Kayseri Ekspres Haber
HV
19 MART Salı 12:27
Advert Advert Advert

KEDER KADER Mİ?

F. Yılmaz Altınöz
F. Yılmaz Altınöz
Giriş Tarihi : 22-10-2022 16:25

 

 

 

    Mekke müşrikleri de öyle idi. Hayatın iniş ve çıkışlarında; başarılı oldukları iş ve zaman dilimlerinde payeyi kendilerine verirler; başarısız oldukları, kaybettikleri işleri ve zaman dilimlerinde ise bunlar Allah’tan geldi kader derlerdi. Bu inanış ya da görüş sahipleri iki şekilde değerlendirilebilir. İlk olarak bu tipler cahil, kader nedir bilmiyorlar. İkincisi ise kader bilgisine sahipler ancak inkârcı ve inatçılar. İnanç/din düşmanları. Üçüncü olarak ta İslami esaslar çerçevesinde, nitelikli bir kader anlayışına sahip kimseler. 

    İlk grupta bulunan kimseler için keder kaderdir. Dünyanın yaratılışında, tabiat yasalarında ve insan hayatında; Allah’ın rolü ve iradesi nedir, bunu bilmeyen, bilmek istemeyen ve bunun farkında olmayan cahil kimseler ki; başlarına ne gelirse adına kader derler. Yaşamlarında bilgi edinmezler, çalışmaz ve gayret etmezler, tedbir almazlar; bir kederle karşılaştıklarında; kader derler! Bu tiplerin anlayışında Kader; Allah insanı bir robot gibi programlamıştır. Bireyin iradesi ve tercihi (evet/hayırı yoktur) söz konu değildir. Başına ne gelirse Allah’tandır. Böyle bir kader yani keder anlayışı; İslam’da asla söz konusu değildir. Yanlıştır.

    İkinci grupta bulunan insanlar ise Allah, Peygamber ve kitap bilgisine sahipler. Yaşamın üzerinde din otoritesinin ne olduğunu da bilirler. Ama bir hedefleri vardır; din. Din düşmanı oldukları için gelişen olaylar üzerinden; kasıtlı olarak yanlış bir kader anlayışı geliştirerek; dinin çalışmayı, gelişmeyi, başarmayı ve tedbir almayı; dikkate almadığı, emretmediği ve tavsiye etmediği kanısını yaymak ve bunun kader anlayışı olduğunu ileri sürerek dine saldırmaktır. 

    Kader anlayışı başta ilim adamları olmak üzere herkesi meşgul etmiş veya ilgilendirmiştir. Kader üzerine söz söylemeyen ya da onun üzerine düşünmeyen birinin olduğunu söylemek yanlış olur. Bu tartışmalardan dolayı; Kaderiyye, Cebriyye ve Mürcie gibi mezhepler doğmuştur. Tabi ki Ehli Sünnetin kader anlayışı daha yaygın ve kabul görmüştür. Yaratılan tüm varlıkların Allah tarafından yaratıldığı ve yaratılanların “ bir plan, ölçü dâhilinde yaratıldığı, o şeylerin şeklinin ve niteliğinin belirlendiği, kıymetlendirildiği” kabul edilir. Kaderin insan üzerinde iki boyutu vardır. Birincisi külli irade olarak; Allah’ın iradesi (dilemesi, istemesi). İkincisi cüzi irade olarak; insanın iradesi (dilemesi/istemesi). Öncelikle şu bilinmelidir ki; Allah kötülüğü/çirkinliği/günahı asla dilemez ve emretmez. İhmali, tembelliği ve boş vermişliği kabul etmez ki; kader bir ölçü, düzen ve intizam demektir. Külli/ilahi irade; insanın yaratılması, cinsiyeti, anne ve babası, kavmi, doğması/doğduğu yer, ölümü ve insanın fizyolojik ve fiziki işleyişi gibi; bireyin istemi dışında gerçekleşen olaylardır. Cüzi/insan iradesi; bireyin ergenlik çağından itibaren yaratılan varlık üzerinden, önüne çıkan olayları iyi ya da kötü olarak sevk ve idare etmesi, tercih etmesi olayıdır. Meslek sahibi olması, evlenmesi, iş tercihi, din tercihi, çevre ile iletişimleri gibi bireyin yapabileceği şeylerdir. 

    Bu anlamda kaderin iki boyutu vardır; insanı ilgilendiren ve yaratanı ilgilendiren boyutu. İnsanın karşılaştığı olaylar kendi elinin, yaptıklarının bir sonucu değilse ve gücünü aşan şeylerse: bu kaderdir. Buna teslim olmak lazımdır ki; bu imandır. Diğeri ise bireyin gücü ve kontrolü çerçevesinde sevk ve idare ettiği, kabul ettiği, uyguladığı, iyi veya kötü yaptığı, eksik ve ihmal ettiği şeylerdir; Allah’ın istemesi ve takdiri değildir. Bu kulun yaptığı bir sonuçtur ki; bunu dinin/inancın ya da Allah’ın üzerine atmak asla doğru değildir. İftiradır. Günahtır. İnsanın kendi beceriksizliğinin, cahilliğinin ve ihmalinin bir sonucudur.

    Şimdi Bayburt ili Amasra maden faciasını değerlendirelim. Madeni yönetenler ve çalışanlar, tüm maddi ve manevi tedbirleri almalarına rağmen bu olay olduysa bu kaderdir. Ancak teknik altyapı yetersizliği, yönetim ve çalışan zafiyeti ve ihmal varsa; bu kader değildir. Allah’a atılan bir iftiradır.  

    Keder kader değildir! Kader keder değildir. Bir tercihtir.

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI KADINLAR 8 MART RÖNESANS II GAZZE İSLAM ŞERİATI 14 ŞUBAT SEVGİLİ AKREDİTE İMAN ÜÇ AYLARI KARŞILAMA PROGRAMI VE TALAS BELEDİYESİ REGAİP GECESİ BİDAT SA! HER GÜN YILBAŞI FİLİSTİN HİTLER VE SİYONİST YAHUDİLER TEMAYÜL YOKLAMALARI VE STK’LAR SEYYİD BURHANEDDİN VE ERCİYES BULVARI WE WİLL JUDGE YOU NETANYAHU SENİ YARGILAYACAĞIZ NETANYAHU MUASIR MEDENİYET SINIFTA KALDI SÖYLEV VE MİTİNG ALANLARI FİLİSTİN’E YÜRÜYÜŞ FİLİSTİN’DE KATİLLER VAR FİLİSTİN’DE DAVUT VE CALUT SANATCI VEYA KONSERLER ADINA AİLEYİ YOK ETMEK SİYASET EZİP GEÇER PARAŞÜT ALANI KUR’AN ZİYAFETİ KUR’AN SEÇMELİ DERS Mİ? OLAMAZ BEKLENEN MELİKGAZİ KİTAP VE SANSÜR ERCİYES PLAJ VOLEYBOLU HAYATI YAVAŞLATMAK VE SİVİL TOPLUM PROF. DR. ALİ ERBAŞ VE CUMA NAMAZI AK PARTİ VE İSLAMİ SÖYLEM FİLİSTİN TOPRAKLARINDA İSRAİL ADI 1445 YIL SONRA HİCRET 15 TEMMUZ VE DARBELERİN ANATOMİSİ KURBANI KONUŞMAK DOĞU TÜRKİSTAN VE FİLİSTİN MİMARSİNAN KAYABAŞI CAMİİ LGBT TUVALET BİLİNÇ VE 28 MAYIS BENİM SEÇİMİM SEÇMEK ANNELER GÜNÜNDE KADINLAR 14 MAYIS SEÇİMLERİNİ BU MAKALE ÜZERİNDEN OKUMAK KİTAP OKUMA DA ÖNCELİKLERİMİZ RAMAZAN’DA SUDAN VE İSRAİL AYŞE BÖHÜRLER VE MAHMUT ARIKAN KUDÜS ÖZGÜR OLUNCAYA KADAR DÜNYA TUTSAKTIR AŞKIN VAKTİ SAHUR TERAVİH GECELERİ TAÇALNDIRIR RAMAZAN ÜZERİNE BİR KİTAP İÇTİMA VAKTİDİR RAMAZAN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE KADINLAR RAMAZAN AYINA GİRİŞ BELGESİ ARAPLAR DİYANET VE AFET YÖNETİMİ İMANİ BİR EYLEM ENSAR OLMAK CAMİİ GÜNLÜĞÜ MEHCUR KİTAP KUR’AN’I KERİM FİLİSTİN VE HEDEF KÜÇÜLTMEK MEKKE VE FETİH NOTLARI VE YILBAŞI MİLİTARİST SİBER SEKÜLER SALDIRI KUDÜS’Ü BÜNYAMİN’CE SEVMEK ÇOCUK İSTİSMARI VE DİN GENÇLİK VE AİLE ÇALIŞTAYI EĞİTİM VE İNSAN İNŞASI EĞİTİME BESMELE İLE BAŞLAMAK PERİNÇEK VE KUTSALLAR NEDEN ŞİMDİ GÜLŞEN MARKA DEĞERİNDE NAMAZ PSİKOLOJİK DANIŞMAN BAŞÖRTÜSÜ