Kayseri Ekspres Haber
HV
26 NİSAN Cuma 01:22
Advert Advert Advert

TERAVİH GECELERİ TAÇALNDIRIR

F. Yılmaz Altınöz
F. Yılmaz Altınöz
Giriş Tarihi : 03-04-2023 11:24

 

 

Müslümanı rabbine götüren, onunla buluşturan birçok yol/vesile vardır. Namaz bu yolun öncülerindendir. Beş vakit namaz. Vitir namazı. Cuma namazı. Bayram namazları. Teheccüd namazı. Nafile namazlar. Ve teravih namazları. Farz ibadetler. Vacip ibadetler. Nafile ibadetler. Yol Ona çıksın hangisi olursa olsun. Rahman ve rahim olanın, Vedud sevgili ismini kuşanmak; ona vasıl olmak; varlık nedenimiz olmalıdır. Tüm namazlar bir eylemdir. Öncelikle Allah’ı birlemek. Allah’ı yüceltmek. Çünkü secde bunu anlatır. Ve her namazın vakti ve konumu gereği ayrıca bir mesajı vardır. Cuma namazı ile bayram namazlarının toplumsal ve küresel bir mesajı varken; teravih namazının içsel ve özlem dolu bir mesajı vardır. Ve sadece ramazana ait bir namazdır. Beş vakit namaz günün kimliğini ifade ederken, günü Müslüman kılarken; Cuma namazı haftanın; bayram namazları yılın Müslümanca kimliğini ifade etmektedir. Teravih namazı ise ramazan ayının ve gecenin kimliğini anlatır; kılana ve topluma.

Oruç tutarak iftar sevincini yaşayan kimseler; teravih tutkusuyla; tatlı bir telaşla iftarlarını bitirirler. Orucun verdiği bir huzurla akşam namazının kılınması; ötelere yapılacak bir yolculuğun başlangıcıdır. Yönelmek ve tövbe ederek yönelmek anlamına gelen; evvabin namazıyla haz yolculuğu yüklenerek devam eder. “Sözlükte “rahatlatmak, dinlendirmek” anlamındaki terviha kelimesinin çoğulu olan teravih ramazan ayına ait olmak üzere yatsı namazından sonra kılınan namazı ifade eder. Hadislerde “kıyâmü şehri ramazan” (ramazan ayının namazı) veya “ihyâ’ü leyâlî ramazan” (ramazan gecelerinin ihyası) diye anılan bu namaza dört rekâtta bir dinlenme amacıyla biraz oturulduğundan (terviha) teravih denmiştir.” Son nebi (sav) “Ramazan ayını inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek ihya eden kimsenin geçmiş günahları bağışlanır” diriltici sözüyle özellikle gece ibadetlerinin ve teravih namazının rolüne dikkat çekilmiştir. 

İftar ve akşam namazı ile başlayan lahuti yolculuk, teravih namazıyla taçlanarak devam eder. Göklerden meleklerin inerek, yeryüzünün mescide dönüştürülerek saf saf kılınan namazdır; teravih. Bir muhabbet karılmıştır içine teravih namazının. Usanmak yok aşk var. Aşkın katlanarak devamı var. Bir söyleşi var sevgiliyle. Usanmak yok. Yoruldun mu? Terk etmek yok. Biraz dinlen. Ve kaldığın yerden devam et. Muhabbet sahur vaktine kadar devam eder mi? Evet. Hatta teravih arkasından teheccüd namazı. Mecnun leylanın kapsında beklediği gibi. Leyla açsa da kapıyı, mecnun dünyaya değer, ömre bedel bir çift gözü görse. Adeta şöyle; aşka gelir göklerin (rahmet) kapısına, Allahuekber diyerek tıklatır kapıyı. Ellerini bağlar ve över/hamd eder kapının sahibine. Bekler kapı açılsın diye. Euzu besmele getirir. Şeytan ve dostlarından uzak, kendisine yakın olduğunu söyler. Beklemeye devam eder ayakta. Fatiha suresini okur, yetmedi arkasından zammı/ilave sure okur. Açılmadı mı? Kapı! Allahuekber/sen büyüksün Allah’ım der ve eğilir onun önünde, rükû ya gider. En güzel sözleri söyler. Kapı açılsın diye. Başını kaldırır ayağa dikilir ve seslenir; benim sözümü/hamdimi işittin sen der. Kapı açılsın diye. Bir daha Allahuekber der secdeye gider. Ve yine en güzel sözleri söyler. Başını kaldırır bakar/secdeden doğrulur. Kapı açılmadı mı? Tekrar bedenini en onurlu, en şerefli yerini alnını yere bir kez daha koyar. Ve dünyanın en güzel sözlerini üç defa daha söyler; subhane rabbiy-el ala. Başını kaldırır rahmet kapısı açıldı mı? Diye ve böylece kıyam, rükû, secde ve oturuşlar devam eder, usanmadan bıkmadan. Büyük bir heyecan ve aşk ile. Titreyen dudaklara gözyaşları eşlik eder. Ve göklerin kapısı açılır bekleyenlere. Teravih namazları göklere dayanan secde basamakları olan bir merdiven adeta. Geceler onunla taçlanır. Ve secde basamakları ona götürür.

Evet! O’na götürür. 

Siz! O merdivenlerden çıkmadınız mı?

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI FİLİSTİN MESELESİ ÇADIRDA BİLE İSLAMCILAR VE EKSEN KAYMASI MELİKGAZİ VİZYONER BELEDİYE KADINLAR 8 MART RÖNESANS II GAZZE İSLAM ŞERİATI 14 ŞUBAT SEVGİLİ AKREDİTE İMAN ÜÇ AYLARI KARŞILAMA PROGRAMI VE TALAS BELEDİYESİ REGAİP GECESİ BİDAT SA! HER GÜN YILBAŞI FİLİSTİN HİTLER VE SİYONİST YAHUDİLER TEMAYÜL YOKLAMALARI VE STK’LAR SEYYİD BURHANEDDİN VE ERCİYES BULVARI WE WİLL JUDGE YOU NETANYAHU SENİ YARGILAYACAĞIZ NETANYAHU MUASIR MEDENİYET SINIFTA KALDI SÖYLEV VE MİTİNG ALANLARI FİLİSTİN’E YÜRÜYÜŞ FİLİSTİN’DE KATİLLER VAR FİLİSTİN’DE DAVUT VE CALUT SANATCI VEYA KONSERLER ADINA AİLEYİ YOK ETMEK SİYASET EZİP GEÇER PARAŞÜT ALANI KUR’AN ZİYAFETİ KUR’AN SEÇMELİ DERS Mİ? OLAMAZ BEKLENEN MELİKGAZİ KİTAP VE SANSÜR ERCİYES PLAJ VOLEYBOLU HAYATI YAVAŞLATMAK VE SİVİL TOPLUM PROF. DR. ALİ ERBAŞ VE CUMA NAMAZI AK PARTİ VE İSLAMİ SÖYLEM FİLİSTİN TOPRAKLARINDA İSRAİL ADI 1445 YIL SONRA HİCRET 15 TEMMUZ VE DARBELERİN ANATOMİSİ KURBANI KONUŞMAK DOĞU TÜRKİSTAN VE FİLİSTİN MİMARSİNAN KAYABAŞI CAMİİ LGBT TUVALET BİLİNÇ VE 28 MAYIS BENİM SEÇİMİM SEÇMEK ANNELER GÜNÜNDE KADINLAR 14 MAYIS SEÇİMLERİNİ BU MAKALE ÜZERİNDEN OKUMAK KİTAP OKUMA DA ÖNCELİKLERİMİZ RAMAZAN’DA SUDAN VE İSRAİL AYŞE BÖHÜRLER VE MAHMUT ARIKAN KUDÜS ÖZGÜR OLUNCAYA KADAR DÜNYA TUTSAKTIR AŞKIN VAKTİ SAHUR RAMAZAN ÜZERİNE BİR KİTAP İÇTİMA VAKTİDİR RAMAZAN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE KADINLAR RAMAZAN AYINA GİRİŞ BELGESİ ARAPLAR DİYANET VE AFET YÖNETİMİ İMANİ BİR EYLEM ENSAR OLMAK CAMİİ GÜNLÜĞÜ MEHCUR KİTAP KUR’AN’I KERİM FİLİSTİN VE HEDEF KÜÇÜLTMEK MEKKE VE FETİH NOTLARI VE YILBAŞI MİLİTARİST SİBER SEKÜLER SALDIRI KUDÜS’Ü BÜNYAMİN’CE SEVMEK ÇOCUK İSTİSMARI VE DİN GENÇLİK VE AİLE ÇALIŞTAYI KEDER KADER Mİ? EĞİTİM VE İNSAN İNŞASI EĞİTİME BESMELE İLE BAŞLAMAK PERİNÇEK VE KUTSALLAR NEDEN ŞİMDİ GÜLŞEN MARKA DEĞERİNDE NAMAZ PSİKOLOJİK DANIŞMAN BAŞÖRTÜSÜ