdır. Ama yalnızca oruç değildir. Bu ay da sadece oruç ayetleri ve hadisleri toplanmaz. Kur’an-ı Kerim’in tüm ayetleri ve hadisler bir araya gelir. Cebrail (as) başta olmak üzere tüm melekler hazır bulunur. Müslüman cinler ve insanlar emir ve talimatlarını almak, görev bilincini yüklenmek; anı ve geleceği kuşanmak için; vakitlerin en güzeli olan ramazan ayında hazır bulunurlar.

 

Ramazan ayının çağrısı/daveti/ talebi bir ay süreli değildir. Ramazan’ın içtima çağrısı bin ay sürer. Yalnızca bir defalık bin ay değil. Her insan için ve her sene bin aylık ve ömre bedel bir içtima/toplantısıdır; ramazan. 

 

Ramazan gelince güller bir başka açar. Bir başka kokar. Rüzgâr da öyle daha uyarıcı eser. Bülbüllerin ötüşü, gül bahçelerinin davetiyle sarmaşığa dönüşür. Güneş daha parlak ve ay gecelerin karanlığına umut ışığı saçar. Bir umuttur ramazan tüm ezilenlere.

 

Ramazan küresel ve çağlar üstü içtima vaktine dönüşürse! Ramazanın korkuttukları ve bağladıkları da olacaktır: Şeytanlar. Görünen ve görünmeyen şeytanlar.

 

Ramazanın varlık nedeni; onun içtimasın da; İçtima vakti olmasıdır.    

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI FİLİSTİN MESELESİ ÇADIRDA BİLE İSLAMCILAR VE EKSEN KAYMASI MELİKGAZİ VİZYONER BELEDİYE KADINLAR 8 MART RÖNESANS II GAZZE İSLAM ŞERİATI 14 ŞUBAT SEVGİLİ AKREDİTE İMAN ÜÇ AYLARI KARŞILAMA PROGRAMI VE TALAS BELEDİYESİ REGAİP GECESİ BİDAT SA! HER GÜN YILBAŞI FİLİSTİN HİTLER VE SİYONİST YAHUDİLER TEMAYÜL YOKLAMALARI VE STK’LAR SEYYİD BURHANEDDİN VE ERCİYES BULVARI WE WİLL JUDGE YOU NETANYAHU SENİ YARGILAYACAĞIZ NETANYAHU MUASIR MEDENİYET SINIFTA KALDI SÖYLEV VE MİTİNG ALANLARI FİLİSTİN’E YÜRÜYÜŞ FİLİSTİN’DE KATİLLER VAR FİLİSTİN’DE DAVUT VE CALUT SANATCI VEYA KONSERLER ADINA AİLEYİ YOK ETMEK SİYASET EZİP GEÇER PARAŞÜT ALANI KUR’AN ZİYAFETİ KUR’AN SEÇMELİ DERS Mİ? OLAMAZ BEKLENEN MELİKGAZİ KİTAP VE SANSÜR ERCİYES PLAJ VOLEYBOLU HAYATI YAVAŞLATMAK VE SİVİL TOPLUM PROF. DR. ALİ ERBAŞ VE CUMA NAMAZI AK PARTİ VE İSLAMİ SÖYLEM FİLİSTİN TOPRAKLARINDA İSRAİL ADI 1445 YIL SONRA HİCRET 15 TEMMUZ VE DARBELERİN ANATOMİSİ KURBANI KONUŞMAK DOĞU TÜRKİSTAN VE FİLİSTİN MİMARSİNAN KAYABAŞI CAMİİ LGBT TUVALET BİLİNÇ VE 28 MAYIS BENİM SEÇİMİM SEÇMEK ANNELER GÜNÜNDE KADINLAR 14 MAYIS SEÇİMLERİNİ BU MAKALE ÜZERİNDEN OKUMAK KİTAP OKUMA DA ÖNCELİKLERİMİZ RAMAZAN’DA SUDAN VE İSRAİL AYŞE BÖHÜRLER VE MAHMUT ARIKAN KUDÜS ÖZGÜR OLUNCAYA KADAR DÜNYA TUTSAKTIR AŞKIN VAKTİ SAHUR TERAVİH GECELERİ TAÇALNDIRIR RAMAZAN ÜZERİNE BİR KİTAP 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE KADINLAR RAMAZAN AYINA GİRİŞ BELGESİ ARAPLAR DİYANET VE AFET YÖNETİMİ İMANİ BİR EYLEM ENSAR OLMAK CAMİİ GÜNLÜĞÜ MEHCUR KİTAP KUR’AN’I KERİM FİLİSTİN VE HEDEF KÜÇÜLTMEK MEKKE VE FETİH NOTLARI VE YILBAŞI MİLİTARİST SİBER SEKÜLER SALDIRI KUDÜS’Ü BÜNYAMİN’CE SEVMEK ÇOCUK İSTİSMARI VE DİN GENÇLİK VE AİLE ÇALIŞTAYI KEDER KADER Mİ? EĞİTİM VE İNSAN İNŞASI EĞİTİME BESMELE İLE BAŞLAMAK PERİNÇEK VE KUTSALLAR NEDEN ŞİMDİ GÜLŞEN MARKA DEĞERİNDE NAMAZ PSİKOLOJİK DANIŞMAN BAŞÖRTÜSÜ