Kayseri Ekspres Haber
HV
28 MART Perşembe 23:12
Advert Advert Advert

FATİH ALTAYLI'YA SUÇ DUYURUSU!

Mazlumder Kayseri Şubesi ve Gönüllü Kuruluşlar adına Av. SENA ÖZDEMİR, Fatih Altaylı hakkında suç duyurusunda bulundu

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 04-01-2024 13:46   Güncelleme : 06-01-2024 21:44
FATİH ALTAYLI'YA SUÇ DUYURUSU!

 

 

İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

ŞİKAYETÇİ : KAYSERİ GÖNÜLLÜ KÜLTÜR KURULUŞLARI DERNEĞİ

VEKİLİ : Av. Sena ÖZDEMİR

 

ŞÜPHELİ Fatih ALTAYLI

Mernis adresi

 

SUÇ : Hakaret (T.C.K m.125), Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama (TCK. M.216)

 

SUÇ TARİHİ 25.12.2023

 

KONU Youtube adlı internet sitesi üzerinden herkesin görebileceği şekilde şahsıma ve şahsımın ile birlikte hareket eden tüm duyarlı insanlara hakaret eden, halkı kin ve düşmanlığa tahrik edip aşağılayan şüpheli hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak şahıs hakkında TCK 125 ve TCK 216 madde mucibince ve resen tespit olunacak suçlar nedeniyle kamu davasının açılması talebidir.  

 

AÇIKLAMALAR :

 

1-İsrail uzun yıllardan bu yana Filistin topraklarını işgal politikasını 7 Ekim 2023 tarihinden sonra başka bir boyuta taşımış, insanlık tarihinin gördüğü en acımasız ve kirli savaşlarından birini başlatmıştır.  

2-7 Ekim 2023 tarihinden bu yana hiçbir uluslararası hukuk kuralını tanımayan İsrail kimyasal silahlar ile çocuk kadın ve sivil ayırt etmeksizin Filistin halkına karşı toplu bir soykırıma girişmiştir. Tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşen soykırıma, din, dil ve ırk fark etmeksizin dünyanın her coğrafyasından onur, şeref ve izzet sahibi tüm insanlar karşı çıkmıştır. Halen değişik coğrafyalarda protesto ve tepkiler durmaksızın devam etmektedir.  

3- Şüpheli Fatih Altaylı ise İsrail saldırılarının başladığı ilk günden bu yana İsraillin eylemlerini meşrulaştırma gayretine girişmiş, geçmişte olduğu gibi zalimin yanında saf tutmayı, zulmün bayraktarlığını yapmayı ihmal etmemiştir.  

4- Şüpheli 28 Şubat dönemlerinden bu yana bu toprakların insanlarını, o insanların dini değerlerini aşağılamayı kendine hak gören, sözde gazeteci kimliği ile her türlü hakareti edebileceğini düşünen bir kişiliğe sahiptir.  Nitekim 25 Aralık 2023 tarihinde de aynı şekilde hareket etmiş, birçok tv kanalının yayınladığı görüntülerde yaşananlar apaçık ortada iken şahsımın da içinde bulunduğu topluluğa karşı kin ve nefretini dile getirmiştir.  

5- Gazze özelinde Filistin halkına dönük katliamın protesto edilmesi amacıyla günler öncesinde birçok STK’nın katılımı ile 24.12.2023 tarihinde Ankara’da ''Büyük Gazze Yürüyüşü ve Mitingi'' organize edilmiştir. Söz konusu miting 22.12.2023 ve 23.12.2023 tarihleri arasında gelen şehit haberlerinden çok önce organize edilmiş olan, ilan ve duyurusu yapılmış olan bir mitingdir.  

 

Şahsımın da iştirak ettiği Gazze gösterileri, Irak’ın kuzeyinden gelen şehit haberlerinin ardından hem Filistin’e destek hem de terörü kınama yürüyüşlerine dönmüştür. Yüzlerce insan hem şehitleri anmak hem de İsrail'in katliamına "dur" demek için bir araya gelmiştir. Ankara’da katılmış olduğum yürüyüşte “Ankara’dan Gazze’ye direnişe bin selam” “Kahrolsun PKK”“Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganları atılmıştır.

6- Yapılan yürüyüşte yürüyüşe katılanların tavır ve tepkileri ortada iken şüpheli, halkın bir kesimine karşı geçmişten gelen kin ve öfkesinin bir sonucu olarak gerçeği çarpıtmayı ve şahsım da dahil yürüyüşe iştirak eden herkese hakaret etmeyi tercih etmiştir.  

Şüpheli Fatih Altaylı, sahibi olduğu youtube kanalında 25 Aralık 2023 saat 05.30 sıralarında "Fatih Altaylı Yorumluyor: 12 Şehit" isimli videoyu yayınlamıştır.

Bu videonun 18:30'uncu dakikasından itibaren kullandığı ifadelerinde: "Gazze yürüyüşü yapılıyor, İsrail kınanıyor. Bugün aynı şey okumuşsundur gazetelerde Ankara'da olmuş. Abi çıkın da bir de PKK'yı kınayın. Şu üzüyor beni kendi evlatlarımıza Gazze kadar üzülmüyor bunlar. Bunlar benim asabımı bozuyor...

Ama UL... ALÇ.... , UL.. ŞER.... R, UL.. AŞ... K H... LER.. Bizim evladımızın Gazze'dekiler kadar değeri yok mu? O da değerli o da değerli hiçbir şey demiyorum. Ulan bir gün de onları kınayın be , bir gün de onlar için yürüyün be. Gazze için ortalığı ayağa kaldırdınız. Bir gün de kendi şehitlerinize üzülün ya. Hala 12 şehidimiz var , Gazze diyorlar. Ben buna deliriyorum."  dediği ve şahsıma ve tüm katılımcılara hakaret ettiği açıkça görülmektedir. Söz konusu videoya linki üzerinden ulaşılabilir. Söz konusu videonun 18:57 -19:04 dakika arasında söz konusu sözleri sarf ederek alenen bana ve binlerce kişiye hakaret etmiştir.

7-Söz konusu videoda zikredilen “UL.. ALÇ... , U.. N Ş.. ... R, UL... AŞ.... K H...... LER..” sözlerinin TCK 125. Maddesinde zikredilen hakaret suçunu oluşturduğu açıktır. İlgili madde de:  

“Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ... veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.” denilmektedir.

İlgili sözler ile şahsım ve aynı mitinge katılan kişilerin kastedildiği açık olup şahsımın hedef alındığı duraksamaya yer vermeyecek şekilde açıktır. Aynı Kanunun 126. maddesinde “Hakaret suçunun işlenmesinde mağdurun ismi açıkça belirtilmemiş veya isnat üstü kapalı geçiştirilmiş olsa bile, eğer niteliğinde ve mağdurun şahsına yönelik bulunduğunda duraksanmayacak bir durum varsa, hem ismi belirtilmiş ve hem de hakaret açıklanmış sayılır.” denilerek hakaret suçunun oluşması için mağdurun isminin açık bir biçimde zikredilmesinin gerekli olmadığı vurgulanmıştır. İş bu nedenle şüphelinin konuşmasının bütünlüğü içinde şahsımı hedef aldığı hususunda bir tereddüt olmayıp şahsıma karşı işlenen bu suç nedeniyle şüphelinin cezalandırılmasını talep ederim.

8- Şahsın ayrıca TCK 126/3 fıkrası gereği hakaret suçunun nitelikli halinden cezalandırılması icap etmektedir. İlgili maddenin 3 fıkrası  

“Hakaret suçunun;  

a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı, 

b) Dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,  

c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle,  

İşlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.” hükmüne amirdir.  

Şüphelinin ilgili videodaki beyanları incelendiğinde söz konusu hakaretin mitinge iştirak eden insanların İsrail zulmüne dönük olarak “düşünce ve kanaatlerinden dolayı edildiği açıktır. İş bu nedenle şahsa verilecek ceza ilgili fıkra gereği 1 yıldan az olamaz.

Ayrıca söz konusu video youtube adlı internet sitesi üzerinden paylaşılmış olup milyonlarca insan tarafından izlenmiş olduğu düşünüldüğünde hakaret suçunun “alenen” işlendiği sabittir. İş bu nedenle verilecek cezada  TCK md. 125/4 uyarınca artırıma gidilmesi gerekmektedir.

9- Şüpheli ilgili videoda yalnızca hakaret etmekle yetinmemiş ayrıca TCK 216. maddesinde tanımlanan “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçunu da işlemiştir. Şüphelinin söz konusu videoda dile getirdiği hususlar bir bütün olarak değerlendirildiğinde şüphelinin asıl gayesinin ezelden bu yana kin ve düşmanlık beslediği toplumun dindar insanlarını aşağılamak, toplumun diğer kesimleri nazarında bu insanlara karşı bir öfke ve düşmanlık oluşturmak olduğu açıktır.  

Şüpheli söz konusu mitingde şehit düşen askerler ile ilgili dualar okunduğu, terör lanetlendiği halde bile isteye gerçekleri çarpıtmış ve halk arasında kin ve düşmanlık oluşturmayı amaçlamıştır. Nihayet miting görüntülerini izlemeyen yalnızca şüphelinin beyanlarına itibar eden birçok insan şahsıma ve mitinge katılan insanlara karşı kin ve düşmanlık besler hale gelmiştir.  

10- İzah edilen gerekçeler bağlamında hukuka aykırı eylemin cezasız kalmaması ve şüphelinin, şahsıma yönelik suça sebebiyet veren eylemlerinin soruşturmaya tabi tutulması ve yapılacak soruşturma sonunda dava açılması ve cezalandırılması gerekmektedir.

11-İzah edilen gerekçeler bağlamında hukuka aykırı eylemin cezasız kalmaması ve şüphelinin, şahsıma yönelik suça sebebiyet veren eylemlerinin soruşturmaya tabi tutulması ve yapılacak soruşturma sonunda iddia olunan ve resen tespit olunacak başkaca suçlar nedeniyle şüpheli hakkında kamu davasının açılarak nihayetinde ilgili suçlar nedeniyle cezalandırılması gerekmektedir.

 

SONUÇ VE TALEP: Yukarıda arz, izah edilen ve re’sen gözetilecek nedenlerle;

Şüpheli hakkında gerekli tahkikatın yürütülerek başta iddia olunan suçlar olmak üzere resen tespit edilecek başkaca suçlar nedeniyle kamu davasının açılmasını ve üzerine atılı suçlar nedeniyle cezalandırılmasını talep ederim.  

 

 

      Müşteki

MAZLUMDER Kayseri Şubesi

Av. Sena ÖZDEMİR

 

AdminAdmin

YORUMLAR