Kayseri Ekspres Haber
HV
19 MART Salı 08:56
Advert Advert Advert

ANNELER GÜNÜNDE KADINLAR

F. Yılmaz Altınöz
F. Yılmaz Altınöz
Giriş Tarihi : 09-05-2023 22:34

Annelik ya da anne olmak bir ihtiyaçtır. Yalnızca duygusal değil. Ahlaki, Psikolojik, biyolojik, fiziki ve sosyolojik olarak; bir ihtiyaçtır. Bir zorunluluktur. Kadın varlık ve fıtrat olarak; yaratıcısı tarafından anne olmaya kodlanmıştır. Erkekte varlık ve fıtrat olarak, baba olmaya kodlanmıştır. İnsan erkek ve dişi olarak evrende yerini alırken; diğer tüm varlıklarda eril ve dişil olarak, varlık aleminde yerlerini almışlardır. İnsanın anne ve baba rolünü terk etmesi; onun için yaratılan yer ve göklerin varlığını anlamsız kılacaktır. Ve kıyameti beraberinde getirecektir. Bir başka ifadeyle evrenin sürekliliği insanın üremesine bağlıdır. Bu tablo İslam ve diğer semavi inanışlar açısından bir gerçeklik olmakla beraber bilimsel olarak ta bir gerçektir. Yaşam kadın ve erkeğin anne baba rolünü üstlenmesine bağlıdır.

Ancak Batı Medeniyetini Tevrat ve İncil’i sosyal hayattan kovmuş, dini folklorik hale getirmiş; dinin egemenliğine son vermiştir.  Din yerine modernizim ve sekülerizm egemenliğini ilan etmiştir. Sekülerizm yeni bir kadın ve erkek tanımı yapmış; anne ve baba rolünü muhataplarından almıştır. Nikahı/evliliği ve çocuk sahibi olmayı yük olarak sunmuştur. Kariyer, eğlence ve rahat düşkünlüğü anne ve baba olmanın önüne geçmiştir.      

Modernizm anne ve baba olmayı tüketirken; anneler ve babalar gününü küreselleştirmesi yaman bir çelişkidir. Modernizm ahlakı/dini tüketirken onun tüketim mezhebi olan kapitalizm; anneler gününü tüketim ibadetine dönüştürerek; sömürü çarkını devam ettirmektedir. 

Batı medeniyetinin yaşam felsefesi olan modernizm/sekülerizm kadının elinden nikahı almıştır. Nikahsız yaşamı öne çıkarmıştır. Çocuk sahibi olmayı kariyer yapmaya veya çalışmaya engel görmüştür. Koca/erkek alt edilmesi gereken bir rakiptir. Kadını reklam, eğlence ve şehvet aracı haline getirmiştir. Kadınlık onuruna aykırı işlerde çalışmaya zorlamıştır. Egemenlerin ve güç odaklarının cinsel sermayesi haline dönüştürmüştür. Koca yerine sevgiliyi, çocuk yerine köpek sahibi olmayı teşvik etmiştir. Beyaz kadın ticaretini! Yaygınlaştırmış, fuhşu pedefoli boyutuna indirmiştir. Yetmedi kadının elinden kadınlığını, erkeğin elinden erkekliğini alarak; üçüncü bir cins (lgbt) üretmiştir. Ve anneliklerini ellerinden aldığı kadınlara; anneler günü armağan etmiştir! 

Son olarak; ABD'de anne ol(a)mamış Anna Jarvis adında bir kadın; kaybettiği kendi annesi için 1908 yılında başlattığı anma günü, 1914 yılında Kongre'nin onayıyla yaygınlaşmış ve bugünlere gelinmiştir. Jarvis erkeklerden nefret eden bir kadındır. Yalnızca erkeklerden değil kadınlardan da uzak, yalnız yaşamayı tercih eden; aslında klinik vaka olan birisidir. Ama anneler gününe öncülük etmiş! Batı medeniyeti. 

Nikah olmayınca anne olunmuyor. Aile olmayınca anne olunmadığı gibi. Anneler gününde kadınlar annesiz kaldı/kalacak… Kadınlar gününde kadınlar anne olamayacak!

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI KADINLAR 8 MART RÖNESANS II GAZZE İSLAM ŞERİATI 14 ŞUBAT SEVGİLİ AKREDİTE İMAN ÜÇ AYLARI KARŞILAMA PROGRAMI VE TALAS BELEDİYESİ REGAİP GECESİ BİDAT SA! HER GÜN YILBAŞI FİLİSTİN HİTLER VE SİYONİST YAHUDİLER TEMAYÜL YOKLAMALARI VE STK’LAR SEYYİD BURHANEDDİN VE ERCİYES BULVARI WE WİLL JUDGE YOU NETANYAHU SENİ YARGILAYACAĞIZ NETANYAHU MUASIR MEDENİYET SINIFTA KALDI SÖYLEV VE MİTİNG ALANLARI FİLİSTİN’E YÜRÜYÜŞ FİLİSTİN’DE KATİLLER VAR FİLİSTİN’DE DAVUT VE CALUT SANATCI VEYA KONSERLER ADINA AİLEYİ YOK ETMEK SİYASET EZİP GEÇER PARAŞÜT ALANI KUR’AN ZİYAFETİ KUR’AN SEÇMELİ DERS Mİ? OLAMAZ BEKLENEN MELİKGAZİ KİTAP VE SANSÜR ERCİYES PLAJ VOLEYBOLU HAYATI YAVAŞLATMAK VE SİVİL TOPLUM PROF. DR. ALİ ERBAŞ VE CUMA NAMAZI AK PARTİ VE İSLAMİ SÖYLEM FİLİSTİN TOPRAKLARINDA İSRAİL ADI 1445 YIL SONRA HİCRET 15 TEMMUZ VE DARBELERİN ANATOMİSİ KURBANI KONUŞMAK DOĞU TÜRKİSTAN VE FİLİSTİN MİMARSİNAN KAYABAŞI CAMİİ LGBT TUVALET BİLİNÇ VE 28 MAYIS BENİM SEÇİMİM SEÇMEK 14 MAYIS SEÇİMLERİNİ BU MAKALE ÜZERİNDEN OKUMAK KİTAP OKUMA DA ÖNCELİKLERİMİZ RAMAZAN’DA SUDAN VE İSRAİL AYŞE BÖHÜRLER VE MAHMUT ARIKAN KUDÜS ÖZGÜR OLUNCAYA KADAR DÜNYA TUTSAKTIR AŞKIN VAKTİ SAHUR TERAVİH GECELERİ TAÇALNDIRIR RAMAZAN ÜZERİNE BİR KİTAP İÇTİMA VAKTİDİR RAMAZAN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE KADINLAR RAMAZAN AYINA GİRİŞ BELGESİ ARAPLAR DİYANET VE AFET YÖNETİMİ İMANİ BİR EYLEM ENSAR OLMAK CAMİİ GÜNLÜĞÜ MEHCUR KİTAP KUR’AN’I KERİM FİLİSTİN VE HEDEF KÜÇÜLTMEK MEKKE VE FETİH NOTLARI VE YILBAŞI MİLİTARİST SİBER SEKÜLER SALDIRI KUDÜS’Ü BÜNYAMİN’CE SEVMEK ÇOCUK İSTİSMARI VE DİN GENÇLİK VE AİLE ÇALIŞTAYI KEDER KADER Mİ? EĞİTİM VE İNSAN İNŞASI EĞİTİME BESMELE İLE BAŞLAMAK PERİNÇEK VE KUTSALLAR NEDEN ŞİMDİ GÜLŞEN MARKA DEĞERİNDE NAMAZ PSİKOLOJİK DANIŞMAN BAŞÖRTÜSÜ