Kayseri Ekspres Haber
HV
19 NİSAN Cuma 05:27
Advert Advert

VE YILBAŞI

F. Yılmaz Altınöz
F. Yılmaz Altınöz
Giriş Tarihi : 25-12-2022 12:30

Miladi yılbaşının kutlanmadığı bir ülke var mıdır bilmiyorum. Batı ve Batı ülkelerinin kontrolünde olan tüm ülkelerde yılbaşı etkinlikleri yapılmaktadır. Bazı ülkelerde bir gün bazılarında ise haftalarca tatil ilan edilerek kutlamalar yapılmaktadır. Türkiye’de ilk olarak 1936 yılında yılbaşı resmi tatil ilan edildi. O günden bugüne devlet adamlarının öncülüğünde kutlanmaktadır. Kutlanması için devletin tüm imkânları seferber edilmektedir. Uzun bir zaman geniş halk kitleleri, bu kutlamalara günah gerekçesi ile katılmamıştır.  Ancak 87 yılın sonunda kutlamayan ya da miladi yılbaşını dikkate almayan kitlelerin olduğunu söylemek pek mümkün değildir. 

Her yıl Aralık ayının sonunda Cuma hutbeleri üstü örtük yılbaşı ve felsefesine ayrılır. Ve artık ezberlediğimiz “Men teşebbe bi gavmin fe hüve minhüm / kim bir millete/kavme benzerse o da onlardandır” hadisi hutbelerde okunur. Ancak benzemenin benzeşmenin nasıl olduğu belirtilmez. Her dinleyici anlar ya da anlamaz kendisine bırakılır. Belki de yasak savma kabilinden bir hutbe. Hâlbuki ki 1 Ocak günün tatil edilmesi başlı başına bir benzemedir.

Yaşanılan zaman diliminde, benzeşme nedir? Benzenilen kavim millet hangisidir? Benzeme yalnızca elbisede midir? Saç sitilinde midir? Ahlaki mi? Ekonomik mi? Kültürde mi? Hukukta mı? Yoksa hayat tasavvurunda mı? Benzeme ne yani?

Benzetme, zayıf olan bir varlığı güçlü kabul edilen bir varlığa herhangi bir yönüyle benzetilmesidir. Benzetmenin ögeleri vardır; benzeyen, benzetilen, benzetme yönü.

Türkiye’de benzeşmeler devlet eliyle gerçekleştirilmiştir. Ve yasalaştırılarak kanun adına halk onları kabul etmiştir/etmek zorunda kalmıştır. Hilafetin kaldırılması; Laikliğin anayasa girmesi; Şapka ve Kıyafet Devrimi;   Milletlerarası Takvim ve Saatin, Yeni Rakamların Kabulü ve Ölçülerde DeğişiklikHarf Devrimi; Şer'iyye (şeriat) Mahkemelerinin Kapatılması; Mecellenin (İslam Hukukunun) Kaldırılması; Türk Ceza Kanunu Aşarın (öşür) kaldırılması; Karma Eğitim, alkol üretimi ve tüketimi, faizin yasal hale gelmesi, kamusal alanların yatak odası haline getirilmesi ve diğerleri…  Adaletsizlik ve rüşvetin varlığı benzemek değil midir?

Ve yılbaşında; o gün benzemenin haram olduğu, kurban kesme ve neol kutlamaları, Nasrettin Hoca ve Neol karşılaştırmaları gibi sosyal medyada bolca akış görülecektir. Hâlbuki yılbaşı kutlamaları bir sonuçtur. Sebebin üzerinde durulmalı değil midir? Sebeplerin içselleştirildiği, yaşam tarzı haline geldiği ve tartışılmadığı bir toplumda sonuçları konuşmak veya gündeme getirmek; nasıl bir haldir? Nasıl bir incinme/travmadır?  

Yıllar önce yazdığım bir makalem “Yılbaşı Tatil Olmaktan Çıkarılsın” 

Başlığı ile yayımlanmıştı. Niçin? En uzun yolculuklar bir adımla başlar da, onun için! 

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI FİLİSTİN MESELESİ ÇADIRDA BİLE İSLAMCILAR VE EKSEN KAYMASI MELİKGAZİ VİZYONER BELEDİYE KADINLAR 8 MART RÖNESANS II GAZZE İSLAM ŞERİATI 14 ŞUBAT SEVGİLİ AKREDİTE İMAN ÜÇ AYLARI KARŞILAMA PROGRAMI VE TALAS BELEDİYESİ REGAİP GECESİ BİDAT SA! HER GÜN YILBAŞI FİLİSTİN HİTLER VE SİYONİST YAHUDİLER TEMAYÜL YOKLAMALARI VE STK’LAR SEYYİD BURHANEDDİN VE ERCİYES BULVARI WE WİLL JUDGE YOU NETANYAHU SENİ YARGILAYACAĞIZ NETANYAHU MUASIR MEDENİYET SINIFTA KALDI SÖYLEV VE MİTİNG ALANLARI FİLİSTİN’E YÜRÜYÜŞ FİLİSTİN’DE KATİLLER VAR FİLİSTİN’DE DAVUT VE CALUT SANATCI VEYA KONSERLER ADINA AİLEYİ YOK ETMEK SİYASET EZİP GEÇER PARAŞÜT ALANI KUR’AN ZİYAFETİ KUR’AN SEÇMELİ DERS Mİ? OLAMAZ BEKLENEN MELİKGAZİ KİTAP VE SANSÜR ERCİYES PLAJ VOLEYBOLU HAYATI YAVAŞLATMAK VE SİVİL TOPLUM PROF. DR. ALİ ERBAŞ VE CUMA NAMAZI AK PARTİ VE İSLAMİ SÖYLEM FİLİSTİN TOPRAKLARINDA İSRAİL ADI 1445 YIL SONRA HİCRET 15 TEMMUZ VE DARBELERİN ANATOMİSİ KURBANI KONUŞMAK DOĞU TÜRKİSTAN VE FİLİSTİN MİMARSİNAN KAYABAŞI CAMİİ LGBT TUVALET BİLİNÇ VE 28 MAYIS BENİM SEÇİMİM SEÇMEK ANNELER GÜNÜNDE KADINLAR 14 MAYIS SEÇİMLERİNİ BU MAKALE ÜZERİNDEN OKUMAK KİTAP OKUMA DA ÖNCELİKLERİMİZ RAMAZAN’DA SUDAN VE İSRAİL AYŞE BÖHÜRLER VE MAHMUT ARIKAN KUDÜS ÖZGÜR OLUNCAYA KADAR DÜNYA TUTSAKTIR AŞKIN VAKTİ SAHUR TERAVİH GECELERİ TAÇALNDIRIR RAMAZAN ÜZERİNE BİR KİTAP İÇTİMA VAKTİDİR RAMAZAN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE KADINLAR RAMAZAN AYINA GİRİŞ BELGESİ ARAPLAR DİYANET VE AFET YÖNETİMİ İMANİ BİR EYLEM ENSAR OLMAK CAMİİ GÜNLÜĞÜ MEHCUR KİTAP KUR’AN’I KERİM FİLİSTİN VE HEDEF KÜÇÜLTMEK MEKKE VE FETİH NOTLARI MİLİTARİST SİBER SEKÜLER SALDIRI KUDÜS’Ü BÜNYAMİN’CE SEVMEK ÇOCUK İSTİSMARI VE DİN GENÇLİK VE AİLE ÇALIŞTAYI KEDER KADER Mİ? EĞİTİM VE İNSAN İNŞASI EĞİTİME BESMELE İLE BAŞLAMAK PERİNÇEK VE KUTSALLAR NEDEN ŞİMDİ GÜLŞEN MARKA DEĞERİNDE NAMAZ PSİKOLOJİK DANIŞMAN BAŞÖRTÜSÜ