Kayseri Ekspres Haber
HV
20 NİSAN Cumartesi 16:13
Advert Advert

AK PARTİ VE İSLAMİ SÖYLEM

F. Yılmaz Altınöz
F. Yılmaz Altınöz
Giriş Tarihi : 26-07-2023 20:11

İnsanların karşılaştığı birçok sorun vardır. Bunlardan birçoğu geçici olabilir ve kısa vadede çözüme kavuşabilir. Ama bazıları da vardır ki kalıcı ve çok ciddi olumsuz etkileri söz konusudur. Siyasi partilerin belki inanarak, belki oy kaygısı ya da başka nedenlerle İslami söylemler de bulunması bu sorunlardan kalıcı ve onarılamaz boyutta olanlardır. Ama bu daha çok iktidarda olan partiler için geçerlidir. 

Türkiye gibi laik bir anayasa ve kanunlara sahip bir ülkede; İslami bir düzen/yönetim talep etmek ve bu doğrultuda çalışmalar ortaya koymak suçtur. Bireyler böylesi bir talepte bulunamazlar ve bu doğrultuda çalışma yapamazlar. Laik anlayış dinleri bir vicdani olay ve ibadetten ibaret gördüğü için; halkın vicdanını rahatlatmak ve ibadet ihtiyacını karşılayacak tedbirler alırlar. İslam ve diğer dinlerin yönetime/yönetmeye yönelik varlıklarını kabul etmez ve yok sayar. 

Siyasi partiler demokrasilerin vaz geçilmez unsurlarıdır. Ve bu partilerin yönetim kademelerinde ve içerisinde her inançtan ve düşünceden insanın bulunması kaçınılmazdır. Partililer kendi inanç ve düşünceleri çerçevesinde; kendilerine özgü, yasalara aykırı olmamak şartıyla bir yaşam ortaya koyabilirler. Ama inançlarının renginin toplumsallaşmasına izin verilmez. Çünkü her sistemin kırmızıçizgisi vardır. Ve beraberinde getirdikleri açmazları ve sorunları vardır. 

İslami olmayan ve yasalarla korunmuş bir sistemin açmazlarına İslami bir söylem de bulunmak isabetli bir yaklaşım değildir. İslam bir bütündür. Kendine ait yasa ve kuralları vardır. İslami bir yaşamın mümkün olabilmesi dinin unsurlarıyla faaliyette olmasını gerektirir. Sorunlara bölük parça çözümler sunması düşünülemez. 

Büyük günahların işlenmesinin yasalarla korunduğu bir coğrafyada; günahlara ve suçlara karşı İslami bir söylem geliştirmek; sağlıklı bir yaklaşım değildir. Akıl, din, can, nesil ve mal emniyetinin sağlanamadığı ve korunamadığı bir coğrafyada; Faiz, kumar, sarhoş ediciler, zina ve diğer günahların yasalarla önünün açıldığı bir ülkede; suç oranları her geçen gün artacaktır. Ahlak ve adalet ortadan kalkacaktır. Bu çerçevede İslami söylemlerle ülkeyi yönetmeye kalkmak; sonuçları ciddi olan bir sorun oluşturacaktır.     

Laik bir ülkede İslami kimliği öne çıkararak ülkeyi yönetmeye kalkmak; ülkede ortaya çıkan tüm olumsuz ve başarısızlıkların faturasını dine/İslam’a kesmeyi beraberinde getirecektir. Ahlaksızlığın, adaletsizliğin, hırsızlığın, yolsuzluğun, şiddetin, fuhşun ve tüm kötülüklerin önlenemeyişinin faturası şahıslar üzerinden dine kesilecektir. 

Bu ülkede faiz üzerinden tartışmalar yaşandı. Faizin çirkinliği noktasında “Nas” yani kesin Kur’an’ın ayetleri ve Hadisler var denilerek Faiz oranın en aza düşürülmesi yoluna gidildi. Elbette İslam faizi haram kılmakta ve haksız kazancı yasaklamaktadır. Doğru bir karardı. Ancak gelinen noktada ekonomi düzelmedi. Başarısız olundu. Ve nas var diyerek faize karşı çıkan aynı yöneticiler tarafından faiz yeniden yükseltilmeye başlanıldı.  Bunun gibi İslami söylemlerde bulunmalarına rağmen, bireysel ve ailevi yaşamlarında, ikili ilişkilerinde ve davranışlarında, ekonomik ve hukuki faaliyetlerinde; Müslümanca davranışı ilke edin(e)meyen partililer; insan üzerinde telafisi imkânsız problemlere yol açmaktadır. Bu hal ister farkında olunsun ister olunmasın; ister oy kaygısı ister makam sevdası için olsun “dinin rüşvet olarak” verilmesidir.

Bu tablo halkın dine, imana ve Müslümana olan güvenini sarsmaktadır. Dinin insanın karşı karşıya kaldığı sorunları çözmekte yetersiz kaldığı imajını beraberinde getirmektedir.  Muhataplarını başka (ateizm, deizm, narsisizm, şovenizm gibi) arayışlara itmektedir.

Yeryüzü İslam’a muhtaçtır bunu net bir şekilde söylemeliyiz. Batılı ve doğulu ideolojilerin insanlığın sorunlarını çözmekten çok uzak olduğunu; son 300 yıl gözler önüne serdi. İslami değerler rüşvet verilmeden, topluma ulaştırılmalıdır. Elbette Müslüman bir kadın ve erkek mesleği, konumu, kariyeri ne olursa olsun dinini yaşamaya gayret gösterecek ve iyi bir Müslüman olacaktır/olmalıdır. 

Ak Parti hakkın ve halkın taleplerini yerine getirme noktasında üzerine düşeni yerine getirmelidir. Ancak dinin temsilcisi rolünü üstlenmemeli ve kendisine bu rolün verilmesine izin vermemelidir. Aksi takdirde sistemin ve kişisel zaafların beraberinde getireceği şeyler dine/İslam’a mal edilecektir.  

Bu ise vebali ağır olan bir sonuçtur.  

 

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI FİLİSTİN MESELESİ ÇADIRDA BİLE İSLAMCILAR VE EKSEN KAYMASI MELİKGAZİ VİZYONER BELEDİYE KADINLAR 8 MART RÖNESANS II GAZZE İSLAM ŞERİATI 14 ŞUBAT SEVGİLİ AKREDİTE İMAN ÜÇ AYLARI KARŞILAMA PROGRAMI VE TALAS BELEDİYESİ REGAİP GECESİ BİDAT SA! HER GÜN YILBAŞI FİLİSTİN HİTLER VE SİYONİST YAHUDİLER TEMAYÜL YOKLAMALARI VE STK’LAR SEYYİD BURHANEDDİN VE ERCİYES BULVARI WE WİLL JUDGE YOU NETANYAHU SENİ YARGILAYACAĞIZ NETANYAHU MUASIR MEDENİYET SINIFTA KALDI SÖYLEV VE MİTİNG ALANLARI FİLİSTİN’E YÜRÜYÜŞ FİLİSTİN’DE KATİLLER VAR FİLİSTİN’DE DAVUT VE CALUT SANATCI VEYA KONSERLER ADINA AİLEYİ YOK ETMEK SİYASET EZİP GEÇER PARAŞÜT ALANI KUR’AN ZİYAFETİ KUR’AN SEÇMELİ DERS Mİ? OLAMAZ BEKLENEN MELİKGAZİ KİTAP VE SANSÜR ERCİYES PLAJ VOLEYBOLU HAYATI YAVAŞLATMAK VE SİVİL TOPLUM PROF. DR. ALİ ERBAŞ VE CUMA NAMAZI FİLİSTİN TOPRAKLARINDA İSRAİL ADI 1445 YIL SONRA HİCRET 15 TEMMUZ VE DARBELERİN ANATOMİSİ KURBANI KONUŞMAK DOĞU TÜRKİSTAN VE FİLİSTİN MİMARSİNAN KAYABAŞI CAMİİ LGBT TUVALET BİLİNÇ VE 28 MAYIS BENİM SEÇİMİM SEÇMEK ANNELER GÜNÜNDE KADINLAR 14 MAYIS SEÇİMLERİNİ BU MAKALE ÜZERİNDEN OKUMAK KİTAP OKUMA DA ÖNCELİKLERİMİZ RAMAZAN’DA SUDAN VE İSRAİL AYŞE BÖHÜRLER VE MAHMUT ARIKAN KUDÜS ÖZGÜR OLUNCAYA KADAR DÜNYA TUTSAKTIR AŞKIN VAKTİ SAHUR TERAVİH GECELERİ TAÇALNDIRIR RAMAZAN ÜZERİNE BİR KİTAP İÇTİMA VAKTİDİR RAMAZAN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE KADINLAR RAMAZAN AYINA GİRİŞ BELGESİ ARAPLAR DİYANET VE AFET YÖNETİMİ İMANİ BİR EYLEM ENSAR OLMAK CAMİİ GÜNLÜĞÜ MEHCUR KİTAP KUR’AN’I KERİM FİLİSTİN VE HEDEF KÜÇÜLTMEK MEKKE VE FETİH NOTLARI VE YILBAŞI MİLİTARİST SİBER SEKÜLER SALDIRI KUDÜS’Ü BÜNYAMİN’CE SEVMEK ÇOCUK İSTİSMARI VE DİN GENÇLİK VE AİLE ÇALIŞTAYI KEDER KADER Mİ? EĞİTİM VE İNSAN İNŞASI EĞİTİME BESMELE İLE BAŞLAMAK PERİNÇEK VE KUTSALLAR NEDEN ŞİMDİ GÜLŞEN MARKA DEĞERİNDE NAMAZ PSİKOLOJİK DANIŞMAN BAŞÖRTÜSÜ