Kayseri Ekspres Haber
HV
16 NİSAN Salı 23:15
Advert Advert

RUHUN HASTA MI?

Selda Avcı
Selda Avcı
Giriş Tarihi : 21-02-2023 23:27

 

İnsan hayatında ruh ve beden sağlığının ne kadar önemli olduğunu söylemeye gerek yok sanırım, hepimiz birey olarak hastalıkların etkilerinin farkındayız değil mi?

Peki, bilincinde olduğumuz sadece beden sağlığımız mı? Ruh sağlığımıza da yeterince önem veriyor muyuz? Ruhun hasta mı? Sağlıklı mı? Peki ya, bedenin?

Şimdi şöyle; nasıl ki kalbimiz, başımız, gözümüz, kulağımız, ayağımız, elimiz, böbreğimiz ve ciğerlerimiz ağrıdığı zaman doktora gitmekten utanıp, çekinmiyor isek, ruhumuzun hastalığında da çekinmeden doktora gitmeliyiz düşüncesindeyim!

Ruh ve beden sağlığı yerinde olmayan bireyler tedavi edilmediği takdirde, etrafından geçen herkesi hasta etme gücüne sahip olurlar!

Ruhun hastalığı delilik olarak adlandırıldığı için bir çok insan psikiyatri doktoru yada psikologlar ile  görüşmelere gitmiyorlar veya gitse de etrafın duymasını istemiyorlar.

Hayır efendim ben bunu kabul etmiyorum, bedeni ayakta tutan ruh, ruhu ayakta tutan beden ise her ikisininde sağlıklı olması şarttır!

Psikolojik sorunlar tedavi edilmediği takdirde ileride daha büyük sorunlara yol açabilir. Özellikle içinde bulunduğumuz sıkıntılı süreçlerden geçtiğimiz şu günlerde, iki kat daha sağlığımıza dikkat etmek zorundayız!

***
Deprem sonrası hemen hemen herkeste ortaya çıkan veya daha önceden olup, deprem stresi ile tetiklenen bir hastalıktan bahsetmek istiyorum. Hastalığın adı; "Vertigo" 

Peki, nedir bu "Vertigo" ?

Vertigo, sizin veya  gördüklerinizin döndüğünü hissetmenize yol açan bir histir. Sıklıkla bulantı, kusma ve denge kaybı bu duruma eşlik edebilir. Vertigo kulak kristallerinin oynaması veya baş dönmesi olarak adlandırılmaktadır.

Vertigonun hissedilmesi durumunda öncelikle güvenli bir alana çekilip hareketsiz oturulması yeterli olacaktır. Bu süreçte beyin iç kulaktan gelen uyarıları gözden geçirip dengenin tekrar kurulmasına çalışır. 

Vertigo hastalığı tehlikeli olmasa da kişilerin hayat kalitesini oldukça düşürmektedir. Bu nedenle mutlaka tedavi olmak gerekir. 

Doktorlar,  özellikle deprem sonrası "Vertigo" hastalığında oldukça fazla bir artış olduğunu ve biraz uzun süreli ayrıca sabır gerektiren bir hastalık süreci olduğunu ifade ediyorlar!

Eczacı ile yaptığım görüşme de ise hastalıkta tedavi amaçlı kullanılan ilaç fiyatına zam geldiği bilgisinide sizlerle paylaşmak istiyorum.

Şayet yukarıda uzmanlar tarafından yapılan açıklamalardan alıntılar yaparak bahsettiğim belirtiler sizde de var ise hemen bir doktora başvuru yapmanızda fayda var. Bütün hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis hayat kurtarır... Sağlıklı günler diliyorum. Saygıyla!

YORUMLAR