https://www.kayseriekspreshaber.com/files/uploads/user/370caceecffaa11d5c0fe2dfefa413c1-4d956ae214199ee9d0ad.jpg
F. Yılmaz Altınöz

HER GÜN YILBAŞI

30-12-2023 09:39

 

 

Noel hariç o yılda bir kez geliyor. Ama miladi yılbaşında ortaya konulan etkinlikler ve yapılan organizasyonlar; her gün yapılıyor. Ve miladi yılbaşı/yeni yıl öncesi Cuma Namazı hutbelerinde gelecek yeni yıl ve ömürle ilgili tavsiyelerde bulunulur. Yani Diyanetin miladi yılbaşı/yılı kanıksadığı izlenimi görülüyor. Merkezi yönetim, yerel yönetimler ve devlet tüm birimleriyle yılbaşı ve felsefesine sahip çıkıyor. 1 Ocak gününün tatil oluşu; bu felsefeye yasal zemin hazırlıyor. 100 yıla yakın devam eden süreç bu.

Yılbaşında zirve yapan günahlar; yılbaşında alıcı bulan ve pahalıya satılan; yeni yıl ambalajıyla sunulan günahlar; yılın diğer günlerinde de farklı ambalajlar içinde kitlelere sunulmaktadır. Yılbaşında pazarlanan ve tüketilen günahlar; alkol, uyuşturucu, kumar, aldatma, zina, hırsızlık, israf, zihin işgali ve isyan. Bir de eline, kalbine, zihnine ve tarihine kan bulaşmış/bulaştırmış kan rengi elbiseli Noel Baba var. Çocuk katili bir felsefenin/medeniyetinin katliamlarını örtmek için çocuklara hediye dağıtan çirkin bir varlık. 

Emperyalist felsefenin taşıyıcı rolünü üstlenen yılbaşı yaklaşınca; yerel ve küresel kapitalizm reklamlarıyla o günü ibadete dönüştürmeye başlayıp, gece bitinceye kadar; dindar ve mütedeyyin insanlarda bir hareketlilik başlıyor. “Noel’e hayır? Müslüman yılbaşı kutlamaz! Şans oyunları ve kumar haramdır! Kim bir kavme/millete benzerse o da onlardandır! Alkol ve türevleri haramdır! Zina ve türevleri haramdır!” Ayrıca “Bu gece ne yapalım? Televizyonları açmayalım!  Erkenden yatalım! Yasin okuyalım! İsa peygamberin doğumu dua edelim” gibi sesli, yazılı ve görsel tepkiler yayılıyor.

Bu tablo bize gösteriyor ki yılbaşı felsefesine yılbaşı yaklaştığında ses yükseltenler de; öğretilmiş bir tepkisellik söz konusu. Yılbaşın da ortaya çıkan isyan, günah ve ahlaksızlığa; yılbaşı günlerinde dur denilecek; o günahlar yılbaşında işlendiği için! Ama senenin diğer günlerinde; yasamada, yargıda, yürütmede, düğünlerde, cenazelerde, bayramlarda, partilerde, mezuniyet törenlerinde, doğum günü kutlamalarında, defilelerde; parklarda, kafelerde, metrolarda, otobüs duraklarında, kamuya açık yerlerde ve hatta ibadet alanlarında ise tepkisiz kalmak; özgür olmayan, kontrol edilen zihin ve davranışın sonucu olacaktır. Öğretilmiş davranış. 

Uyarmanın, davetin ve tebliğin elbette önemi büyüktür. Yılbaşına yönelik tepkilerin ise pek te sonuç verdiği söylenemez. İnandırıcı gelmiyor topluma. Öyle ki sosyal sistemin ya da yaşamın bir parçası haline gelmiş ve kanıksanmış, yasalaşmış bir felsefenin sonuçlarına karşı yılda 1 hafta tepki göstermek, folklorik bir hal alıyor. Onun için de alıcısı yok. Bu Pazar müşteri bulamıyor. Bilakis her geçen gün mütedeyyin mahallelerden alıcısı artıyor. 

Öncelikle yılbaşı tatil olmaktan çıkarılmalıdır.  

Yılsonu değil! Her gün yılbaşı!

 

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI FİLİSTİN MESELESİ ÇADIRDA BİLE İSLAMCILAR VE EKSEN KAYMASI MELİKGAZİ VİZYONER BELEDİYE KADINLAR 8 MART RÖNESANS II GAZZE İSLAM ŞERİATI 14 ŞUBAT SEVGİLİ AKREDİTE İMAN ÜÇ AYLARI KARŞILAMA PROGRAMI VE TALAS BELEDİYESİ REGAİP GECESİ BİDAT SA! FİLİSTİN HİTLER VE SİYONİST YAHUDİLER TEMAYÜL YOKLAMALARI VE STK’LAR SEYYİD BURHANEDDİN VE ERCİYES BULVARI WE WİLL JUDGE YOU NETANYAHU SENİ YARGILAYACAĞIZ NETANYAHU MUASIR MEDENİYET SINIFTA KALDI SÖYLEV VE MİTİNG ALANLARI FİLİSTİN’E YÜRÜYÜŞ FİLİSTİN’DE KATİLLER VAR FİLİSTİN’DE DAVUT VE CALUT SANATCI VEYA KONSERLER ADINA AİLEYİ YOK ETMEK SİYASET EZİP GEÇER PARAŞÜT ALANI KUR’AN ZİYAFETİ KUR’AN SEÇMELİ DERS Mİ? OLAMAZ BEKLENEN MELİKGAZİ KİTAP VE SANSÜR ERCİYES PLAJ VOLEYBOLU HAYATI YAVAŞLATMAK VE SİVİL TOPLUM PROF. DR. ALİ ERBAŞ VE CUMA NAMAZI AK PARTİ VE İSLAMİ SÖYLEM FİLİSTİN TOPRAKLARINDA İSRAİL ADI 1445 YIL SONRA HİCRET 15 TEMMUZ VE DARBELERİN ANATOMİSİ KURBANI KONUŞMAK DOĞU TÜRKİSTAN VE FİLİSTİN MİMARSİNAN KAYABAŞI CAMİİ LGBT TUVALET BİLİNÇ VE 28 MAYIS BENİM SEÇİMİM SEÇMEK ANNELER GÜNÜNDE KADINLAR 14 MAYIS SEÇİMLERİNİ BU MAKALE ÜZERİNDEN OKUMAK KİTAP OKUMA DA ÖNCELİKLERİMİZ RAMAZAN’DA SUDAN VE İSRAİL AYŞE BÖHÜRLER VE MAHMUT ARIKAN KUDÜS ÖZGÜR OLUNCAYA KADAR DÜNYA TUTSAKTIR AŞKIN VAKTİ SAHUR TERAVİH GECELERİ TAÇALNDIRIR RAMAZAN ÜZERİNE BİR KİTAP İÇTİMA VAKTİDİR RAMAZAN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE KADINLAR RAMAZAN AYINA GİRİŞ BELGESİ ARAPLAR DİYANET VE AFET YÖNETİMİ İMANİ BİR EYLEM ENSAR OLMAK CAMİİ GÜNLÜĞÜ MEHCUR KİTAP KUR’AN’I KERİM FİLİSTİN VE HEDEF KÜÇÜLTMEK MEKKE VE FETİH NOTLARI VE YILBAŞI MİLİTARİST SİBER SEKÜLER SALDIRI KUDÜS’Ü BÜNYAMİN’CE SEVMEK ÇOCUK İSTİSMARI VE DİN GENÇLİK VE AİLE ÇALIŞTAYI KEDER KADER Mİ? EĞİTİM VE İNSAN İNŞASI EĞİTİME BESMELE İLE BAŞLAMAK PERİNÇEK VE KUTSALLAR NEDEN ŞİMDİ GÜLŞEN MARKA DEĞERİNDE NAMAZ PSİKOLOJİK DANIŞMAN BAŞÖRTÜSÜ