Kayseri Ekspres Haber
HV
16 NİSAN Salı 10:58
Advert Advert

KUDÜS ÖZGÜR OLUNCAYA KADAR DÜNYA TUTSAKTIR

F. Yılmaz Altınöz
F. Yılmaz Altınöz
Giriş Tarihi : 10-04-2023 10:44

 

Evet! Öyledir. Kudüs küresel ve çağlar üstü bir kenttir. Hem kendisi hem de yüklendiği mesajı küresel bir kent olmasını hak ediyor. Hz. İbrahim’in seslenişi; Hz. Musa’nın Tur Dağından inişi; Hz. İsa’nın “Ben Allah’ın kuluyum” deyişi; son nebi ve resulün Mescid-i Aksa’ya çağrısı da; devam ediyor.

Semavi inanış taşıyanlar kendilerini oraya ait hissederler. Hak ama batıl. Haklı ya da haksız. Siyasi veya jeo-stratejik. Ekonomik belki de kültürel. Tarihi ve şimdilerde. Aidiyet hissi var insanlarda; Kudüs’e. İşte Onu küresel kent yapan da budur. 

“Kudüs özgür oluncaya kadar, dünya tutsaktır” sözü bunun için doğrudur. Hakikatin kalbidir. Yedi kıtanın insanı Kudüs’ün özgür olmadığını her vesile dillendiriyor. Yani İsrail’in işgalci olduğunu. Bir ahtapot gibi bedeni Filistin’de kolları dünyanın her yerinde. Bu varlık Filistin’de var olduğu müddetçe; dünyada tutsak olmaya devam edecektir. 

Ancak bir sorun var. Bu varlık nasıl etkisiz hale getirilecek ve başta Filistin olmak üzere; insanlık nasıl kurtulacaktır. Kendi hatıram ve bir gerçek üzerinden size anlatayım. Bir gerçek ve durum tespiti olarak; İlk yönetim kurulunda Yahudi bilim insanları Albert Einstein, Sigmund Freud, Martin Buber ve Chaim Weizmann olan; Yahudilik ile ilgili çalışmaların bulunduğu en büyük kütüphaneye sahip; Kudüs İbrani Üniversitesi veya Yeruşalim İbrani Üniversitesi1918 yılında temeli atılmış ve okulun açılışı 1 Nisan 1925'te gerçekleşmiştir. Peki, İsrail sözde bağımsızlığını ne zaman ilan etti? 14 Mayıs 1948. 

Yıl 2017 ailece Kudüs’teyiz. Mescid-i Aksa’yı solumaya çalışıyoruz. Bizi uzun merdiven başmakları ile Mervan mescidine götürecek olan, merdivenlerde iniyoruz. Başmakların bittiği yerde, tam karşıda bir kütüphane var ama küçük. İçinde ışık yanmıyor karanlık. Kapısı kapalı/kilitli. Kütüphanenin önünde köşeyi mesken edinmiş bir temizlik seti. 

Kudüs özgür olmalıdır. Ya da dünya tutsak olmaktan kurtarılmalıdır. Nasıl? Ne üzerine? Sloganlarla mı? Akıllı insana uzun cümle kurmak ayıptır. Ama izninizle; İsrail’in terör ve işgal ilanı 1948 yılında yapılmış ama Kudüs İbrani Üniversitesi 1925 yılında eğitim ve öğretime başlamış. Yani İsrail bilgi üzerine kurulmuştur. Ve katliam silahıyla da kendisini korumuş ve korumaya devam etmektedir. 

Ya Filistin! Ya da Müslümanlar kendilerini ne ile ifade ediyor. Kapalı, karanlık ve küçük kütüphaneler ile…

“Kudüs özgür oluncaya kadar, dünya tutsaktır.” Kudüs’ü özgür kılalım! Ama önce gerçeklerle yüzleşelim…

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI İSLAMCILAR VE EKSEN KAYMASI MELİKGAZİ VİZYONER BELEDİYE KADINLAR 8 MART RÖNESANS II GAZZE İSLAM ŞERİATI 14 ŞUBAT SEVGİLİ AKREDİTE İMAN ÜÇ AYLARI KARŞILAMA PROGRAMI VE TALAS BELEDİYESİ REGAİP GECESİ BİDAT SA! HER GÜN YILBAŞI FİLİSTİN HİTLER VE SİYONİST YAHUDİLER TEMAYÜL YOKLAMALARI VE STK’LAR SEYYİD BURHANEDDİN VE ERCİYES BULVARI WE WİLL JUDGE YOU NETANYAHU SENİ YARGILAYACAĞIZ NETANYAHU MUASIR MEDENİYET SINIFTA KALDI SÖYLEV VE MİTİNG ALANLARI FİLİSTİN’E YÜRÜYÜŞ FİLİSTİN’DE KATİLLER VAR FİLİSTİN’DE DAVUT VE CALUT SANATCI VEYA KONSERLER ADINA AİLEYİ YOK ETMEK SİYASET EZİP GEÇER PARAŞÜT ALANI KUR’AN ZİYAFETİ KUR’AN SEÇMELİ DERS Mİ? OLAMAZ BEKLENEN MELİKGAZİ KİTAP VE SANSÜR ERCİYES PLAJ VOLEYBOLU HAYATI YAVAŞLATMAK VE SİVİL TOPLUM PROF. DR. ALİ ERBAŞ VE CUMA NAMAZI AK PARTİ VE İSLAMİ SÖYLEM FİLİSTİN TOPRAKLARINDA İSRAİL ADI 1445 YIL SONRA HİCRET 15 TEMMUZ VE DARBELERİN ANATOMİSİ KURBANI KONUŞMAK DOĞU TÜRKİSTAN VE FİLİSTİN MİMARSİNAN KAYABAŞI CAMİİ LGBT TUVALET BİLİNÇ VE 28 MAYIS BENİM SEÇİMİM SEÇMEK ANNELER GÜNÜNDE KADINLAR 14 MAYIS SEÇİMLERİNİ BU MAKALE ÜZERİNDEN OKUMAK KİTAP OKUMA DA ÖNCELİKLERİMİZ RAMAZAN’DA SUDAN VE İSRAİL AYŞE BÖHÜRLER VE MAHMUT ARIKAN AŞKIN VAKTİ SAHUR TERAVİH GECELERİ TAÇALNDIRIR RAMAZAN ÜZERİNE BİR KİTAP İÇTİMA VAKTİDİR RAMAZAN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE KADINLAR RAMAZAN AYINA GİRİŞ BELGESİ ARAPLAR DİYANET VE AFET YÖNETİMİ İMANİ BİR EYLEM ENSAR OLMAK CAMİİ GÜNLÜĞÜ MEHCUR KİTAP KUR’AN’I KERİM FİLİSTİN VE HEDEF KÜÇÜLTMEK MEKKE VE FETİH NOTLARI VE YILBAŞI MİLİTARİST SİBER SEKÜLER SALDIRI KUDÜS’Ü BÜNYAMİN’CE SEVMEK ÇOCUK İSTİSMARI VE DİN GENÇLİK VE AİLE ÇALIŞTAYI KEDER KADER Mİ? EĞİTİM VE İNSAN İNŞASI EĞİTİME BESMELE İLE BAŞLAMAK PERİNÇEK VE KUTSALLAR NEDEN ŞİMDİ GÜLŞEN MARKA DEĞERİNDE NAMAZ PSİKOLOJİK DANIŞMAN BAŞÖRTÜSÜ