Kayseri Ekspres Haber
HV
16 NİSAN Salı 08:13
Advert Advert

450 MİLYON DOLARLIK FİNANSMAN, DEPREMZEDE KOBİLERİNE YATTI

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 20-11-2023 12:40   Güncelleme : 20-11-2023 12:48
450 MİLYON DOLARLIK FİNANSMAN, DEPREMZEDE KOBİLERİNE YATTI

450 MİLYON DOLARLIK FİNANSMAN, DEPREMZEDE KOBİLERİN HESAPLARINA YATIRILMAYA BAŞLANDI


SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI MEHMET FATİH KACIR:

“CUMHURBAŞKANIMIZ RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN DEPREM BÖLGESİ İÇİN AÇIKLADIĞI 450 MİLYON DOLARLIK DESTEK PAKETİ, KOBİLERİMİZİN HESAPLARINA YATIRILMAYA BAŞLANDI”


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 31 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deprem bölgesindeki KOBİ’ler için açıkladığı 450 milyon dolarlık finansmanın KOSGEB tarafından işletmecilerin hesaplarına yatırılmaya başlandığını açıkladı.

Bakanlık olarak deprem bölgesini önceliklerinin baş sıralarına koyduklarını anlatana Kacır; “Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Deprem bölgesi önceliğimiz’ mesajıyla harekete geçip bir an önce bölgedeki büyük-küçük sanayi sitelerindeki yıkımın etkilerini en aza indirmek için çalışmalarımıza başlamıştık. Bununla birlikte bölgede bulunan küçük ve orta ölçekli işletmelerimizi kapsayacak çalışmalar da yaptık. 31 Ekim tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamış olduğu Dünya Bankası ve KOSGEB iş birliği ile yürüttüğümüz Türkiye Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi kapsamında başvurusu onaylanan işletmelerimize ödemeleri yapmaya başladık. İşletmelerimizin hesaplarına destek tutarları yatırılmaya başlandı. 11 ilimizden başvurusu onaylanan 2 bin 800 işletmeye 925 milyon TL’lik finansmanı aktarmış olduk.” İfadelerini kullandı.

YENİ FONLAR DA GELECEK

Programa başvurularda yoğun bir talep olduğunu belirten Bakan Kacır, “Şu an başvuran işletme sayımız 50 bine erişti. 450 milyon doların tamamını bölge işletmelerine aktaracağız. Bütçenin tamamı bitinceye kadar programa başvuruları almaya devam edeceğiz. Deprem bölgesinde canlanma sağlayacak bu desteğe yeni fonlar eklemek için çalışmalarımız da ayrıca devam ediyor.” dedi.

İŞLETME BAŞINA 750 BİN LİRAYA KADAR DESTEK

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgedeki işletmelerde meydana gelen zararın karşılanması ve ekonomik canlanmanın sağlanması için “Türkiye: Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi” hayata geçirildi.

 

Proje kapsamında, Dünya Bankasından 450 milyon dolarlık finansman ile sağlanan destek; KOSGEB aracılığıyla az, orta ve ağır hasarlı işletmeler için farklı kademelerde kullandırılacak. İşletme başına 200 bin lira ile 750 bin lira arasında finansman sağlayacak.


Tamamen faizsiz olan program için işletmelerden teminat istenmeyecek. KOSGEB desteği, 36 ay süreyle uygulanacak. İlk 24 ayında KOBİ’ler ödeme yapmayacak. Sonraki 12 ayda ödemeler 3 taksit olarak gerçekleşecek.

AdminAdmin

YORUMLAR