https://www.kayseriekspreshaber.com/files/uploads/user/370caceecffaa11d5c0fe2dfefa413c1-4d956ae214199ee9d0ad.jpg
F. Yılmaz Altınöz

SİYASET EZİP GEÇER

22-09-2023 10:27

 

 

Her şeyin değişime uğradığı gibi dilde değişime uğrar. Kelimeler anlam değişikliği yaşar. Bunlardan biri de “siyaset” kelimesidir. TDK tanımına göre siyaset “Devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıyla ilgili özel görüş veya anlayış.” Anlamına gelir. İngilizcede “politics” karşılığını alır. İslam fıkıh literatüründe, kamu otoritesinin dinin genel ilkelerine ters düşmeyecek düzenlemeler ve uygulamalar siyaset kelimesiyle ifade edilir. Siyaset, “toplumun işlerini üzerine alma, yürütme, yönetme işi, insan topluluklarını yönetme sanatıdır.”

Bazı insanlar siyaset ile politikayı birbirinden ayırırlar. Siyaset adil yönetme ve yönetme sanatıdır. Ahlaki karakteri esastır. Dolayısıyla dinde vardır. Ama politika yok. Bunun nedeni ise “politikanın ve politikacının yalan dolan içinde olduğu/olabileceği” düşüncesi ve politikada ortaya çıkan haksız uygulamaların dinde olamayacağının kabulüdür.  

Halkın, siyasal sistemin herkes için eşit ve adil sonuçlar doğuran politikalar üretebileceğine ilişkin inancını oldukça azdır. Ya da vatandaşların kendi siyasal inanç ya da moral değerlerine göre sorumlu siyasî otoritelerin ve kurumların güvensizliği genel yargı halini almıştır. İşte bunun adı politika olarak görülmektedir. Siyaset değil. Aslında iki kavramında aynı şeyi yani yönetmeyi ifade ettiğini söyleyelim.  

Ülkemizde popülist söylemin daha baskın olduğu söylenebilir. Kitlelerin yönetilmesinde onların haz, hız, renk ve yaşam tarzlarının dikkate alınarak yönetim ortaya konulması söz konusudur. Kitlelerin yönetilmesi konusunda önemli bir kavram olan popülizm kavramı ilk kez 20. yüzyılda, Fransa'da kullanılmıştır. Popülist insan, çoğunluğun beğeni ve zevklerini benimseyen, kitlelerin desteğini almak için onlardan biriymiş gibi davranan kişilere popülist denir. Genel olarak bu anlayışta din, tarih, kültür ve ahlaki değerler göz ardı edilir. Kitlelerin eğilimleri söz sahibidir. 

Popülist yaklaşım tarzının her zaman doğru olduğu söylenemez. Realist ve idealist insanlar hakikatin günü birlik ahlak ve adaletle barışık olmayan beklentilere kurban edilmemesi gerektiğinin farkındadır. Yönetenler “siyaset” kelimesinin etimolojisinden hareket edecek olurlarsa; siyasetin hakikati/doğruyu ezip geçmesine sessiz kalamazlar. Çünkü siyaset dini bir kavram olarak kabul edilir. Ama yönetenler “politika” kavramından hareketle bir yönetişim ortaya koyacak olurlarsa; burada çıkarın, iktidarda kalmanın ve yönetimde kalmanın öne çıktığı görülecektir.  

Türkiye’de siyaset/politika medeniyet değerlerini ezip geçtiğini söylemek mümkün müdür? Bunun konuşulması gerekir. Halkın iktidar ettiği iktidarlardan elbette beklediği şeyler vardır. Ancak bunların genel olarak sözden öteye geçmediği de görülmektedir.  Felsefeci birinin bir tespiti var “hükümetler ya da devlet baskı/çıkar gruplarının, sermayenin baskı aracıdır.” Hal böyle olursa politika ezip geçecektir. 

Siyaset/politika bu işi yapanı konu mankeni haline getirir mi? Getirebilir. Getirirse önüne çıkanı ezip geçer!

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI MELİKGAZİ VİZYONER BELEDİYE KADINLAR 8 MART RÖNESANS II GAZZE İSLAM ŞERİATI 14 ŞUBAT SEVGİLİ AKREDİTE İMAN ÜÇ AYLARI KARŞILAMA PROGRAMI VE TALAS BELEDİYESİ REGAİP GECESİ BİDAT SA! HER GÜN YILBAŞI FİLİSTİN HİTLER VE SİYONİST YAHUDİLER TEMAYÜL YOKLAMALARI VE STK’LAR SEYYİD BURHANEDDİN VE ERCİYES BULVARI WE WİLL JUDGE YOU NETANYAHU SENİ YARGILAYACAĞIZ NETANYAHU MUASIR MEDENİYET SINIFTA KALDI SÖYLEV VE MİTİNG ALANLARI FİLİSTİN’E YÜRÜYÜŞ FİLİSTİN’DE KATİLLER VAR FİLİSTİN’DE DAVUT VE CALUT SANATCI VEYA KONSERLER ADINA AİLEYİ YOK ETMEK PARAŞÜT ALANI KUR’AN ZİYAFETİ KUR’AN SEÇMELİ DERS Mİ? OLAMAZ BEKLENEN MELİKGAZİ KİTAP VE SANSÜR ERCİYES PLAJ VOLEYBOLU HAYATI YAVAŞLATMAK VE SİVİL TOPLUM PROF. DR. ALİ ERBAŞ VE CUMA NAMAZI AK PARTİ VE İSLAMİ SÖYLEM FİLİSTİN TOPRAKLARINDA İSRAİL ADI 1445 YIL SONRA HİCRET 15 TEMMUZ VE DARBELERİN ANATOMİSİ KURBANI KONUŞMAK DOĞU TÜRKİSTAN VE FİLİSTİN MİMARSİNAN KAYABAŞI CAMİİ LGBT TUVALET BİLİNÇ VE 28 MAYIS BENİM SEÇİMİM SEÇMEK ANNELER GÜNÜNDE KADINLAR 14 MAYIS SEÇİMLERİNİ BU MAKALE ÜZERİNDEN OKUMAK KİTAP OKUMA DA ÖNCELİKLERİMİZ RAMAZAN’DA SUDAN VE İSRAİL AYŞE BÖHÜRLER VE MAHMUT ARIKAN KUDÜS ÖZGÜR OLUNCAYA KADAR DÜNYA TUTSAKTIR AŞKIN VAKTİ SAHUR TERAVİH GECELERİ TAÇALNDIRIR RAMAZAN ÜZERİNE BİR KİTAP İÇTİMA VAKTİDİR RAMAZAN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE KADINLAR RAMAZAN AYINA GİRİŞ BELGESİ ARAPLAR DİYANET VE AFET YÖNETİMİ İMANİ BİR EYLEM ENSAR OLMAK CAMİİ GÜNLÜĞÜ MEHCUR KİTAP KUR’AN’I KERİM FİLİSTİN VE HEDEF KÜÇÜLTMEK MEKKE VE FETİH NOTLARI VE YILBAŞI MİLİTARİST SİBER SEKÜLER SALDIRI KUDÜS’Ü BÜNYAMİN’CE SEVMEK ÇOCUK İSTİSMARI VE DİN GENÇLİK VE AİLE ÇALIŞTAYI KEDER KADER Mİ? EĞİTİM VE İNSAN İNŞASI EĞİTİME BESMELE İLE BAŞLAMAK PERİNÇEK VE KUTSALLAR NEDEN ŞİMDİ GÜLŞEN MARKA DEĞERİNDE NAMAZ PSİKOLOJİK DANIŞMAN BAŞÖRTÜSÜ