Kayseri Ekspres Haber
HV
28 MART Perşembe 14:40
Advert Advert Advert

GÖNÜL UMDUĞUNA KÜSER!

Selda Avcı
Selda Avcı
Giriş Tarihi : 01-06-2023 23:48

 

Halk arasında sıkça kullanılan "gönül umduğuna küser" diye bir söz vardır.

Nedir bu?

Gönül kimden umar, kime küser?

Gönül sevdiği, saydığı, değer verdiği insandan umar ve o insandan umduğunu bulamayınca yani, verdiği değerin, sevginin, saygının ve hoşgörünün karşılığını göremeyince küser.

Şöyle düşünün, siz birine aşırı derecede önem ve değer veriyorsunuz. Tüm özel günlerini hatırlayıp, ona kendini önemli hissettiriyor, hatırladığınızı, değer verdiğinizi gösteriyorsunuz fakat karşı taraf yani sizin önemsediğiniz insanın sizin için hiç bir şey yapmaması,  sevincinizde, üzüntünüzde, özel günleriniz de yanınızda olmaması, sizi önemli hissetmemesini, size karşı duyarsız davranması işte gönül tüm bu saydıklarımdan kaynaklı umar, kırılır ve küser...

Üstelik sizin yere göğe sığdıramayıp değer verdiğiniz insanları hiç hak etmeyen kişilere değer verirken görmek, sizin ona verdiğiniz değeri hiçe sayarak davranması, sizi yok sayması, dibe çekmesi bunların tamamı gönülü küstürmeye fazlası ile yeter de artar bile...

Bu gibi durumlarda ne yapacağız, kim bize nasıl davranış sergiliyor ise bizde aynı şekilde ona karşılık vereceğiz. Ne gönülü umduracak kadar değer vereceğiz, ne de küstüreceğiz. Mesafe her zaman iyidir. Kimseye haddini aştırmaz.

****

Bir de şöyle bir gerçek var belirli bir işin başında iseniz, etrafınızdaki insanların size yaklaşım tarzlarına dikkat edin. Bazı insanlar menfaati doğrultusunda size yakınlık gösteriyordur. 

Sizi kullanarak bir yerlere gelmek, sizin yanınızda farklı çevreler edinmek vs şeklinde çoğaltabiliriz. 

Gerçekten sizi seven dostlarınız yada arkadaşlarınızı anlamak için menfaatlerine uymayan davranışlar sergileyip, onları deneyin, bakalım yanınızda kimler kalacak kimler gidecek.

Bu gibi durumlarda uyanık olmak gerek. İnsanların sizi kullanmasına müsade etmeyecek tavırlar sergileyin mesela... O zaman bakın şayet hala yanınızda olup, size destek oluyorlarsa ve menfaat gözetmiyorlarsa işte onlar sizin gerçek dostunuz olarak hayatınızdaki yerlerini almaya hak kazanmışlardır.

Kimse kimsenin kara kaşına,kara gözüne yanında durma çabasına girmez. Mutlaka bir beklentisi yada oldukça fazla menfaatine uygunluk vardır.

Yani mikrofon elinizden düşünce yanınızda olanlar sizin gerçek dostlarınızdır. Zenginken, makam sahibiyken o kadar çok dostunuz sarar ki etrafınızı, bu sahte kalabalıklar sizi kesinlikle yanıltmasın. Dikkat edin ve gözlemleyin, menfaati bitenin, muhabbeti de çabucak bitiverir. 

Hayatınızın kalitesini etrafınızdaki insanlar belirler. Bu yüzden kiminle oturup, kalktığınıza dikkat edin ki ileri ki süreçte zarar gören taraf olmayın. 

Günün sözü:

"Esmekten vazgeçiyorum." dedi rüzgar. 
Kılı kıpırdamadı yaprağın... Sahir Üzümcü

YORUMLAR