Kayseri Ekspres Haber
HV
28 MART Perşembe 17:43
Advert Advert Advert

GÜLSOY, “OCAK AYINDA 280 MİLYON 601 BİN DOLAR İHRACAT YAPTIK”

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 27-02-2023 11:54   Güncelleme : 27-02-2023 13:09
GÜLSOY,  “OCAK AYINDA 280 MİLYON 601 BİN DOLAR İHRACAT YAPTIK”

 

 

“OCAK’TA İHRACATIMIZ GEÇTİĞİMİZ YILA ORANLA YÜZDE 5.25 ORANINDA ARTTI”

 

GÜLSOY : “OCAK AYINDA 280 MİLYON 601 BİN DOLAR İHRACAT YAPTIK”

 

 

Gülsoy, Ocak ayında Kayseri’nin önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.25 artışla 280 milyon 601 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.

 

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak Ayı İhracat rakamlarını değerlendirdi. Başkan Gülsoy, “Kayseri, 2023 yılına geçtiğimiz yıla oranla yüzde 5.25’lİk bir artışla başladı. İhracatçı üyelerimiz ülkemize moral olmaya devam ediyor. Ocak ayında 280 milyon 601 bin dolarlık ihracata imza atan üyelerimizi yürekten kutluyorum.“ dedi.

 

Başkan Gülsoy, “TÜİK verilerine göre 2022 yılı için Kayseri İhracat rakamları Ocak Ayı 266 milyon 598 bin dolar iken 2023 yılı Ocak ayında 280 milyon 601 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Artış oranı aylık bazda geçen seneye kıyasla yaklaşık yüzde 5.25’dir. Kayseri ili olarak İthalatımız ise Ocak ayında 105 milyon 420 bin dolar olmuştur. Azalış oranı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 43,11 oranında gerçekleşmiştir. 2023 yılı Ocak döneminde 1'inci ihracat pazarımız; Almanya, Irak, İtalya, ABD, Birleşik Krallık, İsrail, Fransa, Romanya, Polonya, Suudi Arabistan’dır.” İfadelerini kullandı.

 

Kayseri ihracatının sektörler bazında analizini yapan Başkan Gülsoy, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun  belirlediği sektörlerden Demir ve Demir Dışı Metaller, Mobilya, Elektrik Elektronik, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Makine ve Aksamları, Çimento Cam ve Seramik Ürünleri, Halı, Su Ürünleri ve Hayvansal, Deri ve Deri Mamulleri, Kuru Meyve ve Mamulleri, Diğer Sanayi Ürünleri, Mücevher’de artış yaşanırken Çelik, Tekstil ve Hammaddeleri, İklimlendirme Sanayi, Madencilik Ürünleri, Otomotiv Endüstrisi, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Hazır Giyim Konfeksiyon gibi sektörlerde azalış gerçekleşmiştir.“ dedi.

 

“KAYSERİ’NİN İHRACATTA ARTIŞ HIZI SÜRÜYOR”

 

Başkan Gülsoy, Kayseri olarak 2023 yılına güzel bir giriş yaptıklarını, ihracatın önümüzdeki aylarda da artması ve yeni rekorlar kırılması için çalışacaklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Kayseri olarak her geçen yıl başarı performansımızın üzerine yeni rekorlar ekleyerek devam ediyoruz. Bu performansın sürdürebilir olması için üretim maliyetlerimizi azaltmak, bu doğrultuda enflasyona dayalı olarak yüksek seyreden üretici fiyat endeksini düşürmek zorundayız. Geçtiğimiz yıl pek çok sorunu üstlenmek zorunda kaldık. Dünyada yaşanan sıkıntıların yansıması ülkemizde de etkilerini gösterdi. Fakat bütün bu zorluklara rağmen Kayseri olarak dış ticaret fazlası verdik. İhracatımızı 2022 yılında yüzde 8.5 artışla 3 milyar 918 milyon dolara çıkarttık. Cumhuriyetimizin 100’ncü yılında hedefimiz daha da büyük. Hedeflerimizi tutturmamız için ihracattaki sorunların çözümüne odaklanmalıyız.  Şu an ihracat rakamlarımız maalesef niteliği değil niceliği ifade ediyor. Bizim niteliğe odaklanarak hedefimizi kilo başı ihracat değerini yükseltmek üzerine belirlememiz gerekir. Önümüzdeki süreçte firmalarımızın ileri teknolojiye adapte olmaları, dijitalleşmeyi gerçekleştirmeleri, yüksek katma değerli ve AB Yeşil Mutabakatı kriterlerine uygun olarak yeşil üretimle daha rekabetçi bir yapıya bürünmeleri elzemdir. Kayseri Ticaret Odası olarak bizlerde üyelerimizin yeni pazarlara ulaşması ve mevcut pazarlardaki paylarını daha yukarılara taşıması, yatırım ve istihdam olanaklarını genişletmesi hedefiyle projelerimizi sürdüreceğiz.”

AdminAdmin

YORUMLAR