Kayseri Ekspres Haber
HV
20 NİSAN Cumartesi 07:46
Advert Advert

SÖYLEV VE MİTİNG ALANLARI

F. Yılmaz Altınöz
F. Yılmaz Altınöz
Giriş Tarihi : 22-10-2023 12:07

 

 

F. Yılmaz ALTUNÖZ


 

Her söylevin / hitabetin bir hedefi vardır. Ama ana hedef muhataplarını hedeflediği yöne kanalize etmektir. Her konuşma / hitabet aynı ortam veya çerçevede gerçekleşmez. Sohbet, seminer veya konferans tarzı olduğu gibi miting alanlarında gerçekleşen türleri vardır.  

 

Hitabet türünün pek çok çeşidi bulunmaktadır. Askeri hitabet, dini hitabet, siyasi hitabet, akademik-bilimsel hitabet ve adli yahut hukuki hitabet olarak bilinmektedir. Miting konuşmaları her ne kadar siyasi hitabet türüne benzese de ayrı bir kategoride değerlendirmek gerekir. 

 

Hitabet sanatında inancın, fikrin, duygu ve düşüncelerin, dinleyiciye direkt geçmesi hedeflenir. İnandırıcı, etkili ve akılda kalıcı boyutuyla ikna etmeyi amaçlar. Beden dili ve diksiyon kadar konuşma metnin içeriği de önemlidir. İletişimin etkili olması için sözcüklerin özenle seçilmesi lazımdır.

 

Konuşmacının/Hatibin; diksiyon, jest, mimik, konuşma ortamı, ses, konuşmasını destekleyen kıyafet ve aksesuarlar muhataplarını duygu, düşünsel ve fiziki açıdan harekete geçirmekte önemli faktördür.

Hitabette başarıyı yakalamanın önemli noktalarından biri de; hatibin niçin o konuşmayı yaptığı ve o konuşmada neler yapabileceği ve konuşmayla nelere/nerelere ulaşabileceğinin bilincinde olmasıdır.  

 

Konuşmacı iyi hazırlanamamış olsa bile son derece arzulu, şevkli ve dinç bir görünüm oluşturulmalıdır. Bunun yanı sıra ilgi çekici sözlerle konuşmaya başlamak, uyarıcı olur. 

 

George Compbell, dinleyenleri etkileyerek istenilen psikolojik yönlendirmeleri başarılı bir şekilde yapabilmek için konuşmanın şu özellikleri barındırması gerektiğini söylemektedir: “Hitap edilen kimselerde bir anlayış uyandırmak, hayal gücü oluşturmak, tutkuları harekete geçirmek, arzu ve istekleri etki altına almak.”

 

Miting alanları; üniversitelerde amfi, okullarda sınıf, ibadet yerlerinde alan ve basın açıklaması yapılan yerler değildir. Miting alanlarında ne bilimsel makale sunulur, ne ders anlatılır, ne akademik sözler edilir ve ne de sohbet edilir. Miting alanlarında beklenen bunlar değildir.  

 

Miting alanlarında öne çıkan şey coşku ve heyecandır. Her seviyeden insanın var olduğu unutulmamalıdır. Basit, sade ve anlaşılır olması zorunludur. Doğru, güzel ve etkili hitap; heyecanı azalmış bir topluluğa heyecan vererek hayata döndürmek, kaybedilecek gibi görünen davaları kazandırmak, yenilmek üzere olan orduları zafere ulaştırmak, kitlelere idealler aşılamak gibi dikkatle önemsenmesi gereken birçok özelliği vardır.

 

İnsanların toplu bir şekilde bulunduğu miting ortamlarında, konuşma yapılmasının amacı, yerel ve küresel anlamda; insanların düşüncelerini etkilemek/yönlendirmek, inanç, siyasi, ekonomik faaliyetleri ve günlük işleri/gündemleri yönetmektir. Bilinç inşa etmek ve güç devşirmektir. Buralarda atılan sloganlar ve yapılan dualar; yine gündeme uygun coşkun ve mesaj yüklü olmalıdır. Yemeklerde, taziyelerde ve düğünlerde yapılan dua benzeri olmamalıdır. 

 

Hatip bilinçsiz ve heyecansız, kelimeler yetersiz ve cümleler sönük olursa; mitinglerden istenilen/hedeflenen verim elde edilemeyecektir. 

 

Protestoların ve mitinglerin yoğunlaştığı şu günlerde, alanlara toplanan insanların beklentilerini hissedip ona göre hareket etmek, coşkularına karşılık bulmak ve hissiyatı doğru kanalize etmek önemlidir. 

 

 

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI FİLİSTİN MESELESİ ÇADIRDA BİLE İSLAMCILAR VE EKSEN KAYMASI MELİKGAZİ VİZYONER BELEDİYE KADINLAR 8 MART RÖNESANS II GAZZE İSLAM ŞERİATI 14 ŞUBAT SEVGİLİ AKREDİTE İMAN ÜÇ AYLARI KARŞILAMA PROGRAMI VE TALAS BELEDİYESİ REGAİP GECESİ BİDAT SA! HER GÜN YILBAŞI FİLİSTİN HİTLER VE SİYONİST YAHUDİLER TEMAYÜL YOKLAMALARI VE STK’LAR SEYYİD BURHANEDDİN VE ERCİYES BULVARI WE WİLL JUDGE YOU NETANYAHU SENİ YARGILAYACAĞIZ NETANYAHU MUASIR MEDENİYET SINIFTA KALDI FİLİSTİN’E YÜRÜYÜŞ FİLİSTİN’DE KATİLLER VAR FİLİSTİN’DE DAVUT VE CALUT SANATCI VEYA KONSERLER ADINA AİLEYİ YOK ETMEK SİYASET EZİP GEÇER PARAŞÜT ALANI KUR’AN ZİYAFETİ KUR’AN SEÇMELİ DERS Mİ? OLAMAZ BEKLENEN MELİKGAZİ KİTAP VE SANSÜR ERCİYES PLAJ VOLEYBOLU HAYATI YAVAŞLATMAK VE SİVİL TOPLUM PROF. DR. ALİ ERBAŞ VE CUMA NAMAZI AK PARTİ VE İSLAMİ SÖYLEM FİLİSTİN TOPRAKLARINDA İSRAİL ADI 1445 YIL SONRA HİCRET 15 TEMMUZ VE DARBELERİN ANATOMİSİ KURBANI KONUŞMAK DOĞU TÜRKİSTAN VE FİLİSTİN MİMARSİNAN KAYABAŞI CAMİİ LGBT TUVALET BİLİNÇ VE 28 MAYIS BENİM SEÇİMİM SEÇMEK ANNELER GÜNÜNDE KADINLAR 14 MAYIS SEÇİMLERİNİ BU MAKALE ÜZERİNDEN OKUMAK KİTAP OKUMA DA ÖNCELİKLERİMİZ RAMAZAN’DA SUDAN VE İSRAİL AYŞE BÖHÜRLER VE MAHMUT ARIKAN KUDÜS ÖZGÜR OLUNCAYA KADAR DÜNYA TUTSAKTIR AŞKIN VAKTİ SAHUR TERAVİH GECELERİ TAÇALNDIRIR RAMAZAN ÜZERİNE BİR KİTAP İÇTİMA VAKTİDİR RAMAZAN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE KADINLAR RAMAZAN AYINA GİRİŞ BELGESİ ARAPLAR DİYANET VE AFET YÖNETİMİ İMANİ BİR EYLEM ENSAR OLMAK CAMİİ GÜNLÜĞÜ MEHCUR KİTAP KUR’AN’I KERİM FİLİSTİN VE HEDEF KÜÇÜLTMEK MEKKE VE FETİH NOTLARI VE YILBAŞI MİLİTARİST SİBER SEKÜLER SALDIRI KUDÜS’Ü BÜNYAMİN’CE SEVMEK ÇOCUK İSTİSMARI VE DİN GENÇLİK VE AİLE ÇALIŞTAYI KEDER KADER Mİ? EĞİTİM VE İNSAN İNŞASI EĞİTİME BESMELE İLE BAŞLAMAK PERİNÇEK VE KUTSALLAR NEDEN ŞİMDİ GÜLŞEN MARKA DEĞERİNDE NAMAZ PSİKOLOJİK DANIŞMAN BAŞÖRTÜSÜ