Kayseri Ekspres Haber
HV
16 NİSAN Salı 18:18
Advert Advert

Kitap okuyanlar gazete okuyanlardan daha uzun yaşıyor

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 09-12-2022 11:05   Güncelleme : 09-12-2022 11:05
Kitap okuyanlar gazete okuyanlardan daha uzun yaşıyor

 

 

 

Kitap kurtlarına iyi bir haberimiz var. Günde 30 dakika kitap okuyan insanlar hiç okumayanlardan iki yıl daha uzun yaşıyor. Kitap okuyanlar gazete, dergi gibi süreli yayınları okuyanlardan daha uzun yaşıyor.

 

Şair ve Yazar Levent Ağaoğlu, Yale Üniversitesi’nde yapılan ve Social Science & Medicine dergisinde yayınlanan anlamlı araştırmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi:

 

3,5 SAATTEN FAZLA OKUYANLAR DAHA GEÇ ÖLÜYOR

 

“Araştırma kapsamında 50 yaş ve üstü 3 bin 635 kişinin okuma alışkanlıkları incelendi. Katılımcılar, cinsiyet, ırk ve eğitim gibi faktörler kontrol edilerek haftada 3,5 saat ve üzeri okuyanlar, haftada 3,5 saate kadar okuyanlar ve hiç okumayanlar olarak üç gruba ayrıldı. 

 

Araştırmacılar, 12 yıla kadar haftada 3,5 saatten fazla okuyanların ölme olasılığının yüzde 23, haftada 3,5 saate kadar okuyanların ise yüzde 17 daha az ölme olasılığının olduğunu keşfettiler.

 

Araştırma sırasında, kitap okumayanların yüzde 33’ü, kitap okuyanların yüzde 27’si öldü.

 

Kitap okumayanlar 85 ay (7,08 yıl) yaşarken, kitap okuyanlar 108 ay (9 yıl) yaşadılar. Yani kitap okumak 23 aylık hayatta kalma avantajı sağladı.

 

Bu arada, araştırmaya katılanların yüzde 87’si kurgu kitapları okudu.

 

GAZETE- DERGİ YERİNE KİTAP OKUYUN

 

Araştırma, süreli yayınlardan ziyade kitap okumayı daha uzun bir yaşamla ilişkilendiriyor. Kitap okumak gazete veya dergi okumaktan daha fazla fayda sağlıyor. Bu etki, kitapların okuyucunun zihnini daha fazla meşgul etmesinden, daha fazla bilişsel fayda sağlamasından ve dolayısıyla yaşam süresini uzatmasından kaynaklanıyor.

 

Araştırmacılar ayrıca, çalışma katılımcılarının kitap okumaktansa süreli yayınları okumaya önemli ölçüde daha fazla zaman harcadıklarına dikkat çekiyor ve kitaba geçmelerini öneriyor.

 

Araştırmacılar gelecekte, e-kitapları ve sesli kitapları okumanın benzer etkileri olup olmadığını araştırmayı planlıyor.”

AdminAdmin

YORUMLAR