Kayseri Ekspres Haber
HV
19 NİSAN Cuma 19:55
Advert Advert

CEZAYI GEÇTİK, YA HARAM DEĞİL Mİ?

Ahmet ŞAN
Ahmet ŞAN
Giriş Tarihi : 01-12-2023 16:42


Ülkemizde başta devasa şirketler olmak üzere köylü Teyzemiz bile gıda fiyatlarında sınır tanımaz dediğim dedik modunda Pazarlara çıkıyor. Devasa şirketler başta gıda olmak üzere bir çok ürün ve hammaddeye istedikleri şekilde gelişi güzel zamlar yaparak yüksek- afaki paralar kazanıyor. Olan ise vatandaşa ve ülke ekonomisine oluyor. Lütfen Harama El Uzatmayın!
Bugün ülkemizin geldiği nokta diğer adıyla ekonomik savaşın en üst seviyesi… Bir tarafta insanlar paramız var ne olursa olsun diyerek çıldırmışçasına alış veriş yaparken, diğer yandan işçi, memur, emekli veya küçük esnaf çocuğunu okutmakta ve hatta çocuğuna öğle yemeği parası vermekte zorlanıyor.
Birileri kanunen boşluklardan yararlanıyor, bazıları ise “milyonlarca lira ceza gelse de sorun yok zaten ben onu birkaç günde çıkartırım” mantığıyla geri adım atmadan zam üzerine zam yapıyorlar.
Büyük devasa şirketlerin piyasa süpekilasyonlarına hükümet çıkardığı yeni kanun ve kanun hükmündeki kararnamelerle engel olmaya çalışıyor; bunun ana temelinden İnanç ve İtikat eksikliğinin olduğunu düşünüyoruz.

İyi esnaf, hakkı hukuku bilen tüccar zihniyetleri oluşmadan bu piyasada para kazanmak kolay ama kalıcı olmak zor…

Şimdilik bu rüzgarla para kazandığını ve vatandaşın çocuğuna vereceği süt parasına göz diken zihniyet alenen günah işliyor.
İslamda misli misline ve üzeri kazanmak günah… 
Ülkesine ve milletine faydalı malı getirip gerçek değerinde satan tüccar Cennetle Müjdelendi Hadislerini hepimiz biliyoruz. Hal böyle iken geldiğimiz duruma baktığımızda ülkemizde bu boşluğun ne kadar büyük ve devasa boyuta geldiğini görmek mümkün.

Bu noktada en büyük sorun devasa şirketlerin sadece para kazanmak için haramı helali tanımaz şekilde zam yapmaları, bu durum köylü teyzem veya amcama bile kötü örnek oldu.

Marketlere bakıyoruz 10 Liraya satılan Soğan , Organik Halk Pazarında köylü teyzemin tezgahında 15 Lira, Peynircide 70-80 lira olması gereken 3 veya 4 ncü Sınıf Peynir 230 liraya satılırken, köy pazarında aynı peynir köylü amcanın tezgahında 270 TL, çiftçi amcam tarlasında ürettiği çekirdeği ( Şemşamer) 70 liraya satarken, bazı kuruyemiş dükkanlarında 60 TL’den veya daha aşağıdan satılıyor.
Tabii bunlar örnek…
Dükkan sahibi kişi vergi veriyor, kira veriyor işe gelirken yol parası veriyor 25-30 Lira olması gereken ürünü 60 liraya satıyor ve iyi kar ettiğini düşünüyor. 
Peki köyünde ürettiği ürünü organik adı altında fahiş fiyatla satan köylü teyzeme ve amcama ne demeli…

Devasa şirketler ürünlerin fiyatlarını şişirip fahiş fiyatlar uygularken, mutasıp dediğimiz insanlarda bunların yaptığını bahane göstererek fiyatları şişirmesi haram değil mi?

“Aslında kanunen de suç ama köylü kentli kalkınsın” diye verilen biraz tavizin sonucu bu mu olmamalı. Evlerine çoluk çocuğuna para götürmeye çalışanların bu dümen suyuna dahil olması bizi çok üzüyor.

Lütfen ülkemiz, geleceğimiz ve çocuklarımız için harama el uzatmayalım…
Bu gün belki para kazanıyoruz, ancak sonucu ve devasa zararlarını ilerleyen zamanda hepimiz daha da büyük bir şekilde göreceğiz.
Artık millet olarak ülkemizde yaşanan Ekonomik Savaşa karşı olumlu katkı sağlamalıyız. Bizler dik durdukça ülkemiz ve yaşantımız daha güzel olacaktır.

Kalın sağlıcakla…

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI BU KEZ CİDDİ! BAYRAMINIZ BAYRAM OLA! SEÇİM BİTTİ, SIRA SORUNLARDA! İNŞALLAH DERS ÇIKARIRSINIZ! SEÇİMDE İKİ ÖNEMLİ FAKTÖR! ORUÇ BİZİ TUTMALI! SEÇİMLER YEREL, PROJELER GENEL… TUT BENİ ORUÇ! VİCDAN VE MUHASEBE! HANGİSİ DOĞRU! SORUN MUHALEFETTE! MADENLER DAHA ETKİN ELE ALINMALI! ESNAFTA 40, MARKETTE 120 LİRA… SEÇİM ŞİMDİ BAŞLADI! 31 MART’TA NE OLACAK? VEREYİMMİ, VERMEYİMMİ ARASI! AMERİKA’NIN DEDİĞİ OLDU ABANDONE OLDUK! SİYASET İLE VATANDAŞ… BAŞARININ SIRRI! BÜYÜKKILIÇ VE ADAYLIK SÜRECİ! EMEKLİ ve ENFLASYON! BEN KARIŞMAM! 10 OCAK VE BİZ! BÜYÜKKILIÇ AĞIR BASIYOR! AK PARTİ KAYSERİ'Yİ NEDEN AÇIKLAMADI? MESAFE YAKIN, ÖDÜL BÜYÜKSE! YENİ YIL VE YENİ BİR DÜŞÜNCE! YENİ YILA DUA İLE GİRİN! MESELE BAKIŞ AÇISINDA! BİTSİN BU ZULÜM, SÖNSÜN BU ATEŞ… BİR PARTİ VE BAŞKANIN ÇÖKÜŞÜ! DURDURUN BU KÖPEK ZULMÜNÜ! HEM EMEKLİ HEMDE TÜKETİCİ SEVİNMELİ! İLKLER VE VALİ ÇİÇEK… ESAS SAVAŞ ŞİMDİ BAŞLIYOR! CEZALAR 10 KAT ARTACAK! İŞSİZ İŞ ARIYOR, İŞVEREN İŞÇİ BULAMIYOR! KILIÇDAROĞLU’NDAN SONRA SIRA AKŞENER DE Mİ…? ÖĞRETMEN VE VEBAL! GAZETİCİYİM DEMEKLE OLUNMUYOR! BU BİR BULUŞ DEĞİL DEVRİM! CEHALETLE MÜCADELE SAVAŞTAN ÖNEMLİ! TEŞVİKLER YENİ SORUNLAR OLUŞTURUYOR…! DÜNYA’NIN KÜRESEL DİNİ İNSANLIKTIR! MİLLET BAHÇESİ GÜZEL OLMUŞ AMA…! FAHİŞ FİYAT ENGELLENMELİ! İNSANLAR KENDİ TOPRAKLARINDA NASIL MÜLTECİ OLURLAR? HAK VE BATIL'IN MÜCADELESİ! CHP’DE “ÖZEL” DEĞİŞİM! ERCİYES ANADOLU HOLDİNG VE İŞSİZLİK! BU NEYİN SAVAŞI! KAYSERİ GASTRONOMİ GÜNLERİ VE MİLLET…! CUMHURİYET, 100 NCÜ YIL VE BİZE ANLATTIKLARI… ERBAKAN VE KAYSERİ CENAHI…! GAZZE EVRENSELLEŞTİ! YENİDEN REFAH YENİ BAŞKAN! AMERİKA, BÖLGE HALKININ GÖZÜNDEN DÜŞTÜ DÜNYA YASAKLADI, İSRAİL TANIMADI: FOSFOR BOMBASI ELİTAŞ'IN YENİ GÖREVİ BAŞKANI RAHATLATTI BETON ÇAĞI BİTİYOR… SORUMLULUKTAN KAÇMAYIN! KÖPEK SALDIRILARI VE ZAMLAR NEDEN DURDURULAMIYOR! ULAŞIMA ZAM ÜZDÜ.... KONYA'DA OLMAZKEN, KAYSERİ'DE NEDEN ZAM YAPILDI!