Kayseri Ekspres Haber
HV
28 MART Perşembe 15:34
Advert Advert Advert

FİLİSTİN VE HEDEF KÜÇÜLTMEK

F. Yılmaz Altınöz
F. Yılmaz Altınöz
Giriş Tarihi : 11-01-2023 13:44

 

 

 

Yüzleşmek, nefis muhasebesinin adı. Kişinin kendisini sorgulamasının adı; yüzleşmek. Durum tespiti yapmanın adı; yüzleşmek. Nerde durduğunu ve nasıl durduğunu bilmenin adı; yüzleşmek. 

Erdemli insanların davranış biçimidir; yüzleşmek. Çekinmeden aynaya bakabilmektir; yüzleşmek. Kendine soru sorabilmektir; yüzleşmek. Hatta bir başkasının soru sormasına izin vermektir; yüzleşmek. Yapıcı tenkitlerini ya da tavsiyelerini dinlemektir; yüzleşmek. Ve aynı zamanda kendini yenilemektir; yüzleşmek. Evet! Evet! Müslümanca bir duruştur; yüzleşmek. 

Modernizm buna yani yüzleşmeye izin vermez. Makyajıyla, botoksuyla ve estetiğiyle izin vermez.  Kaç yaşında olduğunu sana söylemez. Yüz hatlarının sana hayatın hangi dönemecinde olduğundan bahsettirmez. Hakikatten kopan felsefesiyle ölüm ve ötesiyle yüzleşmekten alıkoyar muhatabını. Hırs, cinsellik, ihtiras ve kumar gibi şeylerle; kalbi ve aklı örter; yüzlemekten kaçınır. Bu nedenle Modernizm en az ikiyüzlü ama daha çok; çok yüzlü. Kendisini bile tanıyamayacak kadar; hiç yüzlü. 

Nifak ehli yani münafıklar hiç yüzleşemezler. Çünkü o kadar çok yüzleri vardır ki yüzleşecek yüz bulamazlar. Hangisiyle yüzleşsinler ki! Köstebek hayvanı gibidir onlar. O kadar çok yuva delikleri vardır ki birinden girer diğerinden çıkarlar. Göremezler. Kördürler. Aynaya bakacak gözleri yoktur. 

Şeytan ve nefis yüzleşmenin önündeki en büyük iki engeldir. Uyku ve rahatlık rahatlığı da çok engel; yüzleşmeye. Çok kazanmak hırsı da öyle; yüzleştirmez insanı kendisiyle, ailesiyle, çevresiyle ve rabbiyle; çünkü bir mazereti vardır, çalışmak ve zengin olmak. Çocuklarının yüzünü uykuda, eşinin yüzünü sofrada görür; ama onlar onun yüzünü göremezler; çünkü onun yüzü iş maskesiyle örtülüdür. Rabbine, peygamberine, ümmete, ailesine ve kendisine zaman ayırmaz ve yüzleş(e)mez; çünkü işi vardır.

Sevgi ve korkuda yüzleşmeye engeldir. Sevginin arkasına sığınır kendisini aldatır. Korkunun arkasına sığınır kendisini aldatır. Ve yüzleşemez. Hâlbuki Allah en çok beni sevin der. Ve benden korkun/itaat edin der. Sevgi ve korku insanın sevk ve idaresinde en önemli etkendir. Korkut ve yönet. Sevdir ve yönet. 

Yüzleşmek yani hakikati bulmak adına; kendini ve çevreni sorgulamak. Şimdi ve geçmişteki eksikliklerin farkına vararak; hatada ısrar etmemek, unutulanı hatırlamak; olması ve yapılması gerekeni yapmak için; kısa, orta ve uzun vadeli planlarla; geleceği planlama eylemidir: Yüzleşmek.   

Ve Bilad-ı Şam; Şam/Dımışk beldeleri demektir. Bugünkü Suriye, Lübnan ve Filistin topraklarını kapsayan bölgelere verilen isim; Bilad-ı Şam. Osmanlı döneminde kullanılmış coğrafi tanım ve tarihin verdiği isim. Filistin’in ayrılmaz bir parçası Suriye ve Lübnan. Bu bütün unut(tur)uldu. Sonra Filistin geldi gündeme. Filistin’de gündemden çıkarıldı. Gazze kaldı. Gazze çıkarıldı gündemden. Kudüs kaldı. Kudüs çıkarıldı gündemden. Ve Mescid-i Aksa kaldı!

Hedef küçültmek…

Mescid-i Aksa’nın özgürlüğü! Hedef ve algıyla yüzleşmek. Ne istediğin ile yüzleşmek. 

Yüzleşmek… 

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI MELİKGAZİ VİZYONER BELEDİYE KADINLAR 8 MART RÖNESANS II GAZZE İSLAM ŞERİATI 14 ŞUBAT SEVGİLİ AKREDİTE İMAN ÜÇ AYLARI KARŞILAMA PROGRAMI VE TALAS BELEDİYESİ REGAİP GECESİ BİDAT SA! HER GÜN YILBAŞI FİLİSTİN HİTLER VE SİYONİST YAHUDİLER TEMAYÜL YOKLAMALARI VE STK’LAR SEYYİD BURHANEDDİN VE ERCİYES BULVARI WE WİLL JUDGE YOU NETANYAHU SENİ YARGILAYACAĞIZ NETANYAHU MUASIR MEDENİYET SINIFTA KALDI SÖYLEV VE MİTİNG ALANLARI FİLİSTİN’E YÜRÜYÜŞ FİLİSTİN’DE KATİLLER VAR FİLİSTİN’DE DAVUT VE CALUT SANATCI VEYA KONSERLER ADINA AİLEYİ YOK ETMEK SİYASET EZİP GEÇER PARAŞÜT ALANI KUR’AN ZİYAFETİ KUR’AN SEÇMELİ DERS Mİ? OLAMAZ BEKLENEN MELİKGAZİ KİTAP VE SANSÜR ERCİYES PLAJ VOLEYBOLU HAYATI YAVAŞLATMAK VE SİVİL TOPLUM PROF. DR. ALİ ERBAŞ VE CUMA NAMAZI AK PARTİ VE İSLAMİ SÖYLEM FİLİSTİN TOPRAKLARINDA İSRAİL ADI 1445 YIL SONRA HİCRET 15 TEMMUZ VE DARBELERİN ANATOMİSİ KURBANI KONUŞMAK DOĞU TÜRKİSTAN VE FİLİSTİN MİMARSİNAN KAYABAŞI CAMİİ LGBT TUVALET BİLİNÇ VE 28 MAYIS BENİM SEÇİMİM SEÇMEK ANNELER GÜNÜNDE KADINLAR 14 MAYIS SEÇİMLERİNİ BU MAKALE ÜZERİNDEN OKUMAK KİTAP OKUMA DA ÖNCELİKLERİMİZ RAMAZAN’DA SUDAN VE İSRAİL AYŞE BÖHÜRLER VE MAHMUT ARIKAN KUDÜS ÖZGÜR OLUNCAYA KADAR DÜNYA TUTSAKTIR AŞKIN VAKTİ SAHUR TERAVİH GECELERİ TAÇALNDIRIR RAMAZAN ÜZERİNE BİR KİTAP İÇTİMA VAKTİDİR RAMAZAN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE KADINLAR RAMAZAN AYINA GİRİŞ BELGESİ ARAPLAR DİYANET VE AFET YÖNETİMİ İMANİ BİR EYLEM ENSAR OLMAK CAMİİ GÜNLÜĞÜ MEHCUR KİTAP KUR’AN’I KERİM MEKKE VE FETİH NOTLARI VE YILBAŞI MİLİTARİST SİBER SEKÜLER SALDIRI KUDÜS’Ü BÜNYAMİN’CE SEVMEK ÇOCUK İSTİSMARI VE DİN GENÇLİK VE AİLE ÇALIŞTAYI KEDER KADER Mİ? EĞİTİM VE İNSAN İNŞASI EĞİTİME BESMELE İLE BAŞLAMAK PERİNÇEK VE KUTSALLAR NEDEN ŞİMDİ GÜLŞEN MARKA DEĞERİNDE NAMAZ PSİKOLOJİK DANIŞMAN BAŞÖRTÜSÜ