Kayseri Ekspres Haber
HV
19 NİSAN Cuma 13:26
Advert Advert

BETON ÇAĞI BİTİYOR…

Ahmet ŞAN
Ahmet ŞAN
Giriş Tarihi : 04-10-2023 14:04

ÇELİK VE KOMPOZİT LEGO EVLER GELİYOR
Depremle birlikte Türkiye’de rant haline gelen ev modelleri tamamen bundan 200-300 yıl önce ecnebiler ve Osmanlının yaptığı sisteme dönüşecek. Hükümetin yeni nesil ev çalışmaları arasında tamamen çelik veya hafif ama güçlü malzemeler kullanılmaya başladı. Deprem bölgesinde pilot uygulamalara göre yapılacak binaların kullanım ömürlerinin de betonda olduğu gibi 35-40 yıl değil 200 yıla çıkarılması öngörülüyor.
Hükümetin ana programları arasında yer alan Kentsel Dönüşüm ülke genelinde ağır aksak giderken 
6 Şubat Depremi yaşanmış ve binlerce insanın hayatına mal olurken 18 ilde milyonlarca ev ya yıkılmış, ya ağır hasar almıştı.
Türkiye deprem gerçeği ile acı bir şekilde yüzleşti. Bunun maliyeti başta millete can ve mal kaybı olmak üzere ağır bir fatura olarak yansıdı.
Yeniden inşa çalışmasına başlayan hükümet yıkılan ev veya binalarda yeni bir uygulamaya geçti. Yakın tarihte Türkiye’de betonarme yapılan tüm yapılarda yavaş yavaş dönüşüm başladı.
35 ila 50 yıl olan betonarme yapıların ömürlerinin kısa olması dönüşümün önünü açtı. Tabi ki dönüşümde maliyette önemli.
Mesala bundan 300 yıl önce ecnebiler veya Osmanlı döneminde yapılan yapıların daha doğru malzeme ve sistemle inşaa edildiği depreme daha dayanıklı ve kullanım olarak ta 200 – 300 yıl gibi bir süreye ulaştığı gerçeğini görmeye başladık.
İstanbul daki zamanla ömrünü tüketmemiş yalılarda ahşap kullanılması, Osmanlı eserlerinde duvar içerisine yatay ahşap kolon atılması, ecnebilerde ise ağırlıklı kubbe veya kemer ( Tol ) kulanılması insan yaşam alanlarının ne kadar kailteli ve güvenli olduğunu gösteriyor.
Zamanımızda ise prefabrik dediğimiz malzemelerin dışında en az 200 yıl kullanım ömrü olan  çelik ve kullanım ömrü daha fazla olan kompozit malzemeden oluşan lego evler gündeme geldi. 9 Şiddetindeki depreme dayanıklı denilen malzemeler bir kez kullanıldığında 300-500 yıl kentsel dönüşüm istemeyecek.
İnsanlarda ölmeyecek!
Ülke ekonomisi çökmeyecek!

Bu sistemde kararlılık önemli.. Bizden sonrakilere de yaşanılabilir bir ülke bırakmalıyız… Hedefimiz rant değil, yaşanılır bir ev olmalı…
Örneğin Avrupa’da bile insanlar dedelerinin evlerinde yaşayabiliyorlar. Bizler neden dedelerimizin, anılarımızın olduğu evlerde yaşayamıyoruz.
Temelinde ekonomi var. Bu ev sorununu çözerken ekonomi sorunu nu da çözmeliyiz. Kaliteli evler yaparken köyden kente göçüde durdurmalıyız. 
Sonuçta bir defa ev yapmalıyız ve güvenle yaşamalıyız!
Bugüne kadar rantın bir şeye yaramadığını hepimiz gördük, zengin olduğunu zannedenlerde ölüp gitti. Parayı da götüremedi. Birileri değil bu millet kazanmalı…
Eğer ahirete inanıyorsak bunu Allah için yapmalıyız.

Artık rantın yerini güven ve vefa almalı…
Biz bunu hakkediyoruz…
KALIN SAĞLICAKLA….

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI BU KEZ CİDDİ! BAYRAMINIZ BAYRAM OLA! SEÇİM BİTTİ, SIRA SORUNLARDA! İNŞALLAH DERS ÇIKARIRSINIZ! SEÇİMDE İKİ ÖNEMLİ FAKTÖR! ORUÇ BİZİ TUTMALI! SEÇİMLER YEREL, PROJELER GENEL… TUT BENİ ORUÇ! VİCDAN VE MUHASEBE! HANGİSİ DOĞRU! SORUN MUHALEFETTE! MADENLER DAHA ETKİN ELE ALINMALI! ESNAFTA 40, MARKETTE 120 LİRA… SEÇİM ŞİMDİ BAŞLADI! 31 MART’TA NE OLACAK? VEREYİMMİ, VERMEYİMMİ ARASI! AMERİKA’NIN DEDİĞİ OLDU ABANDONE OLDUK! SİYASET İLE VATANDAŞ… BAŞARININ SIRRI! BÜYÜKKILIÇ VE ADAYLIK SÜRECİ! EMEKLİ ve ENFLASYON! BEN KARIŞMAM! 10 OCAK VE BİZ! BÜYÜKKILIÇ AĞIR BASIYOR! AK PARTİ KAYSERİ'Yİ NEDEN AÇIKLAMADI? MESAFE YAKIN, ÖDÜL BÜYÜKSE! YENİ YIL VE YENİ BİR DÜŞÜNCE! YENİ YILA DUA İLE GİRİN! MESELE BAKIŞ AÇISINDA! BİTSİN BU ZULÜM, SÖNSÜN BU ATEŞ… BİR PARTİ VE BAŞKANIN ÇÖKÜŞÜ! DURDURUN BU KÖPEK ZULMÜNÜ! HEM EMEKLİ HEMDE TÜKETİCİ SEVİNMELİ! İLKLER VE VALİ ÇİÇEK… ESAS SAVAŞ ŞİMDİ BAŞLIYOR! CEZAYI GEÇTİK, YA HARAM DEĞİL Mİ? CEZALAR 10 KAT ARTACAK! İŞSİZ İŞ ARIYOR, İŞVEREN İŞÇİ BULAMIYOR! KILIÇDAROĞLU’NDAN SONRA SIRA AKŞENER DE Mİ…? ÖĞRETMEN VE VEBAL! GAZETİCİYİM DEMEKLE OLUNMUYOR! BU BİR BULUŞ DEĞİL DEVRİM! CEHALETLE MÜCADELE SAVAŞTAN ÖNEMLİ! TEŞVİKLER YENİ SORUNLAR OLUŞTURUYOR…! DÜNYA’NIN KÜRESEL DİNİ İNSANLIKTIR! MİLLET BAHÇESİ GÜZEL OLMUŞ AMA…! FAHİŞ FİYAT ENGELLENMELİ! İNSANLAR KENDİ TOPRAKLARINDA NASIL MÜLTECİ OLURLAR? HAK VE BATIL'IN MÜCADELESİ! CHP’DE “ÖZEL” DEĞİŞİM! ERCİYES ANADOLU HOLDİNG VE İŞSİZLİK! BU NEYİN SAVAŞI! KAYSERİ GASTRONOMİ GÜNLERİ VE MİLLET…! CUMHURİYET, 100 NCÜ YIL VE BİZE ANLATTIKLARI… ERBAKAN VE KAYSERİ CENAHI…! GAZZE EVRENSELLEŞTİ! YENİDEN REFAH YENİ BAŞKAN! AMERİKA, BÖLGE HALKININ GÖZÜNDEN DÜŞTÜ DÜNYA YASAKLADI, İSRAİL TANIMADI: FOSFOR BOMBASI ELİTAŞ'IN YENİ GÖREVİ BAŞKANI RAHATLATTI SORUMLULUKTAN KAÇMAYIN! KÖPEK SALDIRILARI VE ZAMLAR NEDEN DURDURULAMIYOR! ULAŞIMA ZAM ÜZDÜ.... KONYA'DA OLMAZKEN, KAYSERİ'DE NEDEN ZAM YAPILDI!