Kayseri Ekspres Haber
HV
24 NİSAN Çarşamba 20:21
Advert Advert Advert

15 TEMMUZ VE DARBELERİN ANATOMİSİ

F. Yılmaz Altınöz
F. Yılmaz Altınöz
Giriş Tarihi : 17-07-2023 21:15

Darbelerin tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Her medeniyetin kendi geleneğinde darbeler yer almıştır. Ancak bazı darbeler yalnızca yönetim kademesine yönelik yapılırken; bazıları ise inanca, halka, özgürlüklere, geleneklere ve devlete karşı yapılmıştır. Yine bazıları yerel dinamikler sonucu gerçekleşirken; bazıları uluslararası / dış müdahaleler sonucu olmuştur. Ama Kur’an tarihi ve insanlık tarihinin kesin bir dille ifade ettiği gibi; hiçbir peygamber darbeci olmamıştır. Başka bir ifade ile peygamberlik geleneğinde darbelere yer yoktur.

Müslümanların tarihinde (sultan, melik, halifelere yönelik) yer alan darbe girişimleri yönetime karşı olmuştur. Din, inanç, özgürlükler, tarih ve halka karşı halka rağmen yapılmamıştır. Müslüman olmayan milletlerde ise ya da batıl ideoloji geleneğinde halka rağmen halka karşı gerçekleştirilmiştir. 

Marksist gelenekte darbelerin ilkini Rus Bolşevik darbesi oluşturur. Ekim Darbesi/Devrimi, Rusya’da 25 Ekim 1917’de, Petrograd’daki geçici hükûmetin devrilerek iktidarın Lenin önderliğindeki Bolşeviklere geçmesini sağlamıştır. Darbenin/devrimin başarıya ulaşması için hemen Çeka, ilk istihbarat ve güvenlik teşkilatı kurulmuştur.  Kısa sürede muhaliflerini imha etmek üzere Çeka operasyonlara başlamıştır. Stalin döneminde; 3 ila 20 milyon arasında insan çalışma kampları, zorunlu kolektivizasyon, kıtlık ve yargısız infazlardan dolayı ölmüştür.  Lenin ve Stalin dönemlerinde (1921-1952) siyasi bahanelerle tutuklananların sayısı 4 milyon olarak tahmin edilmektedir. Bunların 800 bini kurşuna dizilerek öldürülmüştür.

Marksist darbe geleneğine 2. örnek olarak Mao Zedong verilebilir. Mao 1 Ekim 1949'da Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda yaptığı açıklamayla Çin Halk Cumhuriyetini ilan eder. Çin Komünist Darbe/Devrim'i lideri, “İleri Büyük Atılım” ve “Kültür Devrimi” adını verdiği iki adet sosyal programa sahipti. İktidara geldiği ilk beş yılında 5 Milyondan fazla insanı idam ederek veya işçi kamplarına göndererek öldürtmüştür. 

Demokrasilerde darbeleri soft power olarak tanımlamak mümkündür. 1492′de keşfedilen Amerika Kıtası, bu tarihten itibaren insanlık tarihinin en büyük cinayetlerine sahne oldu. ABD, resmi olarak 4 Temmuz 1776 tarihinde Kızılderililerin kanları üstüne kurulmuştur. Her bir Kızılderili'nin öldürülmesi için resmi olarak 5 dolar ödeyen ABD toplamda 70 Milyon Kızılderili'yi katletmiştir. 20. Ve 21.yy. Afganistan, Irak, Suriye, Mısır ve Sudan demokratik darbe ürünleri…

Ortadoğu’nun tarihi darbelerle doldur. Türkiye’de bundan nasibini almıştır. İhtilal ve darbe aynı şey değildir şüphesiz. Arasında farklar vardır.  İhtilal halk tarafından yapılır.  İhtilalde halk organize olur ve yaşadıkları toplumun siyasi, ekonomik ve sosyal yapısını değiştirmek ister. Darbe ise ordu (oligarşi) tarafından gerçekleştirilen bir ayaklanma olarak bilinir. Darbede öncü rolü silahlı bürokrasi üstlenir. Yönetimi devirmek ya da hükümeti istifa ettirmek amacıyla zor kullanır. Darbelerde halk rol almaz. Halka rağmen yapılır.

Osmanlı Devleti sonrası, Türkiye’de yeni rejimin gelişinin bir ihtilal değil darbe olduğunu;  M. Kemal’in Kastamonu konuşması açık bir şekilde anlatır. "Türk Milletinin son asırlarda geri kalmasına neden olan bütün kurumları kaldırarak yerine milletin karakterine, şartlara ve çağın gereklerine uygun ve ilerlemeyi sağlayacak yeni kurumlar kurmak ve Türkiye'yi çağdaş medeniyetler seviyesine çıkartmaktır." Yeni sistemin gelişi halkın talebi ayaklanması sonucu yani ihtilal değil bir darbe sonucu gerçekleşmiştir. Şu bir gerçektir ki Osmanlı halkı Halifeye ve saltanata karşı ayaklanmamıştır. Kemalist devrimlere iştirak etmemiştir. Yine Kuvayı Milliye ruhu Osmanlı devletine ve düzenine karşı değil, işgalci güçlere karşı oluşmuştur. 

Kemalist ilkelerin yerleşmesi için İstiklâl mahkemelerinin verdiği idam kararları; resmi kayıtlara göre gerçekleşen infaz sayısı 1.630 kişidir. Dersim ve Şeyh Sait kalkışması, zorunlu göç uygulamalarını, her türlü muhalefeti susturan Takrir-i Sükûn Kanunu’nu, İstiklal Mahkemelerini, muhalefetin idamla yargılanmasını ve bazılarının idam edilmesinin sonuçları daha da korkunçtur. “Fakat ihtimal bazı kafalar kesilecektir” M. Kemal.

Devrim/İnkılap, ihtilal ve darbe tüm bunların adı bilimsel tanımı arşivlerde yerini almıştır. Şimdilerde ve tarih sahnesinde ortaya konulan girişimler; darbe geleneğine uyuyorsa darbedir. İhtilal geleneğine uyuyorsa ihtilaldir ve bir halk hareketidir. Darbelerde halk yer almaz. Ve halka rağmen yapılır. Rengi ne olursa olsun darbelerin anatomisi; oligarşik yapının halka ve hakka rağmen gerçekleştirdiği, şiddet temelli bir eylemdir. Bu çerçevede 15 Temmuz 2016 oligarşik yapı öncülüğünde, silahlı bürokrasinin üstlendiği girişim bir darbe girişimidir. Tayfalarını en alt kimsesiz cemaat fertlerinin oluşturduğu, güvertede ise cemaatin Karun ve Belamlarının ve de kaptan köşkünde CIA, MOSSAD, MI6’nın oturduğu girişim; Post Modern darbe girişimi olduğunu söylemek siyaset bilimine aykırı olmayacaktır. 

Türkiye ve İslam dünyası bu darbe girişimine destek vermedi…

 

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI FİLİSTİN MESELESİ ÇADIRDA BİLE İSLAMCILAR VE EKSEN KAYMASI MELİKGAZİ VİZYONER BELEDİYE KADINLAR 8 MART RÖNESANS II GAZZE İSLAM ŞERİATI 14 ŞUBAT SEVGİLİ AKREDİTE İMAN ÜÇ AYLARI KARŞILAMA PROGRAMI VE TALAS BELEDİYESİ REGAİP GECESİ BİDAT SA! HER GÜN YILBAŞI FİLİSTİN HİTLER VE SİYONİST YAHUDİLER TEMAYÜL YOKLAMALARI VE STK’LAR SEYYİD BURHANEDDİN VE ERCİYES BULVARI WE WİLL JUDGE YOU NETANYAHU SENİ YARGILAYACAĞIZ NETANYAHU MUASIR MEDENİYET SINIFTA KALDI SÖYLEV VE MİTİNG ALANLARI FİLİSTİN’E YÜRÜYÜŞ FİLİSTİN’DE KATİLLER VAR FİLİSTİN’DE DAVUT VE CALUT SANATCI VEYA KONSERLER ADINA AİLEYİ YOK ETMEK SİYASET EZİP GEÇER PARAŞÜT ALANI KUR’AN ZİYAFETİ KUR’AN SEÇMELİ DERS Mİ? OLAMAZ BEKLENEN MELİKGAZİ KİTAP VE SANSÜR ERCİYES PLAJ VOLEYBOLU HAYATI YAVAŞLATMAK VE SİVİL TOPLUM PROF. DR. ALİ ERBAŞ VE CUMA NAMAZI AK PARTİ VE İSLAMİ SÖYLEM FİLİSTİN TOPRAKLARINDA İSRAİL ADI 1445 YIL SONRA HİCRET KURBANI KONUŞMAK DOĞU TÜRKİSTAN VE FİLİSTİN MİMARSİNAN KAYABAŞI CAMİİ LGBT TUVALET BİLİNÇ VE 28 MAYIS BENİM SEÇİMİM SEÇMEK ANNELER GÜNÜNDE KADINLAR 14 MAYIS SEÇİMLERİNİ BU MAKALE ÜZERİNDEN OKUMAK KİTAP OKUMA DA ÖNCELİKLERİMİZ RAMAZAN’DA SUDAN VE İSRAİL AYŞE BÖHÜRLER VE MAHMUT ARIKAN KUDÜS ÖZGÜR OLUNCAYA KADAR DÜNYA TUTSAKTIR AŞKIN VAKTİ SAHUR TERAVİH GECELERİ TAÇALNDIRIR RAMAZAN ÜZERİNE BİR KİTAP İÇTİMA VAKTİDİR RAMAZAN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE KADINLAR RAMAZAN AYINA GİRİŞ BELGESİ ARAPLAR DİYANET VE AFET YÖNETİMİ İMANİ BİR EYLEM ENSAR OLMAK CAMİİ GÜNLÜĞÜ MEHCUR KİTAP KUR’AN’I KERİM FİLİSTİN VE HEDEF KÜÇÜLTMEK MEKKE VE FETİH NOTLARI VE YILBAŞI MİLİTARİST SİBER SEKÜLER SALDIRI KUDÜS’Ü BÜNYAMİN’CE SEVMEK ÇOCUK İSTİSMARI VE DİN GENÇLİK VE AİLE ÇALIŞTAYI KEDER KADER Mİ? EĞİTİM VE İNSAN İNŞASI EĞİTİME BESMELE İLE BAŞLAMAK PERİNÇEK VE KUTSALLAR NEDEN ŞİMDİ GÜLŞEN MARKA DEĞERİNDE NAMAZ PSİKOLOJİK DANIŞMAN BAŞÖRTÜSÜ